Annons
Annons


🍕 Podd: Pizza i ansiktet (om acne & skönhetskapital)


flora-acne

2014. 

”Du behöver bara tvĂ€tta dig lite noggrannare.”

För mÄnga gÄnger har jag hört folk sÀga den meningen till mig. MÀnniskor som inte sjÀlva Àr drabbade av Àrftlig acne tror att tvÄl och vatten, eller kanske en liten ansiktsskrubb, kan hjÀlpa mot bölder.

Det Àr sÄ jÀvla fel.

Du som lider av acne kommer höra â€Ă€h, det dĂ€r gĂ„r över med tiden” och ”det dĂ€r Ă€r inte sĂ„ farligt” och ”ingen tĂ€nker pĂ„ dina finnar förutom du sjĂ€lv”. Och det kanske stĂ€mmer. Men. Jag vet hur det Ă€r att leva i ett samhĂ€lle dĂ€r varenda reklambild Ă€r retuscherad. DĂ€r tonĂ„ringarna i reklamen (och ens vĂ€nner för den delen) har en finne och stannar hemma frĂ„n skolan pĂ„ grund av den.

DĂ€r acnehud stĂ€ndigt beskrivs som ”problemhud”.

Vi Ă€r mer Ă€n vĂ„ra finnar. VĂ„rt syfte pĂ„ den hĂ€r jorden Ă€r inte att vara snygga. Men om vĂ„r acne fĂ„r oss att stanna hemma nĂ€r vĂ„ra kompisar gĂ„r till stranden, eller om den fĂ„r oss att bada med t-shirt (jag gjorde det lĂ€nge), eller om den gör ont, eller om den fĂ„r oss att ligga i Ă„ngestplĂ„gor om kvĂ€llarna – dĂ„ ska vi ta tag i det. För det finns hjĂ€lp att fĂ„. (HĂ€r har jag skrivit om min behandling).

I veckans poddavsnitt pratar vi alltsÄ om acne och skönhetskapital. Samt om Instagram Live som psykar mig. Lyssna nedan, eller i din podcastapp.

Annons
21 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar