Annons
Annons


Böcker jag läste 2014, del 1.


DSC_2702

Stephen King – Att skriva – En hantverkares memoarer

★★★☆☆

”Här är ett boktips till er som gillar att skriva. Eller är ett stort fan av Stephen King. Jag själv visste knappt vem Stephen King var innan jag läste den här boken (mer än att han skriver skräck och är en av världens mest sålda författare), men jag hade hört att hans bok Att skriva skulle vara bra för en som gillar – att just skriva.

Annons

Till skillnad från många andra skrivhandböcker är inte Att skriva högtravande eller akademisk. Vi lär känna Stephen King och får följa med under hans barndom och de stunder som kommit att påverka hans författarskap. Det är en ärlig, stark och rolig bok om att vara författare. Sedan ger han oss en hel del verktyg och råd, vissa stora (läs mycket, skriv mycket) andra mer specifika (undvik adverb) och förkastar en hel del klassiska råd som ofta står i andra skrivböcker.

Till exempel att det INTE GÖR NÅGOT om du inte vet hur din text ska sluta. I stället har du grundidén och sedan får din berättelse växa utifrån det. Så befriande tycker jag, när jag har läst många skrivhandböcker där det står att en bör ha handlingen klar innan skrivandet tar fart. Sedan hejar han på ganska mycket. Det tycker jag om.

Min favoritbit i boken är kanske när King berättar om alla de gånger han blev refuserad som ung. Han började skicka in sina texter till olika tidningar, och varje gång fick han hem ett rosa kuvert med ett refuseringsbrev. Dessa satte han upp på en spik på väggen och började på nästa berättelse direkt. Tillslut blev spiken på väggen så full av refuseringsbrev att han var tvungen att byta ut den till en större. Ändå slutade han inte skriva. Någonsin.”

DSC_2811

Lena Andersson – Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek

★★★★☆

”Jag läste ut den prisbelönta Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek av Lena Andersson förra veckan. Jag har skrivit om en annan Anderssonbok förut, men den här var ännu bättre. Starkare, plågsammare och med större igenkänningsfaktor.

Egenmäktigt förfarande handlar om poeten och essäisten Ester Nilsson som bor i Stockholm och befinner sig i ett tryggt förhållande. Men när hon får en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask, och sedan möter honom, börjar hennes tillvaro enbart kretsa kring denne man. Andersson lyckas sätta ord på hur det är att vara djupt förälskad i någon som inte ägnar en samma uppmärksamhet. Hur det är att tråna efter en människa, överanalysera alla ord och rörelser och hoppas helhjärtat och fullt ut.

Alla som har varit olyckligt kära kan känna igen sig i den här boken. Och det är så oerhört plågsamt. Jag blir fullkomligt galen på Ester, hur efterhängsen och pinsam hon kan vara. Jag vill bara skrika MEN FÖRSTÅR DU INTE HAN VILL INTE HA DIG. Samtidigt som jag förstår hur hon agerar, eftersom jag varit där själv. Och jag blir arg på Hugo för de tvetydiga signalerna han skickar och hans utnyttjande beteende.

Språket är klassiskt med långa filosofiska resonemang som karaktärerna diskuterar (vissa intressantare än andra) och skildrar kulturmänniskornas Stockholm. Men bäst med den här boken är att Andersson har en otrolig förmåga att beskriva känslor. Och hon har lyckats skapa karaktärer som jag älskar och avskyr på samma gång. Pretentiösa, störiga karaktärer med mycket djup och hjärta. Januariläsning när den är som bäst.”

DSC_3308

Lina Hagelbäck – Violencia

★★★★☆

”Felix pappa gav mig den här boken i julklapp, och jag tyckte så HIMLA mycket om den. Violencia är en prosalyrisk roman av Lina Hagelbäck. En surrealistisk berättelse om vänskapen mellan Stina och Violencia, psykisk sjukdom och poesi.

Violencia och Stina möts på universitet och flyttar ihop, har poesin som gemensam nämnare. Violencia är drastisk i sina handlingar, uppäten av sin vulkansjukdom. Stina vet att det är farligt att vara med Violencia, men dras till hennes oberäknelighet. När Violencia reser iväg blir Stina kvar, men trots frånvaron påverkas Stina fortfarande av Violencia. Ett aldrig sinande bekräftelsebehov.

Mina tankar går till Sara Stridsberg och Sanne Näsling när jag läser Violencia. Två bästa vänner i huvudrollen. Dundrande språk. Psykotiska handlingar. Ibland känns språket lite krystat (jag har svårt för metaforer som är alltför abstrakta) men förutom det är den otroligt inspirerande och indragande. Det är nästintill omöjligt att välja ut ett citat eller stycke ur Violencia. Jag vill ju visa er hela boken.”

IMG_5036

Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren – Cirkeln

★★☆☆☆

”Boken handlar om ett gäng sextonåriga tjejer som bor i Engelsfors, en enslig svensk fabriksstad (där fabriken lagt ner). Snart märker tjejerna att de har olika magiska krafter, och sammanförs. De är häxor och de ska bekämpa ondskan. Jag tror att jag hade uppskattat den här boken mer på högstadiet, då jag stör mig ganska mycket på språket och tjejernas stereotypiska jargong. Men en sak som jag verkligen gillar med den här boken (förutom att den är spännande) är att inte bara magin får ta plats, utan även hur det är att vara ung. Går du på högstadiet: läs den. Ni andra: läs den också, men var beredd på att den är lite larvig.”

IMG_5901

Elin Ruuth – Fara Vill

★★★☆☆

”Anna i min klass tipsade mig om den här boken. Fara Vill kom ut 2010 och finns inte längre att köpa. Vad är det för dumheter? Klart den här boken måste tryckas i fler exemplar! Jag köpte mitt ex på Bokbörsen, i värsta fall kan ni provläsa 13 sidor ur boken här. Eller låna på bibblan förstås! Boken är en samling prosalyriska texter med ett och samma jag. De kan läsas i ett svep eller en och en. Boken har ingen direkt handling utan jag ser det som utdrag ur ett mänskligt liv. Vackra små betraktelser och knepiga reflektioner.

IMG_5897

Jag märker att jag framförallt gillar de uppslag där jaget är mest framträdande. Andrahandslägenheten i Malmö. Livet i Luleå. Känslan av att vara ung. Vissa sidor läser jag mindre uppmärksamt, boken tappar mig där det blir för abstrakt och svamlande. Andra sidor läser jag om och om igen. Elin Ruuth har en sarkastisk och seriös ton som går hand i hand, det gör att hennes språk hela tiden känns lekfullt och opretentiöst.Gillar ni prosalyrik ska ni absolut läsa den här boken. Så är det bara.”

IMG_6090

Margaret Wild – Jinx

★★☆☆☆

”Jag läste en ganska gullig bok häromdagen. Det här är en sån där bok som bara tar en kväll att läsa ut, och lämnar en med känslostormar i bröstet. Men! Jag tror att den gör sig bättre på engelska, ett tips bara. Boken är skrivet på ett prosalyriskt – men väldigt konkret – sätt. Språket är inte speciellt, kanske till och med banalt, men det är något alldeles särskilt med böcker som är såhär fåordiga. Karaktärerna känns komplexa och helgjutna, eftersom så mycket sägs mellan raderna. Boken är en historia om den australiensiska tonåringen Jen och hur hon tar sig fram efter att hennes pojkvän dör. Hur hon förvandlas till Jinx, olycksfågeln. Perspektivet skiftar mellan de olika karaktärerna – Jens kompisar, familjemedlemmar och anhöriga till den avlidne. Om döden, om en utvecklingsstörd och gränslöst älskad lillasyster, om att supa sig full när inga andra smärtstillande hjälper och att bli kär. Flera gånger. En väldigt lättläst och stark liten historia.”

Här är böckerna jag läste 2013.
Och här är böckerna jag läste 2012.

Translation: Books I’ve read during 2014, part 1. Two of them can be found in English: On Writing: A Memoir of the Craft by Stephen King and Jinx by Margaret Wild.

10 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar