Annons
Annons


Böcker jag läste 2014, del 3.


3c7f8bc7465bd00910d5b53e621a78a9_980x0_c_85_ns_v4

Jonathan Safran Foer – Äta djur.

★★★★★

”Sommarens, eller årets, viktigaste boktips från mig är boken ovan. Äta djur av Jonathan Safran Foer […] Jag umgås med många vetgiriga människor som älskar att lära sig nya saker inom politiken. Vi diskuterar feminism och antirasism, vänder och vrider på begreppen och tar gärna till oss ny information som kan styrka eller förändra det vi trott på. Men när det kommer till köttindustrin, då vill få personer lyssna. […] Jag ska säga en sak: när ni har läst den här boken kommer ni inte vilja äta den där hamburgaren från snabbmatskedjan eller yakunikun från sushirestaurangen. Än mindre en färdiggrillad kyckling från mataffären. Detta för att ni vet hur industrin ser ut. Vilka sjukdomar djuren lider av och hur missbildade de har blivit efter år och år av framavel. Hur trångt de bor. Hur de slåss med varandra. Äter på varandra. Blir slagna av sina djurskötare (ja, det är sant). Att djurfabrikerna är en av vår tids största miljöbovar. När ni vet hur industrin ser ut kommer ni välja bönor och grönsaker framför prefabricerade köttbullar, alla gånger, utan att sakna det.” (Läs inlägget i sin helhet här).

Annons

198793027_16400631-b366-4cb9-8576-78d1d71d8413

Ulla-Carin Lindquist – Ro utan åror 

★★★☆☆

”TV-journalisten Ulla-Carin Lindquist fick sin diagnos ALS samma dag som hon skulle fira sin femtioårsdag. Den här boken skrev hon under sin tid som sjuk. Då jag har egen erfarenhet av ALS (som närstående till en sjuk), kändes Ro utan åror i hela mig. Jag läste den i ett svep, satt i min soffa och grät tills jag inte hade tårar kvar. Det är en vacker bok. En inblick i en svår sjukdom men också en inblick i ett mänskligt liv.”

DSC_2752-980x652

Elisabeth Rynell – Hohaj

★★☆☆☆

”Hohaj är en enslig plats någonstans i Norrland. Dit kommer ramberättelsens ”jag”, en kvinna som förlorat en person som stått henne nära. Parallellt får vi följa kärlekshistorien mellan Aron och Inna, som levde i Hohaj generationen innan. Om sommarmånaderna de hade ihop och den långa vintern däremellan, om våldet Inna får utstå från sin far Knövel, och det tunga samvete som Aron flyr ifrån. En långsam bok, fullproppad av vackra miljöbeskrivningar (som ibland kan ta över lite väl mycket). Ibland tappade Rynell mig, ibland var jag närvarande i högsta grad.”

P1050280

Silvia Avallone – Stål

★★★☆☆

”Stål handlar om bästa vännerna Anna och Francesca som bor i den Italienska kuststaden Piombino. De är tretton år gamla, med ena foten i barndomen och den andra i vuxenvärlden. I Piombino finns stålverket, drogerna och den eviga längtan bort. Bort från de vuxnas svek och våld, och bort från den smutsiga hemstaden. Stål har blivit en hyllad bok, och jag tycker också att den på många sätt är bra. Men den är otroligt tung, och även om den skildrar hur verkligheten kan se ut, tycker jag att det blir jobbigt att läsa om unga tjejers underkastelse och mäns övertag.”

41ffe23cc61711e3b2430002c954fee0_8

Françoise Sagan – Sträcka vapen

★★☆☆☆

Jag älskade ju Bonjour Tristesse, och den här boken liknar sin föregångare till stor del, om än inte fullt lika skarp. Lucile lever tillsammans med den rika affärsmannen Charles, en tillvaro som på många sätt är trygg – kanske främst ekonomiskt. Men på en fest träffar Lucile en ung förlagsredaktör vid namn Antoine och vad som börjar som en flirt eskalerar snart till en stark fysisk attraktion. Sträcka vapen är en bok om kärlek, svartsjuka och vad pengar gör med människan. Den ställer frågan: kan kärleken övervinna allt? En läsvärd bok för den som inte kan få nog av kombinationen Frankrike och kärlek. Inte det mest fantastiska du kommer läsa i år, men ändå helt klart bra.

fddf73818011892e4bd908f2854f4a0f_980x0_c_85_ns_v4

Per Anders Fogelström – Mina drömmars stad

★★★☆☆

”Klassikern Mina drömmars stad handlar om Henning Nilsson som kommer till Stockholm år 1860. En stad som är både liten och fattig. Vi får följa Hennings tuffa tillvaro i staden, kampen mot fattigdomen och kärlekshistorien mellan honom och Lotten. Det är fantastiskt att läsa om sin hemstad på det här sättet. Fogelström gestaltar 1860-talets Stockholm så tydligt att jag kan se det framför mig, känna lukten, höra ljuden. Ibland är tempot i boken långsamt, så ha inte bråttom när du läser den. Mina drömmar stad är den första boken i romanserien Stad, som skildrar Stockholm fram till 1968.”

c6d892427c3db386193fc6abde7e0ea4_980x0_c_85_ns_v4

Melina Marchetta – Francesca

★★★☆☆

”…Sedan klämde jag några kapitel i en bok som jag lånat på bibblan, nämligen Francesca av Melina Marchetta (som ju även har skrivit Jellicoe Road som jag gillade massor). Om du, precis som jag, är svag för ungdomsböcker så borde du läsa den här. Men gör dig besväret att läsa den på engelska i stället, eftersom det är så mycket som blir löjligt och fel i översättningen. Boken handlar om Francesca som börjar St Sebastian, en skola som tidigare varit en pojkskola men som nu även tar in flickor. Francesca måste parera sin tillvaro där, samtidigt som hennes mamma slutar gå upp ur sängen. Så. En kärlekshistoria med svärta, roliga karaktärer och fina scener. Den är lite fånig ibland – den utkom 2003 vilket märks – men ändå helt klart läsvärd. Det får bli dagens boktips.”

hon-är-inte-jag

Golnaz Hashemzadeh – Hon är inte jag

★★★★☆

”Boken handlar om en liten flicka som anländer till Sverige med sin mamma och pappa. De har flytt från Iran och hoppas på att kunna bygga en ny tillvaro i landet i norr. Pappan är optimistisk och ser fram emot landets möjligheter, medan mamman är djupt deprimerad och tillbringar det mesta av sin tid i lägenheten. Detta skapar konflikt mellan föräldrarna, och hela tiden måste flickan agera medlare mellan de två. Pappan menar att hårt arbete är nyckeln till frihet och ger flickan hemgjorda matteböcker eftersom han tycker att skolans undervisning är bristfällig. Hon kämpar hårt men har svårt att göra sin pappa nöjd. Samtidigt tvingas hon utstå diskriminering och rasism i skolan såväl som ute på gatorna. Boken följer flickan från unga år till att hon är i tjugoårsåldern. Hur hon formas av sin pappa och samhällets hårda krav på att vara kvinna, och hur hon jobbar hårdare än hon orkar med. En längtan att bli lite smalare, lite mer framgångsrik, lite mer älskad. En bok om orimliga krav, om att alltid vara duktig.

Hon är inte jag är en så otroligt viktig bok. Välskriven, medryckande och plågsam. Läs den.”

DSC_7895

Marguerite Duras – Älskaren

★★★★☆

”Älskaren är en delvis självbiografisk roman som är skriven på ett fragmentariskt vis. En femtonårig fransyska bor med sin mamma och sina bröder i Indokina (som förr var en fransk koloni). På en båt över Mekongfloden möter hon en äldre kinesisk affärsman. De inleder en sexuell förbindelse med varandra, en relation med ojämn maktbalans, utan att deras respektive familjer ger sitt godkännande. Samtidigt får vi uppleva fragment och minnen från flickans uppväxt – den strikta relationen till modern, fattigdomen och hatet syskonen emellan.

Eftersom Älskaren är så fragmentarisk kan det ibland vara lite knepigt att hänga med. Men jag tror att det är en sådan bok som du nödvändigtvis inte måste förstå allt i. Den här boken läses snarare för att du ska få uppleva en viss känsla, en viss stämning, och för att du ska få ta del av det oerhört vackra språket. Den är kanske mer utav ett konstverk än en roman.”

sommaren

Sannas bild.

Siri Hustvedt – Sommaren utan män

★★★☆☆

”Vi har läst Sommaren utan män av Siri Hustvedt. Den fick ett medelbetyg på 3,2 av 5 möjliga. Jag tycker att det bästa med boken var de olika generationsskildringarna, samt Hustvedts fantastiska språk och förmåga att gestalta sina karaktärer och deras handlingar.”

Från Bokus.se: När Mia Fredricksens make Boris meddelar att han behöver tid för sig själv rasar hennes tillvaro samman. I själva verket har han förälskat sig i en tjugo år yngre arbetskollega. Mia beslutar sig för att återvända till sin hemstad för att hålla en poesikurs för tonåringar under sommaren. I mötet med de sju flickorna – i den mödosamma brytpunkten mellan barn och vuxen – och med sin egen åttiosjuåriga mor och hennes väninnor De Fem Svanarna på äldreboendet får Mia nya perspektiv på kvinnors historia i allmänhet och sin egen i synnerhet. Dessutom dyker en viss Mr Nobody upp under dessa omtumlande sommarveckor.

DSC_9703

Monika Fagerholm – Den amerikanska flickan

★★★★☆

”Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm fick 3,7 av 5 möjliga i genomsnittlig bokklubbspoäng. Boken handlar om en massa människor som bor i Trakten, en småstad någonstans i Sverige/Finland, men kanske främst om Doris och Sandra. Den amerikanska flickan har drunknat, och Doris och Sandra vill ta reda på vad som egentligen hände. Samtidigt snärjs de mer och mer in i en verklighet (eller en lek?) som de inte kan ta sig ur. Den här boken är surrealistisk på många sätt och läsaren vet inte riktigt vad som är Doris och Sandras fantasi och vad som egentligen är på riktigt, och det är främst detta, i kombination med detaljrikedomen, språket och relationerna som är bokens styrka. Men de flesta av oss tyckte att Den amerikanska flickan lika gärna hade kunnat vara 350 sidor i stället för 500, för ibland gick handlingen på tomgång. Svinvacker hur som helst.”

Böcker jag läste 2014, del 1.
Böcker jag läste 2014, del 2.
Här är böckerna jag läste 2013.
Och här är böckerna jag läste 2012.

Translation: Books I read during 2014. These can be found in English: Eating Animals by Jonathan Safran Foer, Swimming to Elba by Silvia Avallone, That Mad Ache by Françoise Sagan,  City of my Dreams by Per Anders Fogelström, Saving Francesca by Melina Marchetta, The Lover by Marguerite Duras, The Summer Without Men by Siri Hustvedt and The American Girl by Monika Fagerholm.

3 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar