Annons
Annons


OM ACNE OCH ROACCUTAN


UPDATE: → Hur jag blev av med mina finnar ←

10947231_10155093601895313_1976189535397759843_n

När jag var i 13-16årsåldern började jag få acne. Först lite knottror i pannan, sedan på bröstkorgen och ryggen. Knottrorna blev till bölder och ibland, när jag lutade mig tillbaka i en stol, kunde jag börja gråta för att det gjorde så ont när ryggstödet trycktes mot en finne. Jag avstod från att bada med min klass. Jag grät framför spegeln. Jag darrade av nervositet första gången jag skulle visa min rygg i dagsljus framför min pojkvän. I efterhand förstår jag att det var överdrivet, men då tog det upp hela min tankevärld. Det var svinjobbigt. Jag drack äckligt B12-pulver, knaprade Tetralysal, använde Duac och säkert fem andra receptbelagda krämer. Men inget hjälpte.

Annons

Sedan började jag äta Yasmin 28, Det är ett kombinerat preventivmedel och acnepreparat som gjorde att mina finnar försvann. Faktiskt så gjorde dem det. Men jag har blodpropp i släkten, så i våras, efter fyra års p-pillerätande, bestämde jag mig för att sluta. För ingen vet vad p-piller har för långvariga biverkningar, ingen kan vara helt säker på hur vi påverkas i längden av att proppa våra kroppar med hormoner. Och det är inte värt risken att få blodpropp. Därför rekommenderar jag inte Yasmin 28, eller något annat p-piller för den delen, även om det var effektivt mot acne. Det. Är. Inte. Värt. Riskerna.

Untitled-1-4

I somras började knottrorna komma tillbaka och nu, på hösten, har finnarna blossat upp i ansiktet igen. Det gör ont, och även om jag inte bryr mig om det lika mycket som när jag var yngre (jag får inte samma ångest av det nu), så är det jobbigt. För jag märker att hyn bara blir sämre. (Bilden ovan var för en månad sedan, och det har blivit värre sedan dess.) Trots att jag köpt dyra krämer på Lush och hållt på med oil cleansing method och bara använt naturligt smink osv osv. Jag tror helt enkelt inte att jag kan behandla min acne utvärtes.

Jag hade en tid hos hudläkaren idag. Han tog en titt på acnen jag har på ryggen, halsen, hakan och käkarna och sa att jag kvalar in för att använda det starkaste medlet, att jag kan börja ta Roaccutan. Jag blev uppriktigt förvånad, trodde att han skulle rycka på axlarna och skriva ut någon mesig kräm precis så som hudläkare gjorde när jag var yngre, men icke. Han menade att min acne är svår och att jag kan lindra den genom att använda receptbelagda krämer, men krämerna kan inte göra så att jag blir av med acnen helt och hållet.

Många med acnebesvär vet vad Roaccutan är och har säkert läst om det en triljard gånger i olika forum, men för er som inte vet det så är det en acnekur som minskar talgproduktionen. Du tar tabletter under ett halvårs tid och i de flesta fall försvinner acnen helt och hållet efteråt. Men under tiden får du supermegatorr hy (du kan behöva använda ögondroppar och nässpray!), du får inte dricka alkohol (det skadar levern) och du tappar hår. Dessutom diskuteras det om det kan medföra ångest och depression.

Men! Det vore ju förjävla skönt att slippa acne framöver. Jag här läst om folks Roaccutanupplevelser, och det verkar ju väldigt effektivt. Om än läskigt med torra läppar och huvudvärk och sådär. Men nu undrar jag vad era erfarenheter kring Roaccutan är? Obs! Jag vill faktiskt inte ha en massa tips på andra acnekurer. Jag har testat SÅ många olika produkter och tillvägagångssätt och i det här fallet vill jag bara höra om Roaccutan. Så det så. Hit me!

UPDATE: → Hur jag blev av med mina finnar ←

Translation: About acne and Roaccutane. Translate the post here

197 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar