Annons
Annons


Vegetariska basvaror.


vegetariska basvaror

I juni förra året beslutade jag mig för att bli vegetarian. Jag hade slutat köpa hem köttprodukter sedan flera månader tillbaka och när jag läste Äta djur blev jag övertygad på riktigt. Jag är så himla glad för det beslutet. Att laga vegetariskt är mycket roligare än att laga kött, för det handlar inte bara om att steka på en kycklingfilé och koka ris, utan det handlar om att kombinera smaker som ger ett gott, näringsrikt och mättande resultat som är snällare mot miljön, djuren och mot kroppen.

Annons

Några av er har efterfrågat ett inlägg där jag tipsar om vilka basmatvaror som är bra att ha hemma för en vegetarian. Och er önskan är min lag. :))

Alla vegetarianers kylskåp och skafferier ser olika ut, men innan jag redogör vad jag brukar handla så vill jag understryka att jag är lakto-ovo-vegetarian. Jag äter alltså ägg och mjölkprodukter. (Obs! Ibland innehåller osten löpe, som inte är vegetariskt). Eftersom jag äter mjölkprodukter och ägg får jag i mig mycket av de ämnen som annars främst finns i kött, men annars brukar jag tänka på att äta linfrön (eller linfröolja) för att få i mig omega 3, samt ordentligt med protein (t.ex. bönor, quinoa och ägg). Mina blodvärden är bra, men som vegetarian kan du behöva äta kosttillskott i form av zink, järn, vitamin B12 och vitamin D.

vegetariska basvaror

Förutom typ vanliga saker såsom vetemjöl, pasta, potatis, olivolja, lök etc så brukar jag köpa:

Baljväxter:

→ Bönor – mina favoriter är de svarta. Bara att blanda i tomatsåsen, i salladen eller som bönsalsa i tacos i stället för köttfärs.
→ Kikärter – äter jag som de är eller använder i hummus.
→ Linser – puylinser för sallader och röda linser för grytor.
Ps. Alla dessa går att köpa i torkad form, vilket är megabilligt.

Mjölksubstitut och mejeriprodukter:

→ Ost – feta, halloumi, gorgonzola, mozzarella, parmesan, prästost etc. Att ha på pizzan, i salladen, i pastan eller på mackan.
→ Ägg – uteslutande ekologiska. Kokt eller stekt till frukost, i havregrynsgröten eller i bananpannkakorna.
→ Havremjölk och havregrädde. I smoothies, pastasåser och grytor.
→ Soygurt eller kvarg.
→ Kokosmjölk. Gott i linsgrytor, wok och soppor.

Grönsaker, rotfrukter och frukt:

→ Avokado – min största last. Innehåller bra fetter och är gott på mackan, i smoothien, i salladen eller när som helst egentligen.
→ Spenat – gott och bra i smoothie!
→ Rödbetor.
→ Morötter – gott i biffar eller bara finriven vid sidan av maten.
→ Sötpotatis. Så mycket godare och roligare än vanliga potäter.
→ Banan – gör jag veganglass av, har i smoothies eller i yoghurten.
→ Dadlar – att äta som de är, ha i smoothies och i bakverk.
→ Grönsaker och frukt efter säsong

Nötter och fröer:

→ Jordnötssmör – äter jag på mackan, har i smoothies, bakverk och i veganglassen. Proteinrikt och bra fetter. Jag äter upp en burk i veckan.
→ Tahini – i hummusen, dippsåsen eller bakverken.
→ Linfrön – har jag i smoothies, i gröten eller på yoghurten. Rikt på Omega 3.
→ Solrosfrön – perfekt att mixa och använda i biffar och vegetariska köttbullar.

Spannmål:

→ Couscous.
→ Bulgur.
→ Quinoa – mycket proteinrikt!

I frysen:

→ Färdiggjord falafel. Lätt att steka på om jag har brådis eller är väldigt hungrig. Plus gott.
→ Frysta bär – till smoothies.
→ Glass. Alltid glass.

Ni andra som är vegetarianer, vad brukar ni köpa hem?

Translation: These are the groceries that I almost always have in the pantry, fridge and freezer. The vegetarian basics! Translate the post here.

59 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar