Annons
Annons


Bokklubbsguiden.


DSC_7386 copy

Att starta bokklubb var Alexandras initiativ. Så glad för det! Men eftersom jag har fått en hel del frågor om bokklubben tänkte jag göra en bokklubbsguide.

Varför ska jag starta en bokklubb?

1. För att det är SÅ givande/spännande/kul att dela en läsupplevelse med andra. Att få svar på frågor som uppstår under läsningens gång, att diskutera de olika karaktärerna och att jämföra olika reaktioner på boken.

Annons

2. För att det är nice att dricka rödvin en helt vanlig tisdag.

3. För att det är ett givet sätt att få nya vänner på, eller upprätthålla de vänskapsrelationer du redan har. Du kan exempelvis dra ihop ett gäng internetkompisar! Eller varför inte diskutera böcker över skype med en kompis som flyttat till en annan stad?

Hur många är ett bra antal och vilka personer ska vara med?

Vi är åtta personer. Det funkar bra, men jag skulle inte rekommendera att vara fler. Självklart går det att ha en bokklubb på bara två personer också, men det är alltid kul att få några fler infallsvinklar.

När Alexandra sammanförde oss tror jag att hon utgick från vilka vänner hon har som är litteraturintresserade, men också vilka personer hon känner som skulle passa ihop. Jag kände bara två personer när vi hade vår första träff (Alexandra frågade Sara som frågade mig), men alla i vår bokklubb har liknande intressen och värderingar vilket gjorde att det bara dröjde någon enstaka träff innan vi blev bekväma i varandras sällskap. Däremot tycker vi rättså olika kring böckerna, vilket såklart är en fördel!

Hur kommunicerar vi med varandra mellan bokklubbsträffarna?

Vi har en facebookgrupp där vi diskuterar datum, länkar relaterade artiklar och låtar som passar till boken vi läser eller bara snackar skit. Däremot har vi en oskriven regel att vi inte pratar om boken förrän på bokklubben, även om vi skulle träffas däremellan.

DSC_8714

Hur ofta ska vi ses?

Vi ses en gång i månaden, vilket är utmärkt. Men nu ska vi införa ölhäng dessemellan också, för vi kan inte riktigt få nog av varandra. <3

Hur bestämmer vi vad vi ska läsa?

Innan bokklubben kickade igång på riktigt så hade vi en planeringsträff där vi pratade om våra litterära preferenser och vad vi hade för förväntningar på bokklubben. Vi kom fram till att vi alla gillar böcker som inkluderar exempelvis samhällskritik och har ett vackert språk. Däremot är vi öppna för att läsa olika typer av böcker. En essäsamling ena gången, en roman den andra gången och prosalyrik den tredje, osv. Nu har vi dock bara läst västerländsk och vit litteratur så nästa gång ska vi läsa en bok av en vietnamesisk författare. Så lite så resonerar vi.

Vi skriver upp alla de böcker som vi är sugna på på en lista, och sedan får alla personer tre röster var. Den bok som får flest röster blir det! Därför är det en god idé att liksom sälja in böckerna till varandra. Typ högläsa en kort recension och berätta vad boken handlar om så att de andra förstår varför de ska lägga en av sina röster på just den boken.

Behöver jag förbereda mig innan en bokklubbsträff?

En bokklubb är inte en redovisning eller en plats där du ska bevisa hur påläst och intellektuell du är. En bokklubb ska vara kul! Jag brukar göra små vik eller skriva en del anteckningar under läsandets gång, men mest för att markera ut favoritpassager och eventuella frågetecken som kommer upp. Det kan även vara en bra idé att markera ställen som påverkat dig på olika sätt, om du exempelvis blivit arg, glad eller ledsen. Det brukar nämligen vara bra utgångspunkter för diskussion. Men jag går inte runt och funderar ut smarta saker att säga om boken eller läser en massa bokrecensioner innan bokklubbsträffen, utan vi improviserar på plats. Det ska vara lustfyllt, inte pressat!

DSC_1052

Går det att få ekonomiskt stöd på något vis?

Ja! Jag har anmält vår bokklubb som en studiecirkel till Sensus och förhoppningsvis kan vi få stöd för att köpa böcker och så, men det går även att få en lokal att vara i. ABF har en liknande tjänst. Allt som krävs är att ni är ett gäng personer som ses regelbundet (det kan alltså vara vilken typ av studiecirkel som helst) och att ni skickar in närvarolistor och typ kvitton till organisationen.

Hur ser bokdiskussionen ut?

Vi brukar börja med att ge var sitt betyg på boken, mellan 1-5 (halvnummer är tillåtna). Sen räknar vi ut medelvärdet. Utifrån de olika personernas betyg brukar diskussionen kicka igång. Om någon har upplevt boken som tråkig medan en annan person har upplevt boken som helt fantastiskt så vill en ju förstås prata om vad det är som gör att personerna känner så.

Vi har ingen runda där alla får säga vad de tycker om boken, utan pratar fritt kring den. Men frågor som vi brukar prata om är exempelvis: Vem är er favoritkaraktär? Vad tycker ni om språket? Känns boken trovärdig? Störde ni er på något? Vad vill författaren förmedla med boken? Utöver det så kommer det ju alltid upp hundra tankar och frågor under samtalets gång, som varierar beroende på vilken bok vi har läst.

6c5afde5cca650f1a2e46c810434461d_1670x1018_85_ns_v4

Bonus! Om du blir sugen på att bilda bokklubb kan du ju skriva en kommentar här nedan! Skriv i vilken stad du bor i och vilken typ av böcker du gillar att läsa. Vore ju så fint om det kunde bildas fler bokklubbar här i världen <3

Böcker vi har läst i bokklubben:

Siri Hustvedt – Sommaren utan män. Medelbetyg: 3,2/5
Monika Fagerholm – Den amerikanska flickan. Medelbetyg: 3,7/5
Lena Dunham – Not that kind of girl. Medelbetyg: 3,5/5
Sara Stridsberg – Beckomberga : ode till min familj. Medelbetyg: 4/5

Translation: A book club guide. Translate the post here.

96 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar