Annons
Annons


Boktips: Beckomberga: Ode till min familj


DSC_1342

Månadens bokklubbsbok var Beckomberga : Ode till min familj av Sara Stridsberg. Jag gav den 5/5 i betyg, och medelbetyget i bokklubben blev 4/5. Det är alltså en superbra bok. Nu kommer en bunt citat och jag vet att det är jobbigt att läsa dem ibland, men jag lovar att det är värt det. Stridsberg skriver som ingen annan.

Annons

P1000424

Jackies pappa Jim försöker begå självmord men misslyckas och hamnar på mentalsjukhuset Beckomberga. Mamman är fotojournalist och reser iväg och fjortonåriga Jackie blir kvar i Stockholm. Hon åker ut till Beckomberga jämt. För att träffa Jim, och för att träffa de andra patienterna Paul och Sabina.

P1000404

Det är en lågmäld, melankolisk bok som ställer frågan vem är frisk och vem är sjuk? Fylld av korta fragment om hur Beckomberga mentalsjukhus liksom blev en egen stad för de som bodde där. En egen värld. Boken skildrar en plats som varken är hemsk eller fantastisk. Vissa vill därifrån medan andra inte kan tänka sig att leva ett liv utanför sjukhusgrindarna.

P1000411

I vissa avsnitt är Jackie vuxen (ovan) och i vissa avsnitt är hon ett barn, men trots att den dramatiska kurvan inte är särskilt kraftig så är boken så jäkla medryckande.

P1000431

Och språket är så vackert att det gör ont.

Andra böcker av Sara Stridsberg som jag har läst, älskat och skrivit om:
Drömfakulteten.
Darling River.

Och här är böckerna jag läste 2014:
Böcker jag läste 2014, del 1.
Böcker jag läste 2014, del 2.
Böcker jag läste 2014, del 3.

Translation: I read the book Beckomberga : ode till min familj by Sara Stridsberg and loved it.

5 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar