Annons
Annons


FRÅGOR OCH SVAR #14, OM BARNBOKSILLUSTRATION OCH ATT STÅ UPP FÖR FEMINISMEN


marikadelinHur blir man barnboksillustratör? Hur gick det till för din mor? Är jättejättenyfiken

(Illustrationerna ovan är ett litet urval av det mamma gjort, men nu jobbar hon som trädgårdsdesigner istället)
Såhär svarar hon:
”Mitt bästa ämne i skolan var teckning, som det hette då. Senare gick jag på Beckmans skola och hade en duktig illustratör som lärare, Fibben Hald. Han sa att han tyckte jag skulle bli illustratör och att jag skulle försöka få småuppdrag, typ korsord på Kamratposten. Jag följde hans råd och gjorde bl a pyssel- och knåpsidor.  Fibben sa bl a till oss: ”Studera er omgivning! Teckna av mycket, mycket. Lär er hur saker ser ut genom att teckna av föremål och människokroppar, hus, landskap. Ha blocket med er hela tiden”.

Annons

Jag håller med och lägger till: Måla akvarell och gouache, öva dig i layout och typografi, det hör ihop. Gå gärna konstskola. Man kan öva upp sig helt på egenhand och få snabba resultat. Men det är kul att gå i skola och få likasinnade kompisar. När du har gjort många bra arbetsprover, gå runt med din portfolio till olika förlag och pröva lyckan. När jag fick mitt första bokmanus från Rabén och Sjögren, var jag så glad att jag dansade krigsdans och hojtade Yes! Yes! Yes! i korridoren efteråt! När du blivit publicerad kan du gå med i svenska tecknare för att få fler jobberbjudanden och hjälp med arvode- och juridikfrågor. Lycka till! Marika”

Hej! Jag ska börja plugga ekonomi på handels i höst, för att jag tycker att det är _roligt_ med ekonomi och för att jag vill jobba med det. Men jag är lite rädd för att börja på skolan, man har ju hört mycket negativt om den, dessutom vet jag inte om jag skulle passa in med tanke på att jag kanske inte är en ”klassisk handelsstudent”. Jag älskar konst, jazz, röstar vänster och ja tycker om kultur helt enkelt och jag frågar mig hela tiden ifall jag 1. kommer att förvandlas till en bratig moderat, eller 2. kommer bli ”den konstiga” i skolan och bara göra det jag måste för att kunna fortsätta.. Hur ser du på detta? Tror du att det kommer ordna sig och vilka strategier skulle du använda för att palla? tack för bääst blogg!

Jag har ingen som helst personlig erfarenhet av Handels, men kör din grej bara! Hade jag varit du skulle jag försöka vara mig själv och inte panika. Med tiden skulle jag säkert inse att det fanns fler som jag. Heja! Jag har en kompis som går där som är minst lika kulturintresserad som jag själv, så du behöver inte oroa dig. Och tack för att du läser min bloggis <3

Jeg har en venninne som er enig i feminismens retningslinjer, men velger å ikke kalle seg feminist fordi hun ikke liker at ordet får det til å høres ut som at det kun angår kvinner. Hun sier at hun heller ikke vil bli assosiert med de som tar feminismen ut av kontekst og hater menn. Jeg er feminist selv, og er uenig med henne. Men noen ganger, når vi havner i diskusjoner, så føler jeg at jeg ikke har gode nok argumenter slik at hun kan forstå hvorfor jeg synes dette er dårlige grunner for å ikke kalle seg for feminist. Jeg lurte på om du har noen lure tanker rundt dette?

När jag hör någon säga ”jag vill inte associeras med ordet feminist, jag hatar inte män” brukar jag poängtera allt det som feminismen har gjort för oss. Kvinnlig rösträtt, abortlagar, högre lön, rätten till preventivmedel osv. Vi har feministerna att tacka för så oerhört mycket, och vi ska fortsätta kallas oss feminister för att vi är stolta över det vi har åstadkommit men också för att vi vill åstadkomma mer i framtiden. Att din kompis säger att feminismen bara angår kvinnor är ju också helt fel. Feminismen strävar efter att killar inte ska vara fast i en maskulinitetsnorm där de har svårt att uttrycka känslor och hela tiden måste leva upp till machoideal. Exempelvis är det ju tack vare feministerna som föräldraledighet för pappor finns. Feminismen behövs för att alla människor ska få spira, utan att vara begränsade av könsnormer!

Hur ser du på rökning? Röker du själv? Störs av att Felix gör det? Jag feströker och min kille röker på heltid vilket stör mig så mkt. Blir så himla orolig och vill fimpa hans cigg direkt men han tycker bara jag är jobbigt. Hur ska man se på saken?

Både Felix och jag röker ibland på fest, så vi stör oss inte på varandra. Jag förstår att det är irriterande att din kille röker så mycket eftersom det är fett omysigt att hångla med någon som alltid stinker rök, så jag tycker att du ska stå på dig. Han får väl undvika att röka så mycket när du är med, det tycker jag han kan ge dig. Sen så borde vi väl alla fyra sluta röka omedelbart, men det är en annan femma.

DSC_2418Det här är kanske en skum fråga, men jag undrar hur stor säng ni har? Och har ni ett varsitt täcke eller delar ni?

Vår säng har en bredd på 120 cm, vilket är lite för litet egentligen men en större säng hade tagit för stor plats i lägenheten. 140 känns ju som den ultimata bredden annars, liksom lagom gosvänligt men ändå så att en kan få space. Vi har varsitt täcke. KLARAR EJ AV ATT DELA TÄCKE DET ÄR TYP DET VÄRSTA JAG VET. Fast Felix envisas med att slinka in under mitt täcke varje natt i alla fall.

Superfint! Blir ju också lite nyfiken på hur det går till när/om man vill registrera en .se-adress, typ som din. Kan inte du berätta lite om hur du har gått tillväga? 🙂

Vad kul att du gillar min portfolio! Att registrera en egen domän är busenkelt, det är bara att gå in på exempelvis Binero och välja vilken adress du vill ha, och så kostar det typ 100 kr om året. Sedan kopplar du domänen till din blogg eller hemsida. Själva portfolion gjorde jag hos Cargocollective.com. Om du inte vill ha så många flikar och bilder är det gratis, men jag betalar typ 900 kr om året eller något i den stilen, och då får jag ladda upp hur mycket jag vill.

Hej floris! Älskar hur din blogg har utvecklats den senaste tiden <33 men har en liten fråga. Jag försöker äta mer vegetariskt nu, och har börjat äta mycket mer baljväxter, bönor linser osv. Det känns superbra, både för kroppen och samvetet. MEN. Jag har ett litet problem. Jag blir supergasig. Asså verkligen JÄTTESVULLEN. Min mage blåser upp som en ballong och jag går runt och fiser resten av dan :(( Jag har alltid tänkt att min mage behöver vänja sig, men det har gått ett tag nu och det blir inte bättre.. Hur tacklar du detta? Eller du kanske har en supermage som klarar allt??

Fan vad glad jag blir att du gillar bloggen! Asså haha åh din stackare </3 Jag blev också knasig i magen den första tiden, men det verkar ha lagt sig nu! För mig har vetemjöl varit den värsta boven när det kommer till att ha ont i magen, baljväxter har inte varit ett så stort problem. Men du kanske kan satsa på att få i dig protein på annat håll och minska lite på baljväxterna? Ät nötter, ost, ägg, tofu och broccoli i stället. Är det någon läsare som har tips vid magproblemz?

P1000703Hur hinner du träffa 6 personer på en dag!?! Älskar dig btw, du e min favvobloggare of aaaall time.

Hej du gulliga peppiga fina! Jag har alltid varit rätt så maxad när det kommer till att träffa folk. Jag har nog rätt många kompisar och är mån om att hinna vårda alla relationer, men det är klart att det kan bli lite mycket ibland och det kan vara stressigt att driva blogg + plugga på heltid + vårda min relation med Felix + vårda vänskapsrelationer + vårda familjerelationer. Men jag är en extrovert person också, så jag får energi av att träffa människor medan introverta personer samlar energi genom att vara ensamma. När jag gick på gymnasiet sa jag alltid typ ”jag kan ses mellan 14 och 16” när kompisar ville hänga, men nu när jag är frilans och pluggar på distans så har jag mer fritid. Skönt, för det är ju så himla mycket roligare att kunna vara spontan.

Vad tänker du angående att i princip alla dina vänner (som du visar på bloggen iaf) är vita? Har du någonsin reflekterat över att man kanske är isolerad i sin kompiskrets? Vet att man inte väljer vänner pga hudfärg men undrar bara om du tänkt på det förut?

Jag har absolut reflekterat över det, tanken är ju oundviklig. Mitt kompisgäng är framförallt människor jag lärde känna på gymnasiet, och som jag skrivit innan så gick jag på en skola (VRG Jarlaplan) som är väääldigt homogen. 99% vita medel- och överklasskids (inklusive jag själv). Så då har det blivit så. Det är liksom inget aktivt val jag gjort som du säkert förstår.

Untitled-1Jag har en fråga som jag har velat fråga dig ett litet tag! Det är nämligen så här att jag ska på ett Brittiskt bröllop i december (kanske planerar liiiite för tidigt,men jag är så pepp!) och jag vet inte riktigt vad jag vill ha på mig :S Eftersom du har världens finaste klädstil så tänkte jag då fråga dig: Vad hade du haft på dig på ett Brittiskt vinterbröllop?

Nämen åh, visst kan jag försöka svara på det. Det som är så kul med bröllop är ju att du verkligen har en chans att klä upp dig lite extra. Jag skulle satsa på en längre, vidare kjol och en magkort topp till i matchande tyg. Matchande sets är förövrigt det finaste jag vet i klädväg. Eller något med broderier kanske. Asos har en hel kategori som heter Dresses for weddings (passar er som ska på bal eller ta studenten också). Kika där! Här och här och här och här hittar du klänningarna ovan. Om du vill ha varma strumpbyxor kan du satsa på en lång klänning/kjol men om du kan tänka dig att ha tunna strumpbyxor kan du bära något kortare. Långärmat kanske är bra i december? Kostym är ju svinsnyggt också, och inte så kallt.

Hej Flora! Tack för en underbar blogg. Alltid så inspirerande och skoj. Jag kom på en random fråga som jag ville ställa till dig; Vad tycker du om tinder? Jag vet inte så mycket om det själv men förmodar att det mest används av singlar (så du har antagligen inget konto haha). Men själva principen att hitta människor att dejta via selfies vad tycker du om det? Vårlig kram!

Hej och tack snälla för att du kikar in här! Jag älskar Tinder och brukar sno åt mig mina kompisars mobiler för att kolla igenom ~*utbudet*~. Ja, det är ytligt, men ibland är ytligt härligt jö 🙂 Sen så går det ju faktiskt att markera sina intressen (eller ja, sina likes från facebook är det va?) och politisk åskådning och sådär så då blir det ju lite djupare. Och så kan en ju alltid fråga ut de personer en har matchat. Kram!

IMG_7226Åh läser Bea en utbildning och fick praktik genom den på RFSU?

Nope, hon är bara världens grymmaste person och fick praktikplatsen för att hon ansökte om den. Hon har varit i Sydafrika med KFUM och engagerat sig mycket i F!, så jag antar att de såg hennes brinnande engagemang. Och nu är hon inte praktikant längre, nu är hon fått ett vikariat! Så stolt att jag kan dö :’)

Hej! Jag har precis börjat använda krämen acnatac och läste att även du använder den. Det skulle vara så himla snällt om du kunde ge en liten recension på krämen och typ hur du använder den osv! Tusen tack på förhand!

Jag har bara använt den i två månader (det brukar ta tre för att huden ska vänja sig), men min hy har blivit jättemycket bättre. Vågar dock inte ge en recension än, men lovar att göra det om någon månad eller så när jag vet bättre. Jag klämmer ut lite kräm på fingret (det står ”en ärtas storlek” men jag tar en kikärtas storlek hehe) och sedan masserar jag liksom in krämen på nytvättad hud, men bara på de ställen i ansiktet där jag har finnar. Även på vissa ryggfinnar. Detta gör jag varje kväll. Hoppas det funkar för dig med!

Jo jag bara undrar, hur rensar du din dator? Alltså har du kvar originalet av bilden, bloggbilden ev annan version av den? Rensar du alla dåliga bilder? Jag behöver också städa upp lite och undar liksom vart man ska börja :/

Såhär brukar jag göra. 1. Laddar in bilderna från kameran till iPhoto. 2. Raderar de som är dåliga (okej brukar ej orka göra detta men det är mitt nya löfte till mig själv!). 3. Väljer ut de som ska redigeras och sparar de färdigredigerade bilderna i en mapp på datorn som heter exempelvis ”mars 2015”. Då har jag alla originalbilder kvar och sedan bloggbilderna i enskilda mappar på datorn. Så när jag städar på min dator så försöker jag radera alla dåliga bilder jag tagit genom åren. Har som sagt 55 000 på min dator…. kul :))))

29 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar