Annons
Annons


QUINOABIFFAR MED SÖTPOTATISPOMMES


Hej kompisar! Vi kickar igång veckan med ett vegetariskt recept tycker jag.

Quinoabiffar

När jag kokar quinoa brukar ser jag till att göra mycket så att jag kan ha det i kylen under veckan för snabba luncher, frukostar (jag låter den färdigkokta quinoan puttra tillsammans med lite havremjölk på spisen) eller använda den i andra rätter. Som här – i quinoabiffar!

Annons

Att göra vegobiffar är för övrigt en så himla bra svänga ihop-rätt. Det är lite som med smoothies; du blandar helt enkelt ihop de ingredienser som du råkar ha hemma. Exempelvis gryn, rivna rotfrukter, bönor och potatis. Bind dem med ägg, maizena eller som här: med chiafrön. Experimentera lite, bara gör’t! Tycker du att det är knepigt att steka biffarna kan du lägga dem på en plåt i ugnen i stället, och vända dem när de fått fin yta.

Quinoabiffar

Till 8 st quinoabiffar behöver du:

2 dl färdigkokt quinoa
1 burk svarta bönor
0,5 dl grahamsmjöl
0,5 rödlök
1 msk chiafrön
vatten
spiskummin 
salt och peppar
olja till stekning

För att göra sötpotatispommes behöver du:

1 sötpotatis
torkad mynta (eller timjan, oregano, rosmarin eller någon annan krydda du har i skåpet)
olja
salt och peppar

Sätt ugnen på 225°C. Skala sötpotatisen och skär den i smala bitar. Lägg potatisstavarna i en ugnsform tillsammans med olja, mynta, salt och peppar. Skjuts in i ugnen tills stavarna blivit mjuka inuti och lite krispiga utanpå, ca 45 minuter.

Koka quinoan enligt förpackningen (jag hade rester från dagen innan). Blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten och ställ kallt (detta är i stället för att använda 1 ägg). Häll av spadet från bönorna, skölj dem och mosa dem lite lätt med en gaffel. Finhacka rödlöken. Blanda därefter ihop alla ingredienser i en skål, inklusive chiafröna. Om du har tid kan du låta quionoablandningen stå kallt en stund för att den ska bli lite fastare, men jag skippade det och det gick också bra. Stek biffarna på medelhög värme med mycket olja, smör eller kokosfett. Peta inte på dem för mycket, då kan de gå sönder, utan vänd biffarna när de fått en fin yta på undersidan.

Quinoabiffar

Servera med avokado, körsbärstomater, fetaost, sesamfrön och pommes frites gjorda på sötpotatis. Eller det du nu kan tänkas ha hemma.

Andra vegorecept jag tror att du gillar:
Vietnamesiska vårrullar med jordnötsdipp
Pistagefalafel
Tofu ramen
Chilaquiles med svarta bönor
Fjorton vegetariska recept ur arkivet del 1
Fjorton vegetariska recept ur arkivet del 2

Här är ett inlägg jag skrev när jag var nybliven vegetarian. Det är ett av de bästa besluten jag har tagit.

Translation: Quinoa patties. Translate the recipe by hitting the translate-button under the header.

7 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar