Annons
Annons


Sommardoku del 3 av 3


Bakgrund: I slutet av 2015 startade jag och Yrsa ett delat dokument, ett google docs. Det har fungerat lite som en delad dagbok, en brevdikt. Ibland råkar vi vara online samtidigt och då kan man se hur den andres ord liksom växer fram över dokumentet. Ibland skriver vi ingenting på flera dagar. Andra dagar har jag vaknat till flera sidor ny text. I nuläget har vi ungefär 250 sidor.

Annons

Här är ett utdrag av det vi skrev i september 2016, då sommaren fortfarande dröjde sig kvar. Här kan du läsa den första delen. Och här kan du läsa del två.

YK betyder Yrsa Keysendal och FW betyder Flora Wiström.

YK:

sista gången på ett bra tag jag sitter på den här blåmålade träbänken som farmor och farfar hade picknick på i slutet av 60-talet när pappa var liten det var på den tiden precis innan han fick skinnjackan den som hänger i min garderob nu den som jag så många kvällar i nian hade på mig till trasiga strumpbyxor och eldröd snedlugg trots att den inte var trendig jackan alltså

här ute står tomma krukor som härbärgerat allt som vuxit i sommar
några rester av torr jord längs kanternas insida kvar bara
det är en fråga om tid innan den regnar bort

här ute satt jag vad det känns som hela sommaren och stirrade på den högra hörnan av datorskärmen helt tomt alltid och om jag hade kunnat säga till mig själv att jag i slutet av sommaren fortfarande inte skulle fått svar hade jag

ändå inte kunnat göra det på något annat sätt

FW:

vi lyssnar på andrea bocelli
jag formar zucchinibiffar med händerna
han ställer sig bakom mig
lägger händerna runt min bara mage
och kysser mig på huvudet

efter att vi kommit
poppar han popcorn
jag får låna hans skönaste kläder
nu är jag definitionen av mjuk
säger jag
vi klättrar upp på taket
pratar med popcornkärnor i tänderna
gröndal glänser på andra sidan
dn-skrapan blinkar vänligt
jag stryker honom över ryggen
han säger
om jag hade sett mig själv utifrån
så hade jag blivit avundsjuk

YK:

jag skriver nu någonting nytt. det är som att tonen och språket kom med detsamma. pirr i magen sitter i köket det känns mindre på riktigt då. vattnar ur aubergine. bästa måste väl ändå vara att varva matlagning med skrivande. jag har pannlampan på mig också hur kan orden finnas kvar i mig det är så fantastiskt.

FW:

farmor håller stanna med knotiga artrosfingrar och tittar på mig med vattniga ögon.

det här är en juvel, fia.

hon måste stå still en stund för att hitta balansen, sen tar hon tag i rollatorn och går runt soffbordet, sakta, sakta, för att komma till mig.

jag måste få krama om dig, fia.

FW

Sminkösen i logen på SVT har knallrött hår, tjocka eyelinerstreck och alldeles för mycket rouge. Jag förstår direkt att hon kommer göra mig fulare än jag är, men det är okej. Kaffekoppen står mittemellan countour kit och anti shine primer. Jag vågar inte dricka ur den, är rädd att bli för bajsnödig.

En man med stripigt hår och kulmage sätter fast en mygga i min jacka och pular ner dosan baktill i mina byxor. Han känns som en del av möblemanget, rör sig så självklart genom korridorerna. Jag vet inte om han pratar med någon i hörsnäckan eller om han pratar med mig när han leder in mig i studion.

Sen sitter jag där och mina händer är två stenar på bordet framför mig, men jag hör min röst skaka till och sedan bära. Jag hör mig själv sätta ord på saker jag inte riktigt satt ord på förut. Sju minuter i studion på Gomorron Sverige går så fort. Efteråt berömmer de mig. Lotta Bouvin-Sundberg har läppglansläppar som ler.

FW

Jag hör dig sjunga där nere i norrgårdenköket
du har en så klar och fin sångröst
du rör runt i en etiopisk gryta
jag råkade äta lite för mycket chips och oliver
men det vågar jag inte berätta för dig just nu

dessutom har jag två magar
en för sött och snacks
och en för allt annat

boken tuggar framåt
jag tänker på the diary of a teenage girl
och hur huvudkaraktären låg med sin mammas kille
det var övergrepp på ett sätt
men samtidigt, hon älskade ju honom, han var så het
en gråzon

lundnäs norrgården hällorna sågaretorp
vi åker runt mellan landställena som riktiga borgarbarn
utomlands också
san francisco london palinuro barcelona
vad härligt det är
jag vill alltid ha det så

värst vad du smäller i skåpdörrar och skramlar med bestick där nere
jag ska gå ner till dig nu.

FW

ikväll när du läste din poesi yrsa
och utdraget från din nya bok
tänkte jag att du är min favoritförfattare
och det är inte ens överdrivet

du får augustpriset en dag
det du skriver
det är så bra

YK

hela det här dygnet i mitt bakhuvud snart är jag inte omringad av er
snart somnar jag själv vaknar jag själv killar mig ingen i håret
därför lägger jag mig tätt tätt bakom dig i soffan slutar aldrig klia dig
snart från en dag till en annan byts allting mot
någonting jag inte känner till lika väl som
vägarna mina fingrar tar i din hårbotten

när solen gått ner i bakrutan på bilen
och musiken var på högsta
kom jag på att det kommer en dag när
du och jag ska säga hej då till varandra
jag fick stoppa in en snus då

Första bilden är tagen av Sara.


 

LÄS ÄVEN:

SOMMARDOKU DEL 1 AV 3

SOMMARDOKU DEL 2 AV 3

BREVDIKTEN #1

15 FRÅGOR TILL YRSA

YRSAS PORTFOLIO

5 kommentarer | TranslateAnnonsLaddar