Annons
Annons


”Jag är okej.”


Är du okej?

Jag satt och såg nyhetsinslagen gå runt runt, såg hur reportrars ögon tårades, hörde skriken, de talade om skottlossningar och sprängningar, och jag skrev sms till min familj och mina vänner i Stockholm.

Annons

Är du okej?

Jag trodde verkligen att jag skulle förlora folk. Min pojkvän och flera av mina vänner hade låst in sig i förråd och källarlokaler på sina arbetsplatser i centrala Stockholm. Jag satt vid min dator och skrev sms efter sms. Är du okej?

Men också: Jag älskar dig.

För tänk om.

Och sedan, när mina nära kommit hem till sig eller stuvat in sig i olika barer och lägenheter, så kunde jag inte träffa någon. Jag ville bara hålla om men kunde inte, gick runt på gatorna här och grät.

Vad definierar ordet okej?

Jag tänker på de som inte kom hem. De som dog och skadades. De som sprang därifrån i rädsla. Jag tänker på fucking gasattacken i Syrien och vandaliserade flyktingförläggningar och nu gråter jag igen.

Det är viktigare än någonsin att vi står upp för varandra nu. Att vi skiter i god stämning, fuck god stämning, det handlar om människovärde, det handlar om liv och död. Vi måste se varandra i ögonen och stå upp för de som behöver det mest.

En av de drabbade är Papusa, som lever på gatorna i Stockholm. Hon fick en staty över sig när lastbilen körde på Drottninggatan. Det pågår flera insamlingar för att hjälpa henne och hennes familj. Swisha gärna något, om du har möjlighet. Föreningen HEM har startat en insamling:

”Anna Stenson shared a link to the group: IMäI – Ingen Människa är Illegal.

Vi vet fortfarande inte var killen som brukar sitta mitt på Drottninggatan och be har tagit vägen. Hör av er om ni vet något. Han har ingen familj här. Han som satt närmast Papusa hann springa undan. Hon hade tur i oturen att ett betonglejon kom i vägen. Hon är opererad och mår efter omständigheterna väl Vill ni stötta Papusa och hennes familj (de blev av med sina tillhörigheter/sitt bagage) märk betalningen ”Papusa” och använd föreningen HEMs konto (bg 584-1010 eller swish 1235885074)

Grafik av Linnea Erie.

Om du behöver prata med någon så finns landstingets krisstödstelefon: 08-123 578 78.

Har du andra tips på vad man kan göra? Skriv gärna en kommentar. Länka hjälporganisationer.

5 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar