Annons
Annons


Månadens ljudbokstips, april


Annonssamarbete med Bookbeat.

Jag lyssnar mycket på ljudböcker just nu, sex stycken den senaste månaden för att vara exakt. Eftersom jag är ensam större delen av tiden så tycker jag att det är ett fint sällskap. När jag promenerar runt på gatorna, lagar mat eller hänger tvätt så lyssnar jag på något, fyller tystnaden med berättelser.

Annons

I februari tipsade jag om Flickorna av Emma Cline och i mars var det En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité.

Den här gången vill tipsa om Pojkarna av Jessica Schiefauer. Den vann Svenska ljudbokspriset i kategorin barn- och ungdom i år! Boken tilldelades även Augustpriset i samma kategori 2011. Tänk va.

Pojkarna är en berättelse om vännerna Kim, Bella och Mommo. De är nyss fyllda fjorton, i gränslandet mellan barn och kvinnor. De vill leka och klä ut sig, vara sig själva och inte bli begränsade till en stöpt form. Men det är svårt när man ständigt utsätts för glåpord och gliringar, händer och stirrblickar från killar i skolan.

En dag får Bella ett märkligt frö som hon planterar i sitt växthus. På bara ett par dagar har det blivit en växt som är tung av nektar. Kim, Bella och Mommo beslutar sig för att smaka på saften, vilket förvandlar deras flickkroppar till pojkkroppar. Om natten.

Berättelsen följer ungdomarna och deras nattliga turer. De blir mer accepterade som pojkar, det är en lättare luft att andas. De slipper tafsande händer och stirrande blickar. Och en av dem har svårt att slita sig från den världen. Pojkarna är magisk realism om sexualitet, lust, vänskap och utsattheten i att växa upp som tjej.

Jessica Schiefauer läser själv in den här berättelsen. Under ljudboksgalan berättade hon att hon gjorde det själv för att den här berättelsen är hennes bebis, hon vet precis vilka ord som ska betonas och hur replikerna ska sägas. Jag tycker att hon gör det helt strålande. Lyssna! Bra längd på en ljudbok också. Ganska kort liksom.

Genom att ange rabattkoden Flora på bookbeat.se/flora får du en månad gratis lyssning och läsning (ord. pris 169 kr). Inte så dumt va! Du laddar sedan ner appen till telefonen.

Min bok Stanna finns som e-bok där också, om du är sugen.

I samarbete med BookBeat.

9 kommentarer | TranslateAnnonsLaddar