Annons
Annons


Genom korkekslundar och bergsbyar ut till klippiga stränder – Roadtrip i södra Portugal


Här kommer ännu ett inlägg från min och Isaks vistelse vid Algarvekusten förra veckan. Vi hyrde alltså ett hus i södra Portugal i tre nätter.

Här är dag 1: Duschkabinshotell & stora stränder, återberättat av Isak
Här är dag 2: Vi hyrde ett sagohus i Odeceixe

Annons

Morgonen började med äkta bloggfrukost. Jag var på rätt konstigt humör, det blir så ibland när jag inte har jobbat på ett tag. Eller suttit vid datorn. Eller skrivit. Jag vet inte om det har att göra med att jag är van att prestera (kroppens belöningssystem kickar ju in då) eller att jobbandet faktiskt ger mig egentid. Eller om det är den kreativa biten, att jag längtar efter att skapa. Kanske en kombination. I allmänhet har jag svårt att helt ta semester, rent psykiskt. Jag VILL liksom gärna jobba även fast jag har ställt in Out of office-meddelande på mailen. Är det någon som känner igen sig i detta?

Hur som! Sen åkte vi ut på grusvägarna. Efter en snus och några portugisiska powerballader så mådde jag bättre.

Detta är alltså en korkekslund! Man tar av den mjuka barken och använder den till att göra olika saker, ja men ni vet, flaskkorkar och grytunderlägg och även ärtiga sandaler med snörning och strass. Hälften av jordens korkproduktion kommer från Portugal. Varsågoda för info.

Jaha här har vi då en Ladanumcistros! Var tvungen att leta fram namnet på den här växten, för det kryllar av den. Så vacker, visst?

Min private driver.

Dagens destination var Monchique, en liten bergsby.

Vi började med att käka lurre. Som ni kan se är det underbart att vara vegan i dessa små byar :-)))) . Under resan åt jag mejeriprodukter då och då för att få i mig något ordentligt, men magen blir inte glad då om jag säger så, utan att gå in på några detaljer B-) Tur att oliver och bröd kostar ungefär ingenting. Kolla Isaks små bläckfiskar dock! Ganska häpnadsväckande tycker jag.

Vi följde de slingriga vägarna upp till en ruin. Där stod det PRIVATE textat över väggarna, men en gammal man ledde oss in i valven. Det var så jävla vackert där.

Det fanns inget tak så solen sken in i kamrarna och överallt växte olika träd: citron, fikon, apelsin. Det gick runt höns på golvet och ruinens väggar var täckta av klätterväxter.

När vi gick där ifrån bjöd mannen oss på apelsiner från träden och jag kände mig helt salig, som om jag blivit inbjuden till ett hemligt sällskap, tills jag såg en skolklass komma gående uppför backen som blev insläppta på samma sätt som vi.

På nervägen hälsade jag bom dia till en man som plockade pinnar intill stigen, och han svarade bitch mother fucker.

Sedan styrde vi vår kos till en ny strand! Praia da Carriagem heter den, vackrast hittills tror jag.

Isak hade köpt med sig pasteis de nata från ett bageri i närheten. Tror han klämde sex stycken under den här resan.

Vi badade massor. Och hånglade. Och sov.

Mot kvällen skakade vi av handdukarna och åkte hemåt.

Och så åt vi det här i sängen framför Black Mirror: salsa på tomat/mango/rödlök/vitlök/koriander/olja/vinäger/salt/peppar, majskolvar, oliver, kex, rostade mandlar och lite charkisar till Isse.

Puss så länge.

Dag 1: Duschkabinshotell & stora stränder, återberättat av Isak
Dag 2: Vi hyrde ett sagohus i Odeceixe

12 kommentarer till “Genom korkekslundar och bergsbyar ut till klippiga stränder – Roadtrip i södra Portugal”

 1. Om att känna sig konstig när man inte jobbar: Det är ingen känsla man ska bejaka genom att börja jobba, utan det är bara att låta den vara och den brukar gå över om man är ledig lite mer än en vecka. Men när man bara varit utan jobbet helt i två dagar så är det nog helt normalt att känna att det är svårt att komma in ”den lediga rytmen”, liksom. Inget konstigt med det! Och med den kreativa grejen, jag brukar lösa det här: man behöver inte lägga sin fantasi och sitt drömmeri om sina kreativa projekt på hyllan när man är ledig, bara man hela tiden tänker ”det där vore kul att göra, men inte nu”. Då känner i alla fall jag mig kreativ fastän jag inte ”gör” något, och så stillar jag det behovet lite utan att sätta igång och störa ledigheten och kroppens återhämtning genom att arbeta. MEN: alla är olika, och det här behöver absolut inte gälla för dig bara för att det gäller för mig! 🙂 Underbart inlägg med fantastiskt vackra foton av ruinen, förresten. <3

 2. Hur tänker du kring att Isak äter kött? Vet att du lever efter ”han är sin, jag är min” som du skrev för något inlägg sen (så bra skrivet för övrigt, instämmer till 100% i det tänket), men undrar hur du känner för det bara med tanke på valet du gjort angående din kost och anledningarna till det valet. Lägger ingen värdering alls i frågan utan är bara nyfiken. Kraaam!

  1. tänker precis somma som med rökningen: han äter vad han vill och jag äter vad jag vill. Jag köper liksom inte animaliska produkter när han ska äta hos mig, utan då äter han veganskt. Men han bestämmer själv över sina egna inköp osv 🙂 Kram!

 3. Sa han verkligen ”bitch mother fucker”?! Galet i så fall.. ”känner” dig för dåligt för att veta om det var ett skämt. >__<)
  Vackra bilder i alla fall, älskar dessa inlägg- att resa är fan livet!

 4. Hur gör du din chiapudding? Jag försökte häromdagen men den blev inte alls god eller såg ut som den ska göra… :/
  Tips? ✨

  1. ett glas mjölk (jag brukar ta mandel, soja eller havre), tre msk chia, en nypa salt och lite kakao. blanda ihop och vänta en kvart, blanda sedan igen. ställ in i kylen över natten! om puddingen är för tjock på morgonen blandar du bara i lite mer mjölk. toppa med det du tycker om! du kan även söta puddingen med något om du vill, jag brukar nöja mig med banan på toppen! <3

 5. Ett tips är att fråga om bakad eller stekt potatis, håller en mätt i TIMMAR och är billigt, gott och finns i de flesta kök!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar