Annons
Annons


Genom korkekslundar och bergsbyar ut till klippiga stränder – Roadtrip i södra Portugal


Här kommer ännu ett inlägg från min och Isaks vistelse vid Algarvekusten förra veckan. Vi hyrde alltså ett hus i södra Portugal i tre nätter.

Här är dag 1: Duschkabinshotell & stora stränder, återberättat av Isak
Här är dag 2: Vi hyrde ett sagohus i Odeceixe

Annons

Morgonen började med äkta bloggfrukost. Jag var på rätt konstigt humör, det blir så ibland när jag inte har jobbat på ett tag. Eller suttit vid datorn. Eller skrivit. Jag vet inte om det har att göra med att jag är van att prestera (kroppens belöningssystem kickar ju in då) eller att jobbandet faktiskt ger mig egentid. Eller om det är den kreativa biten, att jag längtar efter att skapa. Kanske en kombination. I allmänhet har jag svårt att helt ta semester, rent psykiskt. Jag VILL liksom gärna jobba även fast jag har ställt in Out of office-meddelande på mailen. Är det någon som känner igen sig i detta?

Hur som! Sen åkte vi ut på grusvägarna. Efter en snus och några portugisiska powerballader så mådde jag bättre.

Detta är alltså en korkekslund! Man tar av den mjuka barken och använder den till att göra olika saker, ja men ni vet, flaskkorkar och grytunderlägg och även ärtiga sandaler med snörning och strass. Hälften av jordens korkproduktion kommer från Portugal. Varsågoda för info.

Jaha här har vi då en Ladanumcistros! Var tvungen att leta fram namnet på den här växten, för det kryllar av den. Så vacker, visst?

Min private driver.

Dagens destination var Monchique, en liten bergsby.

Vi började med att käka lurre. Som ni kan se är det underbart att vara vegan i dessa små byar :-)))) . Under resan åt jag mejeriprodukter då och då för att få i mig något ordentligt, men magen blir inte glad då om jag säger så, utan att gå in på några detaljer B-) Tur att oliver och bröd kostar ungefär ingenting. Kolla Isaks små bläckfiskar dock! Ganska häpnadsväckande tycker jag.

Vi följde de slingriga vägarna upp till en ruin. Där stod det PRIVATE textat över väggarna, men en gammal man ledde oss in i valven. Det var så jävla vackert där.

Det fanns inget tak så solen sken in i kamrarna och överallt växte olika träd: citron, fikon, apelsin. Det gick runt höns på golvet och ruinens väggar var täckta av klätterväxter.

När vi gick där ifrån bjöd mannen oss på apelsiner från träden och jag kände mig helt salig, som om jag blivit inbjuden till ett hemligt sällskap, tills jag såg en skolklass komma gående uppför backen som blev insläppta på samma sätt som vi.

På nervägen hälsade jag bom dia till en man som plockade pinnar intill stigen, och han svarade bitch mother fucker.

Sedan styrde vi vår kos till en ny strand! Praia da Carriagem heter den, vackrast hittills tror jag.

Isak hade köpt med sig pasteis de nata från ett bageri i närheten. Tror han klämde sex stycken under den här resan.

Vi badade massor. Och hånglade. Och sov.

Mot kvällen skakade vi av handdukarna och åkte hemåt.

Och så åt vi det här i sängen framför Black Mirror: salsa på tomat/mango/rödlök/vitlök/koriander/olja/vinäger/salt/peppar, majskolvar, oliver, kex, rostade mandlar och lite charkisar till Isse.

Puss så länge.

Dag 1: Duschkabinshotell & stora stränder, återberättat av Isak
Dag 2: Vi hyrde ett sagohus i Odeceixe

12 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar