I SAMARBETE MED BOOKBEAT

Månadens ljudbokstips, maj


Sedan jag kom till Lissabon har jag lyssnat på fyra böcker av Bodil Malmsten:
Priset på vattnet i Finistère
Sista boken från Finistère
Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag
Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig. 

Jag har haft Bodil Malmsten med mig på nästan varenda promenad, varenda strand- och parkhäng. De två första böckerna jag nämner har hon läst in själv (med raseri, seriositet och humor om vartannat), och de två senare har andra inläsare.

Jag tycker att Bodil Malmstens ton vaggar in mig i skrivandet på ett bra sätt. Också för att dessa böcker handlar mycket om just det: Att skriva. Eller att inte skriva. Men oavsett om du är en skrivande person eller inte så vill jag tipsa om hennes böcker i BookBeat-appen. Jag rekommenderar att börja med Priset på vatten i Finistére.

Här är ett utdrag ur den:

Jag bor i Finistère för att jag har flyttat hit. Det är ingen slump, det finns ingen slump för en erfaren kvinna.
    Den som finner sover med öppna ögon.
    Ett par månader, längre tid tar det inte. Jag lämnade landet där jag levt i femtiofem år, det var dags. Berusad av frihet körde jag, sökte inte men fann Finistère. Inte långt ifrån Brest började det brännas och sen dröjde det inte länge innan jag stod inför den bit av paradiset som är min.

Böckerna är skrivna i kortare kapitel vilket gör att om man zonar ut (vilket man ju ibland gör av böcker i allmänhet men kanske ljudböcker i synnerhet) så påverkar det inte så jättemycket, för handlingen är inte helt utstakad, utan böckerna är fragmentariska, med kortare kapitel.

Och ja. Att jag har lyssnat på fyra stycken efter varandra talar väl sitt tydliga språk: det här är böcker jag verkligen tycker om. Kan verkligen rekommendera Det här är hjärtat också.

Genom att ange rabattkoden Flora på bookbeat.se/flora får du en månad gratis lyssning och läsning (ord. pris 169 kr). Du laddar sedan ner appen till telefonen.

Här är tidigare ljudbokstips:
Februari: Flickorna av Emma Cline
Mars: En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité
April: Pojkarna av Jessica Schiefauer

I samarbete med BookBeat.

5 kommentarer | Translate


Laddar