ANNONSSAMARBETE MED BOKUS

Äta djur


Hej kompis, glad söndag. Jag håller på att packa inför två nätter i Hälsingland. Snart tutar mamma utanför huset och så åker vi! Hon, jag, Isak och Calle.

Hur som helst.

Bokus bad mig tipsa om en bok jag har läst som har fördjupat min förståelse för något. Då kom jag att tänka på Äta djur av Jonathan Safran Foer som jag läste 2014. Herre-GUD vad den vände mig. Från en dag till en annan hade jag blivit vegetarian, och sedan tryckte jag boken i handen på de som fanns runtomkring mig. Safran Foer skriver ju även skönlitterära romaner (exempelvis Extremt högt och otroligt nära och Allt är upplyst), vilket gör hans språk levande och lättillgängligt.

Det är en jävla höjdarbok.

Här är ett utdrag om Äta djur från förlagets hemsida:

”Varför blir kött bara billigare när allt annat blir dyrare? Varför äter vi egentligen kött? Och varför äter vi bara vissa djur och inte till exempel hundar? Äta Djur är lika mycket en filosofisk essä som ett upprörande reportage och en ögonöppnare för alla som någon gång funderat över vad det innebär att äta djur. Han har intervjuat filosofer. Han har hälsat på hos den enda kalkonfarmaren i USA som låter fåglarna gå fritt utomhus, en vegetarian som föder upp köttkor och en etisk slaktare. När han hörde av sig till livsmedelsjättarna möttes han dock av tystnad, och de enda som kunde hjälpa honom att göra ett studiebesök på de riktigt stora djuruppfödningsanläggningarna var djurrättsaktivister som i hemlighet filmar och dokumenterar missförhållanden.

Det han kom fram till var att det inte är fel att äta kött. Men att det till 99 procents sannolikhet är fel att äta den köttbit som ligger på tallriken framför dig.”

Varför äter vi bara vissa djur och inte tex hundar?

Har du någon bok som verkligen har förändrat ditt sätt att se saker?

Kanske har du hört att vi har Bokus som sponsor i podden. De har ju tagit fram en bot på twitter som reagerar på de hashtags som trendar just nu, och föreslår en bok på det temat. Kampanjen kallas Det finns alltid en bok. Detta för att uppmana till fördjupning av ämnet, i en tid då allt ska rymmas i 140 tecken. Även om en bok inte behöver vara facit så är jag övertygad om att läsning bidrar till mer kunskap och därmed en ökad förståelse och tolerans. In och följ Bokus på Twitter för att få fler tips!

Nu ska jag fortsätta packa för den här lilla minitrippen till Hälsingland. Det tar mig alltid orimligt lång tid, trots att jag är skilsmässobarn och har packat hundratals gånger. Kanske just därför.

Annonssamarbete med Bokus.

4 kommentarer | Translate

Laddar