Annons
Annons


De sommarprat jag ser fram emot:


Bästa sommargrejen är ju Sommar i P1. Jag gick igenom listan och blev så himla glatt överraskad. Så många braiga:

25 juni: Sarah Sjöström
Simmare. ”När jag kom tillbaka till skolan efter påsklovet i åttonde klass med ett EM-guld för seniorer var klassen och lärarna överraskade. Jag också. Det hade ingen av oss trott. Jag tror sällan att det ska gå bra. Mitt Sommar ska bland annat handla om det trygga i negativa tankar, om du fokuserar på det dåliga blir du aldrig besviken.”

Annons

26 juni: Negra Efendić
”Vann Stora Journalistpriset förra året i kategorin Årets berättare för den självbiografiska reportageboken Jag var precis som du om flykten från Bosnien som elvaåring och uppväxten i Sverige.”

30 juni: Ann-Helén Laestadius
Skriver ungdomsböcker och är författare. ”Mitt Kiruna rivs just nu och kanske följer rötterna med när grävskoporna krossar mitt hus. Och hur hanterar man maktlösheten? När ett språk förbjuds. Eller när en gruva dikterar livsvillkoren i en stad.”

5 juli: Malin Persson Giolito
Läser just nu hennes roman Störst av allt, så det blir nog toppen.

6 juli: Sherihan ”Cherrie” Abdulle
Hur många gånger har jag lyssnat på Lämna Han? Väldigt många. ”Mitt program är en konversation med en syster. En konversation som representerar den styrka, gemenskap och misär som många unga tjejer runt om i Sverige har växt upp i och präglas av idag.”

8 juli: Linda Boström Knausgård
Tyckte så mycket om hennes bok Välkommen till Amerika. ”Om timmarna när man skriver och är helt fri.”

10 juli: Dagny Carlsson
Sveriges äldsta bloggare! 105 år gammal.

11 juli: William Spetz
Alla som sett William Spetz föreställning om hans mormor har varit helt tagna, så jag ser fram emot att lyssna på hans sommarprat.

12 juli: Angela Gui
”Dotter till den svenske förläggaren Gui Minhai som kidnappades i Thailand i slutet av 2015 och nu hålls fängslad i Kina anklagad för att ha sålt förbjudna böcker. Har sedan pappans försvinnande kämpat för hans frigivning. Doktorerar i historia på University of Cambridge.”

14 juli: Johannes Anyuru
Så OERHÖRT längtig efter detta avsnitt. ”Mitt program handlar om en ängel i tunnelbanan och om döden på Drottninggatan, om att finna och försvara sanningen i terrorns virvlar, om poesi, om en roman som en vardag kanske blev allt för samtida.”

17 juli: Linnéa Claeson
”Vänsterhänt handbollsspelare som fick nog av sexuella trakasserier på nätet och började göra motstånd offentligt. Bemöter via sitt Instagramkonto Assholesonline kränkningar med humor som vapen. ” SÅ PEPP.

20 juli: Moa Herngren
”Författare, journalist, tv-producent. – Mitt program kommer bland annat att handla om familjen. Sen jag blev med bonusfamilj har jag funderat mycket över vad en familj är egentligen. Måste man vara fler än två för att få kalla sig en familj? Hur gör man för att bli en och hur definierar man den? Och älskar man varandra per automatik bara för att man är en familj?”

24 juli: Malin Cederbladh
Jag har sett Malin Cederbladh i flera uppsättningar och tycker att hon är så jäkla bra. Långt mer än Anette i Solsidan (där hon också är briljant). Om sitt program säger hon ”Jag ska berätta om vatten, timing och tempo.”

27 juli: Evin Ahmad
”Vad innebär det egentligen att vara skådespelare för mig? Tankar kring konst och politik, etiketter och stämplar, och om att inte ha en självklar plats i kulturrummen.”

30 juli: Fredrik Backman
En till författare. Tycker så mycket om att lyssna på författare, deras manus brukar vara så välskrivna. Backman säger ”Mitt Sommarprat handlar om att jobba med påhittade människor från ställen som inte finns.”

31 juli: Bahar Pars
SKÅDESPELARE, REGISSÖR. ”Från födsel till Oscars. Alla mina inre och yttre klassresor. Min flytt till Sverige. Moderskapet. Efternamn. Att äga sig själv. Hoppas att ni får chansens att lära känna mig.”

4 augusti: Jacob Mühlrad
Jacob Mühlrad är något slags musikgeni. Han är den yngste att få en beställning på en balett åt Operan och vi gick samma gymnasium. Ändå spänd på att höra hans sommarprat.

6 augusti: Tarja Halonen
Finlands president under tolv år, tituleras fortfarande president Tarja Halonen. Historisk som den första kvinnan att inneha ämbetet. Stark förkämpe för mänskliga rättigheter och jämställdhet. SÅ PEPP PÅ DETTA.

10 augusti: Magda Gad
”JOURNALIST. – Mitt Sommar ska handla om hur människan, inklusive jag själv, förändras av krig. En mycket obehaglig och närmast ondskefull förändring, där liv och död, rätt och fel, smälter ihop. Men att vittna om vad som händer i krig är ett uppdrag jag är beredd att dö för.”

12 augusti: Gullan Bornemark
Tänker mest lyssna på detta för att jag vet att min mormor älskar henne.

13 augusti: Lisa Langseth
Mer skrivande personer! Hurra! Lisa Langseth har exempelvis regisserat Hotell, som jag älskade.

19 augusti: Ruben Östlund
Detta kommer nog bli väldigt bra tror jag.

20 augusti: Stina Ekblad
Är VÄLDIGT förtjust i skådespelare Stina Ekblad. Och hennes sommarprat kommer handla om musik och poesi. Fint va.

2 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar