ANNONSSAMARBETE MED TINK

Hellre gröt tillsammans än oxfilé ensam


Tänkte att vi skulle prata lite om pengar.

Jag hade appen Tink för något år sedan men blev så chockad över att se alla mina utgifter. Appen synkas liksom med banken och delar upp alla ens utgifter i ett cirkeldiagram. Man kan se precis hur mycket pengar man lagt på tobak, fika eller mat. 1387 kr på smink!? Jag hade appen i en dag, sedan tog jag bort den igen. Ignore ignore.

Men den senaste tiden har jag varit ganska slarvig med min privatekonomi. Ni vet när man vaknar på söndagen och kommer på att man fick snilleblixten klockan två på natten att bjuda alla på öl.  Hur man inte vågar gå in och kolla internetbanken. Där är typ där jag är nu.

Och så hörde Tink av sig och frågade om jag ville samarbeta. Jag, tipsa om Tink? Jag som bara stod ut med appen i en dag? Men jag gick dit på ett möte, bekände mina synder över en kopp kaffe med havremjölk och gick därifrån med bestämda steg: Nu ska jag styra upp det här. Livia som jobbar på Tink visade exempelvis att man kan sätta upp en budget för sina olika utgifter och sparande. Och eftersom man får en översikt för tidigare månaders utgifter så kan man göra det på ett realistiskt sätt.

Såhär har mina senaste månader sett ut på ett ungefär:

När jag kollar igenom appen så ser mina månader helt olika ut. När jag var i Lissabon (maj, till vänster) brände jag inte så mycket pengar eftersom det är så billigt där. Jag köpte inte heller många saker, bara ett par plagg. Månaden efter så började jag boka saker inför sommaren, så då gick det åt mer. Dessutom har jag ätit och druckit för 4226 kr?! Sjukt. Den stora summan som ligger på 8203 och 8952 kr är ospecificerade kostnader, ofta swish. Livia berättade att det snart kommer en utveckling av appen där man kan börja kategorisera sina swishbetalningar också, för att lättare få överblick. Mycket bra.

Förrförra helgen var jag i Glumslöv och Köpenhamn. Jag spenderade runt 4000 på tågbiljetter, mat, boende och alkohol. För tre dagar. Det svider ändå. Jag vågade inte kolla appen först, men det finns ju också något jävligt märkligt med att vi spenderar åt höger och vänster och sedan inte kan stå ut med att se vilka summor vi gör av med. Det är väl det som händer när man inte använder sig av kontanter gissar jag.

Det är också det som händer när man tar saker på faktura. Skjuter upp. Tänker, äh det där tar jag nästa månad. Jag har hört folk som spärrat sina konton på typ Klarna för att den enkla faktureringen gör att man skjuter upp sina skulder i stället för att hantera sina pengar på ett rationellt sätt.

Jaja, det är klart man ska få unna sig ibland. Men det är fan bara gött att unna sig om man faktiskt har pengarna. Om det kraschar hela ens budget för månaden, då är det inte härligt.

5 pluspoäng till mig för att jag:

1. Äter upp maten som finns hemma innan jag köper ny. Alltså jag får så ont i magen när jag ser folk slänga mat som hade varit perfectly fine att äta.

2. Googlar upp rabattkoder! Bara att söka ”rabattkod [märke]”.  Jag jämför också priser via Pricerunner eller Prisjakt.

3. Kollar kilopriser i mataffären. Alltså nu är detta antagligen helt självklart för de allra flesta, men ibland när jag handlar med folk så inser jag att de inte kollar detta!

4. Sover på saken, om jag vill köpa något dyrt. Präktigt det låter. Men det är sant. I hälften av fallen känner jag inte alls samma lust dagen efter.

5. Drar pengar automatiskt från mitt konto till ett sparkonto varje månad. 500 spänn. Det händer att jag norpar pengar därifrån, men jag försöker att inte göra det.

5 minuspoäng till mig för att jag:

1. Shoppar som ångestdämpande. Inte ofta, men ibland. Så skönt med en snabb kick, men den är ju verkligen alldeles för snabb.

2. Och om jag har shoppat online och det har blivit fel så orkar jag sällan skicka tillbaka det. Värt.

3. Köper resekassa i stället för månadskort på SL. Brände 1000 spänn på SL förra månaden. Härliga liv.

4. Köper trendig mat på trendiga ställen. Alltså ja det är härligt med god mat, älskar fan god mat, men ibland kan jag nog vara lite väl snobbig i vilka matvaror jag köper eller caféer jag går till. Kanske inte helt hållbart att köpa en lunchsallad för 130 spänn flera gånger i veckan bara för att den innehåller typ sauterade vårprimörer.

5. Har mitt Friskis & Svettis-medlemsskap på ettårigt autogiro. Använder det enbart ett par månader på vintern när jag inte kan springa eller promenera ute.

Här kommer en bonustanke kring pengar: Om man är ett kompisgäng som ska gå ut och käka ska man fan alltid utgå från den personen med minst pengar när man väljer ställe. Ens polare (eller en själv) ska inte behöva sitta och svettas för att det spräcker ens budget. I sådana fall får man bjuda sin kompis! Svårare än så behöver det inte vara. HELLRE GRÖT TILLSAMMANS ÄN OXFILÉ ENSAM.

Här kan du ladda ner appen. Gratis. 

Annonssamarbete med Tink. 

18 kommentarer | Translate

Laddar