Annons
Annons


En bra sak är att laga mat med grönsaker från mammas trädgård


Jag ligger nedkrupen i mammas säng när jag skriver det här. Den är nybäddad och frasar när jag rör mig. Katten Odde har legat vid min fotända de senaste timmarna och ger ifrån sig snusande läten, som från en sovande bebis. Jag hör mamma kratta där ute.

Annons

Fönstret är öppet. Gardinen sträcker sig mot mig. Jag har legat här i snart tre timmar. Det råkade bli så.

Min styvpappa är på kurs och när han är det brukar jag passa på att sova över hos mamma i deras hus, för att hinna hänga bara hon och jag.

Morsi är ju trädgårdsdesigner så man hittar henne allt som oftast i sin egen trädgård, där hon testar nya idéer. ”Mitt experimentalfält” som hon kallar det i sin instagrambiografi, som jag hjälpte henne komma åt igår.

Ett trädgårdsland finns det också.  Med sallad av olika slag, ruccola, rabarber, jordgubbar, bönor, svartkål, kartoffeln und so weiter.

En kålrabbi fick hänga med. En av de bästa grejer jag vet i hela livet är att komma ut till henne, skörda grönisar i trädgården och sedan laga middag långsamt långsamt i deras kök. Så stor skillnad från min köksvrå hemma i stan.

Svartkål, mynta, salladsblad.

Min bästa smakkombination just nu är tahini + sötpotatis + mynta + granatäpple, så jag tänkte laga något på det temat. Jag hade hittat ett recept på ärtfalafel, men resultatet blev (rent ytligt sett) mer som spillning än som något ätbart (den blev för lös trots att jag tillsatte massa mjöl), men gott var det. Tänkte leka vidare med receptet tills det blir 10/10. Då delar jag det!

Alltså:
Små sötpotatisar som ugnsrostats hela, insmorda i olja.
Sallad.
Svartkål (skär bort den tjockaste nerven) och massera den med citronsaft och salt för att den ska mjukna. Strössla med strimlad kålrabbi och torrostade hasselnötter.
Fula ärtbiffar på bl.a. gröna ärtor, salladslök, vitlök och massa färsk mynta.
Tahinisås (tahini, citronsaft, vatten, salt och peppar)
Toppat med mynta och granatäpple. Gott.

Hej hej huset.

Den större havtornsbusken vid spaljén är en hona, medan den lilla är en hanplanta. ”Jag ska hålla honom kort”, meddelade mamma och gav ifrån sig ett rått skratt.

Efter middagen tog vi en långpromenad i dimman. Pratade om hur hon mådde i min ålder, hur vi mår nu, vad vi vill göra i life, prestationsångest, bekräftelsebehov, yadi yadi. När vi kom hem var vi så fuktiga att det droppade från hårtestarna.

Idag har jag knappt gjort något alls. Legat i den här sängen. Lyssnat på lugnet.

Snart kommer Isak hit. Då ska vi laga mat alla tre. Ta ett glas vin kanske. Ett kvällsdopp?

9 kommentarer | TranslateAnnonsLaddar