ANNONSSAMARBETE MED BOOKBEAT

Månadens ljudbokstips + tävla om årsprenumeration på BookBeat!


Sommar och sol och kort tight kjol! Jag är i Stockholm en vecka innan jag åker vidare igen. Än så länge har jag haft sleep over med Yrsa och sedan sovit över hos mamma ute i Nacka. Jag har firat min lillasyster och badat i havet.

Och så har jag promenerat, hängt i vasaparken och städat. Det är tre sysslor då ljudböcker får en naturlig plats i mitt liv.

Jag har lyssnat på ett helt gäng böcker den här månaden men en av dem var De fördrivna av Negar Naseh.

Boken handlar om ett svenskt heterosexuellt medelklasspar, en konstnär och en läkare, som har flyttat till Sicilien med sin bebis. Det borde vara drömmen, att tillbringa sin tillvaro i ett vackert hus, inte långt från havet och tomatodlingarna, men ändå täcks relationen sakta av damm, likt golvet i deras nya hem.

Miriam är föräldraledig och Filip målar i sin ateljé. Det är för varmt. Hon dricker för mycket gin. Han störs i sitt arbete, bortprioriterar familjen. Och när vännerna Ashkan och Erika kommer på besök – Ashkan ska göra ett reportage om flyktingsituationen på medelhavet – får de ofrivilligt sitt isolerade liv utifrån, och blir konfronterade med sina livsval.

Jag tycker om hur Naseh skildrar de sicilianska miljöerna, den kväljande hettan, barnets tyngd mot bröstet, med ett språk utan krångel men fullt av detaljer. I ljudboksform funkar längden och enkelheten bra. När boken kom läste jag recensionerna blev jag mest intresserad av ”den vita melankolin” (Ashkans ord), som kan drabba oss vita när vi hör talas om världens orättvisor. Jag hade önskat att Naseh skulle fördjupa sig mer i det, inte bara haft det som fond. Men! De fördrivna är en så läs- och lyssningsvänlig bok. Recommend recommend.

Genom att ange rabattkoden Flora på bookbeat.se/flora får du en månad gratis lyssning och läsning (ord. pris 169 kr). Bra va? Du laddar sedan ner appen till telefonen.

Vi vill också lotta ut en årspresentation på Bookbeat. Wowza! Ge mig ditt bästa ljudbokstips i kommentarsfältet, med motivering varför (är så taggad på att veta!) så väljer jag ut en vinnare på söndag (23/7). Puss!


Här är tidigare ljudbokstips:

Februari: Flickorna av Emma Cline
Mars: En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité
April: Pojkarna av Jessica Schiefauer
Maj: Priset på vatten i Finistére av Bodil Malmsten
Juni: Hennes nya namn av Elena Ferrante (den fick förresten 3,5/5 av mig i betyg!)

Annonssamarbete med BookBeat.

28 kommentarer | Translate


Laddar