ANNONSSAMARBETE MED BONNIERS BOKKLUBB

En bok att bli totalt drabbad av


Hej kompis! Nu blir det boktips här. Jag är ju knappast ensam om att ha läst Ett litet liv på sistone. Känns som att den skymtar fram i varenda instagramflöde. Jag vet att den har drabbat många. Även mig. Jag tyckte så ofantligt mycket om den.

Boken handlar om vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude. De bor i New York och har känt varandra sedan college. Nu är de vuxna, och ska på olika sätt lista ut hur det här livet ska levas.

En bit in i boken skiftas fokus från hela kompisgänget till Jude. Omtänksamma, intelligenta, gåtfulla, övertygande och halte Jude. Under berättelsen sipprar hans hemligheter fram mer och mer, och som läsare förstår man att han har varit med om något hemskt.

Bokens styrka är definitivt hur Hanya Yanagihara framställer vänskap och familjerelationer. Det var som att min kropp fylldes av varm buljong när jag läste om vännerna, även när de gjorde bort sig, sårade varandra, svek. Jag tror att det delvis handlar om att man sällan läser om manlig vänskap på det här mjuka, varma viset. Men också för att Yanagihara språk är så fullt av detalj. Hon mejslar fram sina karaktärer på ett sätt som gör att man tror att man känner dem, att man ska kunna gå förbi dem på gatan.

Det är en bok att förlora sig själv i. Och den är oerhört tung, fylld av trauma och sorg, och den stannar kvar i dig långt efteråt.

Nu anar du kanske vilken bok jag kommer rösta på i omröstningen av Årets bok 2017. Röstningen avslutas nästa vecka, den 20e augusti, (vinnaren presenteras på Bokmässan i september) och än är det jämt i toppen. Så skicka en röst du med! Här röstar du >>

Inlägget är ett annonssamarbete med Bonniers Bokklubb.

8 kommentarer | Translate

Laddar