Annons
Annons


Jag har formgivit ett bokomslag – och såhär gick jag tillväga


Förra hösten fick jag en förfrågan av Bonnier Carlsen om jag ville göra omslaget till ungdomsromanen Mina smala axlars längtan av Maria Frensborg. Redaktören Julia Lövestam hade sett mina fotografier och mönster och tyckte att mitt manér skulle passa perfekt för den här boken.

Annons

Jag blev nervig, men tackade förstås ja. Att formge bokomslag är en dröm jag har haft sedan jag var tonåring.

Maria ville att omslaget skulle vara baserat på ett fotografi. Personligen brukar jag föredra när huvudkaraktärens utseende får ligga i läsarens fantasi, men jag förstod snabbt att ett omslagsformgivning handlar om många saker: Att tolka författarens och förlagets idéer och genomföra dem, göra boken kommersiellt gångbar (ungdomar ska tänka ”där är en sån bok som jag gillar”) och samtidigt behålla någon slags konstnärlig integritet.

Alltså: Ett så oerhört roligt och spännande uppdrag.

Det första jag gjorde var förstås att läsa boken. Den var ännu inte färdig, så jag fick en pdf som jag läste under en helg i Hälsingland. Maria och Julia var även inne på att omslaget skulle innefatta illustrationer, så jag antecknade betydelsefulla symboler och skrev ner olika teman från handlingen för att ha något att utgå ifrån.

I facebookgruppen Streetgäris efterlyste jag en blondlockig tjej i gymnasieåldern som skulle vilja ställa upp som omslagsmodell. Kort därefter fick jag napp av en asgo tjej som heter Maya. Vi möttes upp på hennes skolgård och sedan plåtade jag henne en stund. Tog typ trehundra olika bilder, det var så KUL att fota henne.

I slutändan var det den här bilden som jag, Julia och Maria fastnade för. Vi tycker att den överrensstämmer med huvudkaraktären Magda.

Jag tecknade en tändsticksask, en berlock, Dr Martens och en purjolök (finns en gullig purjolöksincident i boken) och scannade in dem. Först i akvarell, sedan testade jag i tusch (ovan).

Jag var inne på att göra ett mönster till en av flikarna, men Julia och Maria ville gärna ha några illustrativa element ovanpå fotografiet.

Jag testade ett helt gäng olika varianter. Det här är skisser alltså.

Men Julia och Maria ville ha en handskriven titel, så då textade jag i stället.

Jag skickade in förslag i två färgskalor. Två varianter med rosa högdagrar med turkosa skuggor, och en med turkosa högdagrar och lila skuggor.

Men vi tyckte alla att det blev lite för plåttrigt med illustrationerna, så de fick ryka.

Boken skulle tryckas i ett format som kallas flexband, dvs mjukt band med flikar. Så såhär såg hela alltet ut i inDesign. De yttersta delarna (hårbotten och författarbeskrivningen) är alltså flikar som är invikta.

Jag använde fotografiet med håret och handen som bakgrund till sista fliken, baksidan och ryggen.

Och såhär blev den!

Jag är så oerhört glad att jag fick göra det här omslaget!!

37 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar