Annons
Annons


Min kompis Agnes berättar om att vara fjällvärd


Innan jag började jobba på Helags hade jag gått konstskolor, där mycket handlade om att vara kreativ, cool och speciell. I fjällen mådde jag bra av att vara omkring folk som mest bara var glada och snälla.

Annons

När jag var i Lissabon i våras så hängde jag en del med personen på första bilden, Agnes. Vi sågs och sprang längs med floden Tajo en handfull gånger, och under dessa löpturer slash promenader så berättade hon att hon bott i de svenska fjällen och jobbat som fjällvärd. Hon sa att hon aldrig varit så tillfreds som då.

Jag blev så himla intresserad av att veta mer, så nu, inför säsongens sista ansökningsdag (nu på torsdag den 31 augusti) har jag bett Agnes svara på ett gäng frågor:

Vad innebär det att vara fjällvärd?
Man arbetar på en fjällstation, som finns för att folk lättare ska kunna besöka fjällen. Jag arbetade på Helags fjällstation som ligger i jämtlandsfjällen, där finns 4 stationer som STF (svenska turistföreningen) äger, varav tre av dessa ligger i väglöst land. Man spenderar säsongen (vinter eller sommar) bokstavligen i och på fjällen.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Jag arbetade främst som kock men var också fjällvärd. En vanlig dag som fjällvärd är att man tar hand om de gäster som har tagit sig massa kilometer för att komma dit man arbetar. Man ger dessa saft och är en trevlig person. Man hjälper dem med att checka in, serverar dem mat, pratar om vädret och vägleder till nästa tur. Det är vanligen ett väldigt socialt jobb och man jobbar mycket tillsammans med sina kollegor. På mindre stationer får man ofta rotera mellan arbetspassen reception, servitris och städ. Skiljer sig inte jättemycket från att jobba på andra serviceställen. Fast gästerna är tacksammare och utsikten finare.

Vad gör man när man är ledig?
Man vandrar, springer eller mountainbikar på sommaren och åker alla sorters skidor på vintern. När man jobbar på fjällstation får man bo gratis på alla fjällstugor och fjällstationer som ligger omkring, så man kan verkligen upptäcka massa nya platser. Man är oftast ledig samtidigt som en kollega, så det är lätt att gå på tur med en kompis. Fast det är rätt magiskt att vara ute själv också. Eller så gör man inget hurtigt, bara hänger på sin station och njuter av den platsen.

Blev du någonsin rastlös?
Nej. Det är klart att det ibland är en begränsad tillvaro, men jag vet inte jag såg nog inget problem i det. För min del var det skönt att få ha ett enkelt liv. Man är även fri från distraktioner som kan vara jobbiga i ett vanligt stadsliv. Exempelvis; ljud, köphets, vara snygg, för mycket av allt. Man bor också med sina kollegor (de flesta har eget rum), så man har alltid någon att umgås med.

Vad var bäst?
Att det är så fina människor. Innan jag började jobba på Helags hade jag gått konstskolor, där mycket handlade om att vara kreativ, cool och speciell. Förutom att jag dog prestationsdöden var det stressande att vara omkring så många excentriska människor som ville så stora saker. Verkligen helt ok att vara så, men jag mådde bra i fjällen av att vara omkring folk som mest bara var glada, snälla och hälsosamma.
Säsongslivet i sig är kul, man jobbar, tjänar inte massor men spenderar och andra sidan nästan inget, sen spar man allt man får och åker ut och reser i mellansäsong.

Vad var sämst?
De gånger man verkligen behövde något från civilisationen. Helags ligger 13 km från närmsta väg, det var ju lite jobbigt när jag till exempel behövde träffa sjukgymnast, läkare eller köpa ostbågar. Utedass var sällan en hit, nu finns det dock toa inomhus, så no worry. Annars kändes det jobbigt när folk slutade, när de skulle börja plugga, bli vuxna osv.

Du är kanske trött på stadsliv, sett captain fantastic och tyckt naturliv verkar najs. Du är en halvkul person som vill göra något annat än storstaden ett tag.

Vem passar för att jobba som fjällvärd?
Att du är intresserad av friluftsliv eller åtminstone nyfiken på det, det behöver inte vara så att du vill bestiga berg. Många som börjat arbeta på station har inte massa erfarenhet av fjällen. Men det är ju en station på fjället så du bör såklart vara medveten om att det är annorlunda. Du är kanske trött på stadsliv, sett captain fantastic och tyckt naturliv verkar najs. Du är en halvkul person som vill göra något annat än storstaden ett tag.

Vad var det konstigaste som hände under din tid som fjällvärd?
En vinter var det så stark snöstorm att jag gick vilse mellan personalbyggnaden och huvudbyggnaden. Det var ingen sikt alls ute och jag gick ut och trodde att om jag bara gick rakt fram skulle jag komma fram, det var ju mindre än 50 meter. Men det blåste så kraftigt att jag hamna väldigt mycket åt fel håll. Så där stod jag i långkalsonger och kunde inte se min hand framför mig. Efter ett tag kom mina kollegor ut med visselpipor och jag hittade tillbaka. Oftast är fjällen snälla men ibland får man en käftsmäll och inser vilken respekt man måste ha.

Hur ansöker man?
Man skriver ett cv och ett någorlunda charmigt personligt brev, sen letar man upp det ställe man vill jobba på >> här << och skickar in sin ansökan.

Man ansöker nu fram till sista 31 augusti för att arbeta vintersäsong och om man vill söka till nästa sommar så brukar ansökningsperioden vara i mars/april.

Tack Agnes för detta megatips <3

9 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar