Annons
Annons


Ett författarbesök i korthet


Förde korta anteckningar på mobilen när jag åkte till Kristianstads bokfestival i fredags.

Hemmamorgon. Städar, lyssnar på ljudbok, packar inför min resa, bloggar.

Klockan blir 12.21. Sitter baklänges på tåg.

Annons

Kan inte skriva, mår illa. Försöker svara på mail men internet är för långsamt.

Byter tåg i Hässleholm efter 3,5 timmar. Regngrå perrong. Tåget är försenat.

Anländer 16.30 i Kristianstad. Köper två dosor snus på Kristianstads tobakshus. Kostar 15 kr mindre per dosa än på mitt Ica.

Drar min rullväska över trottoarerna. Letar upp biblioteket. Min jacka känns som ett vått gosedjur.

Kommer in på Kristianstad bokfestival. Ser Majgull Axelsson vid signeringsbordet. Har bara sett henne på bild i frimärksstorlek så jag blir osäker på om det verkligen är hon. Blir nervös. Skyndar förbi. Ångrar mig direkt, men då är det försent.

Lotsas till tomt konferensrum. Går på toa. Bättrar på sminket i lysrörsljus. Kommer på att jag inte har tagit med mig böcker till försäljning. Oruttigt. Känner mig lite trött, dricker kaffe, snusar.

Träffar Madde som ska hålla intervjun. Går igenom frågorna i stora drag. Småpratar. Hon är smart och trevlig.

Testar ljud, får vatten. Kliver upp på den lilla scenen.

Får frågor om kärlek, vänskap, systerskap, sorg och ångest. Hur finns man till för de man älskar? Varför upphöjs kärlek i parrelationer högre än kärlek mellan vänner? Och så en del om skrivprocessen förstås. Är inte nervös, bara peppad. Minns de första gångerna jag stod och pratade om min bok, ångesten och oron innan. Men nu har kroppen vant sig.

Träffar läsare. Kramas. Signerar böcker (bokhandeln hade tagit med sig, pjuh).

Bara lite över en timme efter att jag anlänt är det dags att gå till tåget igen. Regn. Känner mig glad. Åker till Malmö. Tänker på det konstiga med att åka tåg i totalt tio timmar för att medverka på något i 45 minuter. Men ynnesten att få göra det också. Det är något alldeles speciellt att träffa läsare på det här viset.

Går till hotellrummet som förlaget bokat. Klädd i leopardjacka och skinnkjol checkar jag in i ett enkelrum, för en natt.

Äter middag på Max med Bea, sedan går vi tillbaka till hotellet. Vi lyssnar på Moulin Rouge. Hon är Ewan McGregor och jag är Nicole Kidman i Elephant Love Medley. Köper varsitt glas cava som vi dricker i det marmorinredda badrummet. Går till Grand i regnet, ältar, dansar, dricker vin. Skål för den här knäppa arbetsdagen då.

5 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar