ANNONSSAMARBETE MED SLOGGI & TRIUMPH

Linda om kampen att normalisera plus size: ”Så här ser jag ut och det är fine”


I tisdags åkte jag hem till min kompis Linda. Medan hon gjorde sig i ordning för dagen så frågade jag henne om hennes relation till sin kropp. Linda, som benämner sig själv som body positive och som i flera år har drivit kampen för att stoppa diskrimineringen mot den tjocka kroppen, hur är det med självkänslan? När blir det jobbigt, och hur finner hon styrka? Det ville jag fråga henne. Och Linda ville gärna svara.Linda, när började du driva kampen?

Det finns ett tydligt före och ett efter. Året var 2013, jag var 33 och jag och min kompis Sara hade gått runt på stan och shoppat lite. Vi gick in i en butik i Stockholm, och en känsla slog mig så fort jag klev innanför dörren: Här passar jag inte in. Här inne finns ingenting i min storlek.

Sara pekade på olika plagg och sa att de vore fina på mig och då sa jag det till henne: Jag är för tjock för att kunna handla här. Eller, då hade jag inte börjat använda mig av ordet tjock, då sa jag stor. Jag är för stor för att handla i den här butiken.

Nu tänker jag på ordet tjock som vilket beskrivande ord som helst. Lång, smal, kort, tjock. Jag lägger ingen värdering i det ordet. Om andra gör det så är det deras problem.

Jag minns att Sara sa: Men det är ju inte fel på dig, det är fel på dem.

Då började jag skriva om det här. Om diskrimineringen. Att kläderna knappt har storlekar upp till 42. Att pluskollektionen bara finns i en undanskuffad del i ett hörn. Jag fick förklarat för mig att det inte finns pengar i det, att de större plaggen inte kommer sälja. Men grejen är att det visst finns pengar att hämta där. Undersökningar visar att 30% av Sveriges kvinnor har över storlek 44. Ändå var, och är, utbudet minimalt.

Man började ju fråga sig själv om man var värd att vara med.

När började du tänka i termer som body positive?

I och med detta började jag upptäcka plus size-communityt. Jag följde många amerikanska bloggare som klädde sig jättefint. Och det var i den vevan som jag själv började kalla mig plus size, vilket var en helt ny värld för mig.

Tidigare hade det varit ångestfyllt att klä på mig varje dag, för ingenting passade ju egentligen, allt jag köpt var för litet. Men så började jag gå och titta på kläder på plus size-avdelningen och insåg att jag kunde ha allt. Och plagg kunde vara för stora!

Då kände jag att jag var med igen.

Mötte du motstånd när du skrev om de här sakerna?

På den tiden fanns det ju inte så många som pratade om det här i Sverige. Nu har ju body positivity blivit en grej. Det finns många profiler som tar den fighten på Instagram, typ Cassandra Klatzcow, Ebba Nilsson och Gabrielle Chellig. Men då var vi bara några stycken, och jag fick väldigt mycket hat i form av kommentarer på blogg och facebook.

En kommentar jag fick återkommande var: ”Du kostar samhället pengar.”

Jag har inte kostat samhället en krona mer på grund av min övervikt. Jag har däremot kostat samhället pengar på grund av psykisk ohälsa. Och så många unga tjejer som mår dåligt på grund av sin självbild kostar nog bra mycket mer än vad övervikt kostar.

Och så finns det ju de som säger: ”Det är faktiskt jobbigast för oss som är smala och långa”.

Ja, det är säkert jättejobbigt att vara smal, men du passar åtminstone in i samhällsnormen. Du har aldrig blivit utskrattad i en butik, för att de inte har plagg som du får på dig. Och även om du har fått höra att du är en planka eller liknande i skolan, så är du ändå bra mycket mer accepterad i samhället som vuxen än vad tjocka människor är.

Jag uppfattar dig som väldigt stark i detta, men jag vet hur svårt det är att helt och hållet trycka undan den normativa kroppsbild som samhället konstant matar en med. Kommer det någonsin ikapp dig?

Ja. Precis som att man kan tvivla på en partner eller på en kompis, så kan man tvivla på sig själv ibland. Och det är okej. Det kanske också är ett orealistiskt mål att tänka att man alltid ska tycka att sin egen kropp är fantastisk? Det kanske räcker att känna så till och från.

Jag har blivit dissad av män på grund av min storlek. Jag undviker att dejta för att det är en jobbig grej. Och det är möjligt att det kommer bli lättare framöver, att jag kommer känna mig säkrare i mig själv, men just nu är det lite status quo.

I vilka situationer känner du dig som starkast i dig själv?

När jag känner mig kompetent. När jag står framför folk och föreläser så vet jag vad jag pratar om, och jag vet att folk har kommit för att lyssna på det jag kan. Då känner jag mig oövervinnerlig.

Men också när jag är med att människor som jag vet älskar mig oavsett vad. Så känner jag ofta med min lillasyster. Vi kan ligga nära, mysa framför teven och pilla varandra i håret. Med henne känner jag mig stark.

Jag bara finns. Så låt mig bara finnas.

Jag är med i teve, jag står framför folk och föreläser, jag är till och med halvnaken i din blogg! Det känns som en del av kampen att göra sådana saker, men också en vinst för mig personligen. Såhär ser jag ut, och det är fine.

Jag finns inte till för att någon ska bedöma mig. Jag bara finns. Så låt mig bara finnas.

För att handla behån jag har på mig från, gå till Sloggi via Timarco.se. För att handla underkläderna Linda har på sig, gå till Triumph via Timarco.se. Genom att ange FloraSloggi i kassan får du 20% rabatt. Erbjudandet gäller fram till den 15 oktober.

Linda. <3

Annonssamarbete med Sloggi & Triumph.

33 kommentarer till “Linda om kampen att normalisera plus size: ”Så här ser jag ut och det är fine””

 1. Underbart inlägg. Vill skicka kärlek och tack till Linda, för att du även för min kamp. Jag som inte vågar och orkar. Kanske hänger jag på er modiga snart.

 2. Väldigt fint intervju! Men som flera andra skriver kändes det märkligt och provokativt med din smala avklädda kropp mitt inne i denna intervjun, svårt att förstå hur du tänker där. Hejar på dig och tycker du är en fantastisk skribent!

 3. Hej! Eftersom detta är ett sponsrat inlägg på min blogg så ville de ha med bilder på mig också. Och egentligen: är det så stor skillnad om jag figurerar i detta inlägg när jag ändå är med på bild i typ alla andra inlägg, ett scroll bort? Men jag fattar att det kan sticka i ögonen. Jag tar det med mig.

  Jag kan förstå att det är provocerande att jag jobbar med reklam. Men det här är mitt jobb, och jag gör en massa innehåll som inte är sponsrat också. Jag hade kunnat välja att gå den ”säkra” vägen och bara lägga upp sexualiserade bilder på mig själv i underkläder, så gör de allra flesta influencers. Jag hade fått betalt oavsett, men jag väljer att lägga min tid på att försöka göra något med mer substans. Jag hoppas att det uppskattas.

  Sen håller jag med om att det är fett provocerande att så många varumärken inte lever som de lär.

  Tack för din feedback <3

  1. Hej! Vill bara bekräfta att du är bra på att utföra sponsrade inlägg. Och det uppskattas!
   Den andra delen av min kommentar var en rant om dagens utveckling. Och mer om företag och att jag är trött på detta.

   Och att föra någons slags aktivism/kamp är alltid svårt. Speciellt om man själv inte är i den förtryckta gruppen. Din smala kropp i detta sammanhang skavde mycket. Därför så stark reaktion. Men annars, fin intervju.

 4. Stor like på det här inlägget. Jag känner igen mig i så mycket i Lindas svar. Att vara tjock komplicerar livet ibland. Kläderna sitter inte som man önskar och man faller utanför det som är normen. Men jag klarar mig rätt bra ändå tycker jag.

  Heja dig Linda som pratar öppet om det här. I mina ögon är du en förebild <3

 5. Woow, Linda, bästa bästa Linda. Så himla modig. Dock hade jag också gärna sett bara bilder på Linda i detta inlägg och så kanske ett separat inlägg med bilder på dig, Flora. <3 /tjock men inte där än

 6. åh. vad. fint. Lyssnade om på podden när Kakan va med nyligen, fick så mycket ”kan en kvinna bara få leva”-vibbar av detta inlägg. Heja Linda! Heja Flora! Heja!

 7. Tråkigt med bilderna på dig mitt i allt. Tyckte inlägget tappade sin styrka och känsla på något sätt. Du har ju redan visat upp dessa underkläder i ett annat inlägg med massa bilder? Kunde inte Linda få vara i fokus här? :/

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Laddar