ANNONSSAMARBETE MED OATLY

Mjölk ger starka ben, det vet väl alla?


Jag dricker ju, som ni vet, en jäkla massa havremjölk. Jag gör det av flera anledningar: för djuren, för mig själv (Gott! Mår bra!) och för miljön. Att välja ett vegetabiliskt alternativ kräver inte ett hundraprocentigt commitment. Du kan dricka havremjölk fastän du äter kött. Varje steg mot en växtbaserad kost är ett bra steg. Och att byta ut komjölken mot en växtbaserad dryck i din vardagshandling är ett lätt sätt att göra något.

Men. Samtidigt som många väljer att äta mer vegetariskt och veganskt, så fortsätter man skicka ut animaliska produkter till skolor, helt skamlöst. Varje år levereras 43 miljoner liter mjölk till skolor över hela landet. Det motsvarar 57 000 ton växthusgaser. Svåra siffror att ta in. Men vi kan alla enas om att det är a shit ton.

EU ger alla skolor ekonomiskt stöd för att servera mjölk, även fast det motverkar klimatmålen de själva satt upp (??). I 74% av Sveriges kommuner så måste eleverna ha ett intyg (!) för att dricka växtbaserade drycker, vilket ju är helt bisarrt. Ska de behöva få godkännande för att dricka klimatsmart? Det är ju orättvist på flera nivåer.

Oatly har tagit fram För- och Motboken, som bemöter vanliga påståenden om mjölk. Så när någon kommer och gnäller om att barn behöver komjölk för att vara starka, så finns det motargument att hämta!

Här kan läsa För- och motboken online. Och här nedan kan du kika på en film som Oatly har tagit fram, som förklarar situationen:

Ps. Ni som inte testat att ha Oatly iKaffe i ert morgonkaffe måste göra det dirr. Så gott.

Annonssamarbete med Oatly.

26 kommentarer till “Mjölk ger starka ben, det vet väl alla?”

 1. Eller så kan man läsa en granskning som Rebecka Weidmo Uvell nyligen har gjort av Oatly och få bakgrund om företaget och därefter bilda sig en egen uppfattning: https://uvell.se/2017/09/28/havrelobbyn-oatly-och-kina/

  Ur artikeln:

  ”Precis som Coop nyligen förlorade i Marknadsdomstolen och inte få hävda att ekologisk mat är nyttigare får inte Oatly sedan domen hävda att havredryck är nyttigare än mjölk. Eftersom den inte är det. Havredryck är ett sämre alternativ hälsomässigt.”

  ”Vi har alltså ett företag som kritiserar att naturlig och nyttig, och billig mjölk köps in till skolbarn för skattepengar samtidigt som hela deras företag bygger på skattefinansiering från början, genom att de köpte upp stödköpt spannmål och dessutom använde av skattebetalarna betald dyr forskning som patent för ett privat företag som de nu driver.

  De bojkottar israeliska produkter för att vänsteraktivister kräver det, och använder samma vänsteraktivister i Facebook-kampanjer mot Arla.

  Sedan har de hög profil vad gäller moral och mänskliga rättigheter men ägs av kinesiska staten, och det företag som startades för att ge Mao och hans soldater i PLA pengar för att skapa den diktatur som ledde till 70 miljoner människors död. Och den totala brist på mänskliga rättigheter Kina fortfarande har.”

  ”Deras havre gödslas med rester av döda djur.

  Och det som blir över efter man gjort drycken och gurten (deras variant av yoghurt), det ger man…..till djurmat.

  Havren växer alltså bland annat med hjälp av gödsel från döda djur, istället för gödsel av levande djur som bajset ändå är. Oatlys allra främsta målgrupp är veganer. Jag tycker givetvis att gödsla med djur, ben eller bajs egalt, inte är något problem. Men ofta har veganer en annan åsikt.

  Hur Oatly kan aktivt föredra benmjöl, som de facto är djur, istället för bajs som ju är gräs som åkt igenom en ko och faktiskt ändå fortfarande är vegetariskt för att kossan ju är vegetarian, är intressant.”

  Antar att min kommentar inte kommer att bli publicerad just för att innehållet kritiserar ditt annonssamarbete och en produkt som du verkar gilla och vill få andra att gilla. Jag kommer aldrig dricka havredryck och jag har vegetarian i 17 år. Tycker det är hyckleri att förespråka veganism när produkten gödslas med benmjöl, att Kina är delägare i företaget är vidrigt samt hela historien att skattepengar har finansierat Oatly…

  1. Ja, nästan allt (ekologiskt) gödslas med benmjöl. Detta eftersom konstgödsel inte är tillåtet som ekologisk gödsling. Detta kan du läsa mer om här: http://www.oatly.com/odlaekologiskt/. Under FAQ http://www.oatly.com/faq/ kan du läsa om hur de resonerar kring att ancända restprodukterna till djurmat.

   Du är vegetarian säger du, men jag ÄR faktiskt vegan och jag använder Oatlys produkter flera gånger varje vecka. Gladeligen. Det är ett företag som strävar efter en mer hållbar planet, och djurrätt, vilket jag alltid kommer att stödja. Det kommer aldrig att vara bättre att köpa Arlas mjölk än Oatlys. Vare sig du kollar på djurhållning eller ur klimatperspektiv, så hur du resonerar här, trots att du är vegetarian (och jag därför antar är något brydd i frågan), det förstår jag faktiskt inte alls. Falsk ”propaganda” har spridits om mjölk i decennium, bara googla på ämnet.

   1. Jag förespråkar inte ekologiskt överhuvudtaget, det har blivit som en pk-trend/ideologi som dumma konsumenter köper för att de tror att de räddar världen, att de smakar bättre, nyttigare osv. Läs gärna artiklar av Holger Kirchmann professor i växtnäringslära på SLU och hans kollegor, de anser att regeringens mål om ekologisk odling är antivetenskaplig.

    Jag förespråkar bara sunt förnuft utan hyckleri och pekpinnar. Det bästa för miljön är såklart att äta utifrån vad som produceras för varje årstid och närproducerat. Hur hållbart är det att äta sojaprodukter om bönorna ändå odlas i Kina och Brasilien? Dock emot protektionism då handel gynnar alla och bidrar till utveckling och kultur. Men det behövs schyssta villkor för odlare och bönder så att de kan konkurrera rättvist. (Köper absolut inte Fairtrade pga att LO och Svenska Kyrkan är 50/50 ägare, Rebecka Weidmo Uvell har granskat Fairtrade med.)

    Jag äter inte kött för att jag inte gillar det och så är det med det, äter inte produkter som ska efterlikna kött heller. Har dock inget emot att andra äter kött men tycker såklart att det är bättre att äta sällan och då från riktigt bra gårdar med bra förhållanden och att betala mer. Enligt statistik (Svenskt Kött) så har svenskar ätit drygt 60 kg gris-, nöt-, och lammkött/per person/år sedan jag blev vegetarian. Under min tid har jag undvikit 1020 kg, ett ton rött kött, så jag tycker att jag bidrar från mitt håll.

    Tror som sagt inte på pekpinnar och moralism, det är också otrevligt och förmynderi. Om man vill ändra folks beteenden och attityder så tror jag mest på att visa hur gott, hälsosamt och enkelt eller lyxigt vegetariskt/veganskt är samt justera skatter.

    Jag gillar inte Oatly på grund av det som Weidmo Uvell tar upp i sin granskning, vidrigt företag och dålig produkt. Och varför är det så dyrt? Det var någon som nämnde havregryn som jämförelse, vad jag förstår så är produkten dessutom producerad i Sverige vilket gör det ännu märkligare.

    Min sambo som är halvbrasse skrattar åt alla acaifrälsta i Sverige eftersom priset bara är ett påhittat värde genom marknadsföring, han menar att han betalar en femma/tia för en smoothie i Rio och tycker med andra ord att människor blir blåsta. Det känns som om det är lite samma med Oatlys havredryck att det är mest bs, men kul att du gillar den.

    Tycker att det är en märklig hållning att vara vegan och hylla ekologiskt särskilt pga benmjölet.

    1. den mesta av sojan som odlas i världen, omkring 95%, går åt som mat till boskap, inte till människor som ska äta det.

 2. Älskar iKaffe! Bästa!!! Tänker också att det går bra att göra det man kan. Jag äter inte kött, men en del ägg och ibland mjölk. Men försöker iaf skära ner på mjölk och bara äta bra ägg.

 3. Tycker det är så intressant detta! Dock har jag testat att byta ut koprodukter mot andra (iKaffe, oatlys havredryck, mandeldryck, soyadryck etc etc) och jag _klarar_ verkligen inte av smaken.. så ledsen över detta! Jag får klimatkompensera på annat sätt helt enkelt 🙂

 4. Mjölk till skolbarn bidrar med 47 000 ton växthusgaser, vad skulle motsvarande siffra vara för att servera samma mängd havremjölk? 47 000 ton är mycket men det är meningslöst att kasta sig med en siffra om man inte har något att jämföra med.

  Jag är inte per se emot havremjölk, det är också mycket viktigt att vi främjar bra djurhållning och ett hållbart jordbruk, men jag tycker inte heller det havremjölk (och framförallt oatly) är ett rimligt allternativ då produkten är väldigt dyr. Jämför bara med hur billigt havregryn i ren form är och resten av drycken är i princip bara vatten. I min mening är det inte försvarbart att med skattepengar köpa in en sådan dryck, dessutom med tanke på dess relativt dåliga näringsinnehåll. Väldigt lite näring per krona kan man säga.

  I övrigt finns det ju mycket att säga om oatly som företag, men det tycker jag andra gör bra här.

 5. Kan tyvärr inte ta till mig detta då jag tycker sättet att marknadsföra havredrycken känns så fel. Tycker redan att andra här i fältet har kommit med så bra kommentarer, så jag håller mig kort. Känns orelevant att slänga sig med siffror utan att ställa det mot ett alternativ. Och att denna fakta kommer rakt från ett företag som bara försöker sälja sin egna produkt känns rakt igenom oseriöst.
  Bor utanför storstäderna mitt i ett jordbrukslandskap, och tror jag ser på det annorlunda än du som trallar runt på gatorna i stan.

  1. Hej! Ja vi ser det säkert ur olika perspektiv. Gällande siffrorna så frågade jag Oatly och de svarade:
   Enligt en Livscykelanalys som forskningsinstitutet RISE (tidigare SIK) genomfört på vårt uppdrag är utsläppen av växthusgaser 80% lägre från en liter havredryck än en liter mjölk.

   1. Tack för svar, och ber om ursäkt för att jag i kommentaren lät hård.
    Tycker såklart bara det är viktigt att se saker från olika perspektiv. Använder själv både växtbaserad och ”vanlig” mjölk, för jag är självklart medveten om vilka avtryck djurproduktionen gör i vår miljö. Dock tycker jag själv att det är viktigt att se att Sverige faktiskt har en bra djurhållning (självklart med undantag) och att det i många fall är bättre med närproducerad mat än ekologisk/vegansk som åkt jorden runt. Frågan är så himla komplex, alla i hela världen kommer aldrig gå över helt till vegansidan, så är det ju rent krasst. Har även vänner med mjölkgård, och det är inte så lätt att bara lägga ner ett arbete som pågått i generationer. Det är det dom gör och det dom kan, och där vet jag i alla fall att dom gör det allra bästa för att djuren ska ha det bra och för att främja den lokala och närproducerade handeln. Sorry för lång kommentar men ville bara gå lite djupare i hur mina tankar går kring detta. Ha det fint!

 6. Håller inte helt med, när man har vuxit klart, absolut. Slutade dricka mjölk när jag var 19 och slutade elitidrotta. Innan dess (och även innan jag var landslagsaktiv) var mjölk och kött nödvändigt för att jag skulle orka idrotta och växa. Är nu veg med inslag av fisk och tränar fortfarande intensivt men klarar det på vegetarisk kost. Hade inte alls funkat som barn och tonåring, hade blivit toktunn. Som vuxen funkar det för ämnesomsättningen är annorlunda men barn som växer behöver näring. Däremot bör vi bli bättre på blandad kost, det måste liksom inte vara endast kött och potatis. Grönsaksdisken va ganska kass när jag gick i skolan iallafall. Men jag tycker du bör vara försiktig med reklam som riktar sig till barn! Speciellt på ett så här onyanserat och endimensionell vis, det blir lite biased och därmed lättare att förkasta. Men som sagt är pro oatly och köttfritt (om det inte kommer från hemmaslakteriet och därmed närproducerat) för vuxna. Veg för barn dock, ej okej. Lätt att gömma ätstörning bakom samt kroppen behöver en massa mat när man växer och barn sköter ofta sin kost rätt dåligt, tror det blir ännu sämre med veg (för man behöver äta mer och oftare). Kramis!

  1. ”barn som växer behöver näring”… finns väldigt mycket näring i plantbaserad mat! man behöver verkligen inte äta djur för att få i sig näring!

  2. Känner massor av veganungar som äter, växer och frodas. Det handlar ju om att ge dem en sund relation till växtbaserad mat, inte skrämma dem från grönsaker som vi vuxna har en tendens att göra. Det finns fullvärdig näring i växtbaserad mat, även för barn, finns forskning, böcker etc. om det för den som vill läsa på.
   Att säga att det inte är ok att låta barn äta veganskt är ju heltokigt. Själv växte jag upp på korv och makaroner, inte tusan var det någon som skrek på mina föräldrar att de var barnplågare för att jag inte fick tillräckligt med näring. Det är ju inte som att kött är någon slags mirakelprodukt som innehåller alla näringsämnen i världen.

 7. Helt rimligt att oatly äntligen ger dig betalt för att göra reklam för deras produkter men just skolmjölksagendan kändes lite malplacerad… Alltid risky att driva politiska frågor år privata vinstdrivande företag

 8. Hej!! Håller med om att det var vagt. Frågade Oatly och de svarade:
  Enligt en Livscykelanalys som forskningsinstitutet RISE (tidigare SIK) genomfört på vårt uppdrag är utsläppen av växthusgaser 80% lägre från en liter havredryck än en liter mjölk.

  Om du vill ha mer specifika siffror kan du maila dem på [email protected]!

 9. Tack för att du sprider detta!
  Så sjukt att mjölkindustrin oemotsagda får göra propagandareklam i skolorna – när mjölkindustrin de facto bygger på att barn separeras från sin mamma. ”Barnvänligt” värre. Sjuka sjuka värld.

 10. Så himla synd bara att ett företag som ägs av kinesiska staten är delägare i Oatly… Känns inte så vegovänligt längre, eller som nånting man vill stötta ur människorättsperspektiv.

 11. Så bra samarbete! Trött på att animaliska produkter ska vara normen… Kommer ihåg när jag jobbade på förskola förra terminen hade jag kollegor som kommenterade att ”barnen borde få välja vad de vill äta själva” när deras föräldrar sagt att de åt enligt vegetarisk kost. Och man ba vadå innebär välja själva att de borde få äta kött då eller? Då kan de ju välja att göra det lika gärna när de blir äldre som barn som växer upp med animaliska produkter kan välja att utesluta dem. Kött är liksom ingen rättighet….

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Laddar