Annons
Annons


Me too


Triggervarning: sexuella övergrepp

Jag var tretton. Skulle få vara ute ända till 23.00 med mina kompisar. Jag minns det fluorescerande ljuset från lamporna i fotbollstältet. Minns lukten av plastgräs. Kylan. Hur skorna prasslade mot golvet, minns det gummiaktiga ljudet när killarna passade fotbollen mellan sig.

Annons

Jag vet inte hur det gick till, men jag minns att jag plötsligt låg på konstgräset och hade händer innanför mitt linne. Flera av mina killkompisar stod över mig, skrattade, förde in händerna, klämde om mina bröst. Det är möjligt att jag spelade med. Jag tror att jag gjorde det. Skickade ut skratt i tältet. Men jag minns känslan av konstgräs mot ryggen. Och skräcken som spred sig i kroppen. Jag vågade inte säga ifrån. Killarna med de smala handlederna som korsades över mig var ju mina vänner.

Jag har sett fler blottare än en tjugotreåring bör ha gjort. Kukar som plaskat upp och ner på tunnelbaneperronger och i mörkret mellan bilar. Jag har känt främlingars händer på min rumpa, fingrar som kramat om. En gång kastade sig en främmande tonårskille ner på marken så att han skulle kunna se in under min kjol. Jag har blivit ropad efter, hey sexy, och när jag inte svarat så har jag de vrålat you fucking cunt.

En person begår ett sexuellt övergrepp är sällan en person som hoppar fram ur buskarna när du går genom parken på kvällen. Det är mer troligt att det är din pojkvän, din pappas kompis, din vän, din tränare. Ett sexuellt övergrepp är när någon gör något sexuellt med dig fastän du inte vill. Det kan vara din partner. Du kanske är trött, du kanske är stressad, du kanske helt enkelt inte vill. Men du blir tjatad på. Det är ett övergrepp.

Ingen måste berätta om sitt trauma. Det är upp till var och en. Men om du känner att du vill, eller bara vill skriva under på hur sjuk hela den här situationen är, så kan du dela #metoo-hashtagen.

#metoo

If all the people who have been sexually harassed or assaulted wrote ”me, too” as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem. And for the people who are not yet ready to share, we share for you and respect your choice.

Man önskar ju att #ihave-taggen skulle få samma spridning. Att förövarna (kom ihåg! det är våra killkompisar, tränare, pojkvänner) vågar krypa ur sina hål. Det är sorgligt att vi ska behöva dra det här lasset. Att ansvaret läggs på oss. Att vi kan dela en hashtag, men att vi inte backas av rättssystemet. Fy fan.

Design av Hanna Gustafsson. Läs mer på Fatta.nu.

Jag önskar att jag inte behövde tipsa om detta, att män skulle ta på sig ansvaret för sina jävla handlingar. Men jag känner själv att jag skulle vilja gå en kurs i självförsvar. Såg detta på Facebook och vill tipsa vidare:

Botkyrka/Rågsved/Hallonbergen/Rissne/Fisksätra/Jordbro

Det finns gratis utbildning i självförsvar. Det är 3 tillfällen, efter dessa 3 tillfällen blir du utbildare i självförsvar. Det är inget krav att utbilda när du är färdig! OBS! Fokus är personer från ovan nämnda områden. Maila [email protected]

5 kommentarer till “Me too”

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar