Annons
Annons


3 program som förenklar skrivandet (eller pluggandet/jobbandet)


Self Control

Self Control är en app för Mac som gör att du kan blocka vissa webbsidor under tiden du skriver. Jag brukar nästan per automatik uppdatera min gmail eller kolla om jag fått några nya kommentarer på bloggen när jag sitter vid datorn, så i min blacklist finns en hel drös med webbsidor som jag blockar när jag skriver.

Annons

Du väljer själv hur lång eller kort tid blockeringen ska pågå. Jag tycker att en halvtimme brukar vara lagom, för då blir jag också peppad att verkligen SKRIVA den halvtimmen. Varför inte bara stänga av internet? Undrar du kanske. Jo, för ibland vill man ju researcha något eller kolla synonymer och what not.

A Soft Murmur.

En hemsida som låter dig välja bakgrundsljud. Du kan blanda ljudet av syrsor med exempelvis vågor och fåglar. Eller varför inte regn? Eller varför inte ett cafésorl? En underbar uppfinning.

Scrivener

Ett skrivprogram som är som ett mer avancerat Word. Programmet låter dig flytta runt scener, skapa mappar för research eller karaktärsbeskrivningar, markera dokumenten med olika ikoner (jag har exempelvis en liten kartsymbol som markerar att scenen utspelar sig utomlands, och ett öga för tillbakablickar).

Jag skrev Stanna i Word, men jobbar med mitt nya manus i Scrivener och det är SÅ mycket skönare. Jag får överblick och struktur på ett helt annat sätt.

Ett tips är att titta på en tutorial innan (de tipsar om det när du laddar ner programmet), så att du får grunderna. Det är värt det. Scrivener är gratis de 30 första användningarna, sedan kostar det typ 450 spänn – en engångssumma.

Har du något tips på en hemsida/program/app som gör ditt skrivande/pluggande/jobbande lättare? Låt höra <3

7 kommentarer till “3 program som förenklar skrivandet (eller pluggandet/jobbandet)”

  1. The most dangerous writing app (som jag upptäckte för att Yrsa skrev om den i skrivargruppen): den är bra när man vill komma över sin rädsla för det vita pappret. Visst skriver man en del skräp när man använder den, men oftast får man en del idéer som man kan jobba vidare på senare. Och jag tycker faktiskt också att texterna som man skriver i den blir något alldeles speciellt, det blir en så närvarande känsla i dem när man är tvungen att fortsätta skriva hela tiden.

  2. Wordreference.com är en väldigt bra ordlista! Det är en av de få ordlistorna på nätet som jag känner att jag kan lita på när det kommer till spanska. Det finns massor med andra språk och t.ex. engelska synonymer också. Dessutom finns det verbscheman med samtliga tempus = guldgruva när man pluggar romanska språk med 5 miljoner olika böjningar ^^

  3. Scrivener är helt fantastiskt för någon som jag som skriver alla mina berättelser i scener/sekvenser och pusslar ihop i slutet. Jag hade aldrig fått ihop min bok utan Scrivener (haha ja vi får se om jag får ihop den nu ändå). Tack för bra tips!

  4. Superbra tips Flora, jag använder nu både A Soft Murmur och SelfControl. Tack!

    För den som gillar SelfControl kan jag tipsa om appen Forest. Den kostar typ 20 spänn i AppStore men det är den verkligen värd. Man sätter en tid, jag brukar välja 1 timme, och så planterar man ett träd i appen som växer under tiden man pluggar/skriver/jobbar. Och använder man mobilen till annat under den tiden så dör trädet :'( Väldigt bra app, rekommenderas verkligen till alla som tenderar att omedvetet gå in och scrolla Instagram, Facebook etc. x

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar