Annons
Annons


3 program som förenklar skrivandet (eller pluggandet/jobbandet)


Self Control

Self Control är en app för Mac som gör att du kan blocka vissa webbsidor under tiden du skriver. Jag brukar nästan per automatik uppdatera min gmail eller kolla om jag fått några nya kommentarer på bloggen när jag sitter vid datorn, så i min blacklist finns en hel drös med webbsidor som jag blockar när jag skriver.

Annons

Du väljer själv hur lång eller kort tid blockeringen ska pågå. Jag tycker att en halvtimme brukar vara lagom, för då blir jag också peppad att verkligen SKRIVA den halvtimmen. Varför inte bara stänga av internet? Undrar du kanske. Jo, för ibland vill man ju researcha något eller kolla synonymer och what not.

A Soft Murmur.

En hemsida som låter dig välja bakgrundsljud. Du kan blanda ljudet av syrsor med exempelvis vågor och fåglar. Eller varför inte regn? Eller varför inte ett cafésorl? En underbar uppfinning.

Scrivener

Ett skrivprogram som är som ett mer avancerat Word. Programmet låter dig flytta runt scener, skapa mappar för research eller karaktärsbeskrivningar, markera dokumenten med olika ikoner (jag har exempelvis en liten kartsymbol som markerar att scenen utspelar sig utomlands, och ett öga för tillbakablickar).

Jag skrev Stanna i Word, men jobbar med mitt nya manus i Scrivener och det är SÅ mycket skönare. Jag får överblick och struktur på ett helt annat sätt.

Ett tips är att titta på en tutorial innan (de tipsar om det när du laddar ner programmet), så att du får grunderna. Det är värt det. Scrivener är gratis de 30 första användningarna, sedan kostar det typ 450 spänn – en engångssumma.

Har du något tips på en hemsida/program/app som gör ditt skrivande/pluggande/jobbande lättare? Låt höra <3

7 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar