Annons
Annons


Q&A om ensamhet, framtid, utbildningar & att hitta rätt


Hur ser du på ensamhet? När är den som jobbigast? Hur gör du för att tackla det? 

Ensamheten är jobbigast när den inte är självvald. När jag är här i Hälsingland så är det ju ett aktivt val; det var jag som åkte. Då kan jag njuta av den. Bada i den. Tiden är MIN. Dagarna är MINA.

Annons

Även här kan jag ju känna mig rastlös, längtig, ledsen. Vissa dagar som en ensam människa. Som flyr. Som måste fly. Men samtidigt vet jag ju att det finns personer där hemma vars knän jag kan lägga mitt huvud i.

Värst är ensamheten man kan känna när man är bland andra. Ingen här förstår mig. Men det är också något man får lära sig, antar jag, att i slutändan måste man kunna ta hand om sig själv. Man kan nog inte bli räddad av andra. Man kan finna stöd, värme, kärlek. Men inte räddning.

Hej Flora,
Lider av extremt ångest och hemlängtan. Har sökt mycket om det på internet och då hittat till din blogg. Har kommit in på min drömutbildning i ett annat land. 
Jag har bara varit borta i några veckor ännu men känns så betydligt längre. Har en extrem oro i kroppen. Konstant hjärtklappning och tyngd i magen. Jag älskar staden jag bor i och mina rumskompisar men jag vantrivs. Utbildningen jag börjat verkade först väldigt bra men nu känner jag att jag inte platsar in. Vilket är jobbigt då det var det som motiverade mig mycket i början till att härda ut. Vill inte ”misslyckas” och åka hem. Kommer inte trivas hemma heller. Vad ska jag göra? Dessa känslor kommer säkert lätta men just nu har jag så otäcka tankar att livet känns som en börda. Självförtroendet är på noll.
Snälla kom med råd.

Hej. Vet du? Du lever ditt liv för din egen skull. Inte för någon annans. Om du vantrivs tycker jag att du ska åka hem. Du har testat, och det är en vinst i sig. Det är så modigt!

Att åka hem är inte ett misslyckande, att åka hem är att våga lyssna inåt. Det är ett steg närmare att hitta vad du vill göra. Nu vet du: den utbildningen, den staden passade inte. Då får du testa något nytt! Om du rent ekonomiskt har möjlighet att byta (med tanke på csn och sådär) så tycker jag att du ska göra det. Massa kramar.

Jag försöker lista ut vad ”jag vill bli när jag blir stor” dvs letar utbildningar/yrken som skulle passar mig. Jag älskar att vara kreativ på olika sätt – dansa, inreda, lyssna på musik, fota, filma osv men vet inte riktigt vad man kan bli? Så det jag önskar är typ ett inlägg på saker du skulle vilja jobba som om du inte var bloggare, saker som andra kreativa personer kanske skulle passa som + ett kommentarsfält där folk skriver deras yrken (dels för inspiration men också för att det är så sjukt intressant att läsa). Är helt lost när det kommer till möjliga yrken så all hjälp som går att få uppskattas! <3

Hej! Känner igen mig väldigt mycket i dig. När jag tog studenten ville jag göra ALLT. Då började jag söka utbildningar inom grafisk design och skrivande. När jag kom in på skrivarkursen så blev det naturligt att det var den vägen jag gick. Men jag får ju möjlighet att uttrycka mig i bild och form även här på bloggen.

Jag vet att jag vill jobba med skrivandet på något vis, men i framtiden gärna sammanfoga det med socialt arbete (därför har jag exempelvis börjat volontära på Berättarministeriet lite grann) och kanske hålla i workshops och kurser. Är jävligt sugen på att skriva för film också. I mitt liv vill jag få skapa och vara bland människor. Och känna att det jag gör är meningsfullt för andra, inte bara för egen vinning.

Saker som JAG tycker vore roligt att plugga:

Röda korsets folkhögskola. Genus & mänskliga rättigheter eller Asyl & migration i praktiken.
Socionom.
Foto på Gamleby folkhögskola.
Skrivande på Jakobsbergs folkhögskola eller Biskops Arnö.
Någon utbildning på Hyper Island (typ Motion Creative eller Interactive Art Director) eller Beckmans.
Någon utbildning på Dramatiska Institutet (Filmmanusförfattare! Scenograf! Radio! Allt finns där!)
Lärare
Bibliotekarie
Förlagskunskap
Journalistik
Keramik eller ekologisk odling på Capellagården
Om du gillar inredning och design (och har cash lol) kan du också kolla utbildningar på Berghs och Forsbergs.

Om någon av er har tips på roliga utbildningar, skriv i kommentarsfältet <3

 

15 kommentarer till “Q&A om ensamhet, framtid, utbildningar & att hitta rätt”

 1. Måste bara slå ett slag för läraryrket (även om du skrev lärare i listan), kanske inte är det första man tänker på när man tänker kreativt yrke men det är det banne mig! Kreativt på många plan. Jag skulle själv bli kommunikatör, kom in på rätt utbildning och allting men ångrade mig och kom plötsligt på att jag skulle bli lärare. Det är så kul! Man har rätt mycket frihet (inom ramen för läroplanen såklart), har stora möjligheter att jobba med något man är extra intresserad av (t.ex litteratur som svensklärare osv), får möjlighet att planera och lägga upp undervisningen som man vill (där kan man använda oändligt antal kreativa metoder) och framför allt får man jobba långsiktigt med eleverna och verkligen lära känna dem som individer vilket är otroligt spännande och betydelsefullt. För att låta lite ego så känner man sig viktig 🙂 Man påverkar ju kanske barnen för resten av livet. Kan rekommendera att läsa på Skolverkets hemsida För det vidare om man vill läsa mer om läraryrkets kreativa sidor, det var så jag ens kom på tanken att byta utbildning från reklam till skolan och för MIG har det varit det bästa valet. Men en förutsättning är ju att man gillar barn/ungdomar 😉 / Mellanstadieläraren

  1. hej! blott en lärarstudent här men jag håller helt helt med! så jäkla kreativt och utmanande! älskar att man får göra i princip hur man vill, med exakt det som intresserar en själv (i mitt fall historia och geografi) <3 och jaa För det vidare är en superbra kampanj, rekommenderar alla som är sugna på läraryrket att kolla in det! blir till och med lite tårögd av vissa av deras videoklipp.

   1. +1 som är nöjd med att läsa till lärare! Och fasen vad kul om du skulle läsa på fotoskolan i Gamleby!!! mvh en som kommer därifrån <3

  2. Blivande grundlärare mot fritidshem här, det är en guldgruva för dig som gillar att vara kreativ! Som S skrev är det ju dock viktigt att man gillar barn 😉

 2. Hej Flora! Jag jobbar heltid just nu och ORKAR VERKLIGEN INTE MED DET mentalt. Det är inte så tufft att jag ”stänger av” (been there done that) och jag har bra dagar också, men det finns liksom ingenting av mig över efter jobbet? Vill gärna skriva boken jag tänker på, plugga inför nästa teoriprov och uppkörning efter att ha kuggat en gång, men jag är så slut efter jobbet. Med restid är det 12 timmar från dörr till dörr och det tar så mycket energi och hjärnkapacitet. Är också jobbigt eftersom jag annars verkligen gillat det jag gör, jag jobbar i bokhandel vilket är superroligt, men eftersom det är för intensivt kan jag inte ens uppskatta det! Ska bara jobba till nyår och tänker hela tiden ”härda ut!” men det börjar bli lite jobbigt. Känns mest som att jag räknar ner dagar och veckor som besatt. Har du några tips för hur man ska tackla en sån här period?

  1. Jag känner igen mig så väl, när jag har jobbat heltid i perioder så finns det ingenting kvar av mig och min energi efter en arbetsdag. Det jag har kommit fram till är att jag nog aldrig kommer kunna klara ett heltidsjobb. Och det är helt okej. Mitt tips till dig är att be om att få gå ner i tid. Till 80% kanske? Det är INTE skämmigt att be om det, risken är att du blir utbränd. Jag tror chefen hellre vill att du klarar 80% än att du blir sjukskriven om några veckor och inte kan jobba alls. Ta ditt mående på allvar, det är du värd!
   Kram

 3. Rekommenderar alla kreativa människor minst ett år på konstskola!! Så roligt!! Man får teckna måla skulptera osv, sen massa roliga ateljéfester. Te x gerlesborgsskolan i Bohuslän eller bara konstlinje på en folkhögskola.

 4. Åh, jag skulle också vilja tipsa till tjejen som startat sin drömutbildning utomlands att det ibland kan ta ett tag att komma in i det. För mig tog det ett halvår innan jag ”kände mig som hemma”. Det är ju många förändringar som sker med en flytt och ny utbildning plus att du är långt borta i ett annat land. Det kan vara lätt att det känns ensam då man endast har en massa nya personer runt om kring sig. Men med det sagt kanske det kan vara värt att stanna terminen ut och försöka engagera dig socialt så du bygger upp en liten familj runt om kring dig. Då kanske det känns bättre. Plus att alla långa utbildningar känns lite tradiga ibland, det är ofta jag har behövt påminna mig själv om målet och struntat i om kursen varit jobbig/tråkig/irrelevant.

  Hoppas du kan börja trivas bra och att klumpen släpper. Om inte så är det bara att åka hem, pausa/fundera på vad du vill göra härnäst eller bara njuta av life i stunden. Allt är en erfarenhet och allt tar dig ett steg närmre mot vem du är och vad du vill göra.

  Kärlek och lycka till!

  1. Håller med! Jag är 25år och bor nu i mitt fjärde land. Flyttade senast i sommras för att börja ett drömjobb och det var så sjukt kämpigt dom första veckorna/månaderna men nu börjar det redan kännas mycket mycket bättre. Det är så himla lätt att tvivla i början när allt allt allt är nytt. Det jag brukar göra är att ge mig själv en tidsram, tex nu sa jag att jag ska vad som än händer (typ) vara här tills i jul och sen ska jag känna efter ordentligt. Annars tycker jag att det är så lätt att gå runt med konstant oro/beslutsångest så man inte ger sig själv en chans att komma in i det nya livet. Oavsett hur du gör kommer det lösa sig. Det gör det alltid. Lycka till!

 5. Jag rekommenderar alla att läsa ett folkhögskoleår! Jag läste ett textilt basår, där vi fick väva, sy, sticka, träffade vänner för livet dessutom! Viktigt att tänka på, som faller i glömska är att utöver de 6 år berättigande CSN för högskola/universitet så har en också 2 folkhögskoleår! Så sök!

  En annan bra grej om en är intresserad av design är Kvällsskolan på Beckmans. Det är en suverän förberedande kurs! Dock är den inte CSN-berättigad som övriga linjer på Beckmans, så en får hosta upp ca 35000. Men då är det lektion två kvällar i veckan i 9 månader.

  Plugga är livet hörrni! <3

 6. Till dig som tvekar på utbildningen/staden du flyttat till. Ge det lite tid, ge det till i jul. En termin. Jag känner igen mig så i det du berättar, klumpen i magen och allt. Du har lämnat allt som är bekant för något nytt och helt främmande – det är skitläskigt och jobbigt och SKA DET VARA SÅ HÄR NU I X ÅR? Exakt så kände jag när jag flyttade till Barcelona efter studenten för att gå min drömutbildning. Väl där kändes allt fel, jag längtade hem varje dag. Jag gav det till julen, och sedan – poff i december – hände något. Jag började känna nåt annat, ett sammanhang, en ny vän – nåt spännande öppnade sig. Hemlängtan släppte, lite i alla fall. Det blev slutligen några av de bästa åren i mitt liv. Var snäll mot sig själv och gör det som känns rätt – men några veckor är en väldigt kort tid för att anpassa sig till en så stor förändring i livet. Ge det lite mer tid. Kram

 7. HEJ florpen vill bara säga att för berghs kan en få hela utbildningen betald med lån från csn nu så ingen skräms bort ok puss herrå <3

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar