Annons
Annons


En bok att läsa & en saffransgryta att laga


Den senaste boken jag läste var Spådomen av Agneta Pleijel. Det var min mormor som sa att jag absolut skulle läsa den, och min mormors boktips litar jag på.

Spådomen – en flickas självbiografi följer Pleijel själv som barn. Boken är skriven i tredje person ”hon”, men då och då kommer Pleijels egna jag in, det vuxna jaget, som försöker minnas uppväxten.

Annons

Flickan växer upp med en deprimerad mamma — en kvinna som av samtiden och sin man uppfattas som hysterisk — och en far som ägnar sig åt matematiken och är otrogen. Mot sin fru men också, i förlängningen, mot sina tre döttrar.

Huvudkaraktären söker efter kärlek och något större. Där finns fastern Ricky som blivit spådd, där finns onanin och där finns drömmarna om att bli konstnär, leva i Paris. Det är en underbar roman. Om att försöka bryta sig loss från sin familj men samtidigt vilja hålla samman den. Om samvetet som skaver. Om att få bli sin egen och att våga ägna sig åt konsten.

Jag är så spänd på att läsa uppföljaren Doften av en man.

Maten också. Jag lagade en vegansk take på en bouillabaisse – fiskgryta med saffran. I stället för fisk så använde jag stora vita bönor. De har så bra konsistens.

Till fyra personer behöver du:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
3 morötter
1 paprika
1 pkt stora vita bönor
1 pkt champinjoner
0,5 g saffran
körsbärstomater
en skvätt vitt vin
citronsaft
1 grönsaksbuljongtärning
halv burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
en skvätt soya
matlagninsgrädde (jag tog havre imat)
dill
persilja

salt och peppar
vatten om det behövs

Jag toppade grytan med bladspenat och en dillsås gjord på Astrid & Apornas veganska majonäs, havrefraiche, citron, salt, peppar och dill.

1. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta tills det är mjukt.
2. Skär fänkålen, paprikan och skalade morötter och lägg i grytan.
3. Tillsätt de övriga ingredienserna. Jag har inte exakta mått på vätskan men den ska täcka grönsakerna utan att bli en soppa, snarare en gryta. Smaka av och tillsätt mer av de ingredienser som behövs!
4. Medan grytan småkokar, halvera svampen och fräs den i torr panna på svag värme tills vattnet försvunnit och svamphalvorna fått en fin yta. Salta och peppra och ha ner den i grytan.
5. Servera som den är eller med exempelvis couscous. Toppa med dillsås!

8 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar