Annons
Annons


Välkommen till Skrivgäris


Förra året startade Yrsa facebookgruppen Skrivgäris – en mötesplats för kvinnor och icke-binära som skriver. I somras fick jag frågan om jag ville administrera gruppen tillsammans med henne. Det ville jag såklart! Nu är vi fyra administratörer: Yrsa, jag, Betlehem och Nicole. 

Annons

Idag har vi drygt 3800 medlemmar. I gruppen kan du som skriver (eller vill skriva!) få pepp och inspiration om skrivarskolor, haka på olika utmaningar, få kraft när lusten tryter och bara vistas bland andra som tillbringar timmar och åter timmar framför datorer och hukade över skrivböcker. Vi är stolta över att stämningen i gruppen är så peppig och varm.

Jag har frågat de andra administratörerna om vad de har för upplevelse av gruppen, och lite kring deras skrivande!

Viljan och lusten att fortsätta skriva blir större när jag pratar med andra.

BETLEHEM DAWIT ISAAK

Vad är Skrivgäris för dig?

Skrivgäris är för mig en plattform där man inspireras till skrivandet och läsandet men också en plattform där idéer kan växa.

Vad skriver du på just nu?

Just nu skriver jag på ett manus för ett kommande projekt. Men jag skriver helst om rasism, vithet och jämställdhet utifrån mitt eget perspektiv som svart och kvinna. Detta samhälle har alltid stämplat mig efter den stereotyp den haft och fortfarande har om mig. Jag har dock kommit fram till att mitt skrivande inte skall handla om att bevisa mig så som jag gjorde när jag var yngre. Mitt skrivande ska berätta något, sen får läsaren själv avgöra hur hen vill tolka det.

Var skriver du helst?

Jag skriver helst hemma på mitt skrivbord – eller på flygplatser – på spårvagnar – men det känns som jag skriver i mitt huvud nästan varje vaken sekund.

Vad läser du just nu?

Just nu läser jag Living Buddha, Living Christ av Tich Nhat Hanh

Berätta om något med Skrivgäris som är extra bra.

Så som jag upplever det är det bästa med Skrivgäris att vi alla delar samma kärlek till skrivandet, läsandet och allt där emellan. Jag är oftast ute efter en känsla oavsett om jag skriver tar en promenad eller gör något annat, och känslan jag får är mycket inspiration, mod och kärlek. Men min känsla är också att Skrivgäris tyvärr en väldigt homogen grupp – vi måste locka fler POC.

Vad gör du när du kör fast i skrivandet?

Jag har till och från kört fast i 3-4 år. Mest pga mitt personliga liv. Jag har egentligen inga ”hacks” att komma ifrån det. Jag kan inte skriva om jag inte skriver från hjärtat. Jag har försökt innan och det har känts riktigt falskt. Helt ärligt är jag egentligen ganska obrydd om jag kör fast. Om jag inte skriver kan jag göra annat, dessutom har jag flera passioner i livet så jag ägnar mig åt de istället. Så mitt tips är egentligen – gör något helt annat, något du mår bra av. Må inte dåligt för att du har skrivkramp.

YRSA KEYSENDAL

Vad är Skrivgäris för dig?

Jag ser gruppen som en plats där man kan dela med sig av sitt huvud. Skrivandet är så ensamt och jag fastnar ofta i en text om jag inte pratar med folk om den. Därför behöver jag skrivande rum: för att viljan och lusten att fortsätta blir större när jag pratar med andra.

Vad skriver du på just nu?

Jag skriver på ett längre manus. Om vänskap och maktbalansen barn emellan. Och vad som händer med maktutövandet om det följer med en upp i vuxen ålder. Men också om föräldrar som är förälskade och hur det kan få dem att ljuga. Är även mycket fascinerad och nördig på bilkörning som krishantering.

Var skriver du helst?

Om jag får välja helt fritt: på en bar i Barcelona där jag var lite stammis förra året. Jag satt alltid på övervåningen och de hade ett fönster som vette ut mot baren. Och en kväll sa bartendern: ”If you need anything you can just yell from the window”. Tror hälften av mitt nuvarande manus skrivits i Barcelona.

Vad läser du just nu?

Personliga angelägenheter av Märta Tikkanen.

Berätta om något med Skrivgäris som är extra bra.

500-ordsutmaningarna. För mig har de varit totalt avgörande de senaste månaderna. Det har funnits dagar när det sista jag velat varit att skriva. Men så har jag fått notiser om att folk suttit någon annanstans vid sina datorer och gjort det jag undvikit. Skrivit. På så sätt har jag kunnat tvinga mig själv till att göra det. För att i utmaningarna har vi varit en enhet som skrivit tillsammans. Och den gemenskapen har jag velat vara en del av.

Vad gör du när du kör fast i skrivandet?

Då lyssnar jag på Leonard Cohen.

NICOLE NILOFAR SEPEHRI

Vad är Skrivgäris för dig?

Till stor del är Skrivgäris en slags motivation för mig att hålla igång mitt skrivande. Utöver det är det så himla givande att få ta del av varandras idéer gällande exempelvis verktyg till skrivandet etc. Tycker också det är så himla himla fint och nästan rörande att ibland få ta del av andras texter, speciellt när man inte känner varandra på något annat sätt.

Vad skriver du på just nu?

Just nu skriver jag på ett längre material till festival illegal (stödfest anordnat av IMäl) där jag ska läsa upp 20 minuter worth of poetry. För mig är det en megagrej och supermycket jobb. Men fyyyfan vad roligt det är! När det handlar om skrivande för ett specifikt ändamål hjälper t.ex. 500 ord per dag-utmaningar mig väldigt mycket. Delvis för att jag själv får liksom checka av någonstans och skriva hur det gått men samtidigt göra det tillsammans med andra och få se deras utveckling.

Var skriver du helst?

På klubben på fyllan? Jag tycker det är ganska kul att se skillnaderna i mitt skrivande gällande just miljö. När jag skriver tentor hittar ni mig i den tysta läsesalen på KTB. Jag behöver total tystnad, helst önska jag att jag var där själv. MEN! När det kommer till kreativt skrivande gillar jag det mest stökigt för jag behöver inspiration på ett annat sätt – någon tappa en kaffekopp i golvet ger mig kanske en underbar dikt men ett raserianfall ifall jag skriver tenta. Och gällande skriva på fyllan gillar jag konceptet ”write drunk– edit sober” ❤

Vad läser du just nu?

Läser tre böcker som handlar om stigma, avvikelse och utanförskap för skolan. För mig är ibland kurslitteraturen en stor källa för inspo när det kommer till det kreativa också. Annars läser jag Vända hem skriven av Yaa Gyasi.

Berätta om något med Skrivgäris som är extra bra.

Fullkomligt totalt älskar tråden som kom upp idag (6/11) där folk får dela med sig av sina mobilanteckningar. Så naket och blottande att få ta del av på något sätt! Sen älskar jag även att slippa snubbars kommentarer om ”hur det är egentligen” på Skrivgäris ❤

Vad gör du när du kör fast i skrivandet?

Läser en bok. Eller slår upp random sidor i flera böcker och snor ord för att bygga upp eget. Lyssnar på musik. Dansar. Dricker ett glas cava!

Loggan har fantastiska Sara Edström gjort. Jag älskar vibben av revolutionsplansch och pennorna som liksom knuffar varandra framåt. Texten är baserad på typsnittet ACTIVIST, ritat av den ryska typsnittsdesignern Gayaneh Bagdasaryan. Tack Sara för att du har gett vår grupp kläder <3

ANSÖK TILL SKRIVGÄRIS HÄR

7 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar