Annons
Annons


Välkommen till Skrivgäris


Förra året startade Yrsa facebookgruppen Skrivgäris – en mötesplats för kvinnor och icke-binära som skriver. I somras fick jag frågan om jag ville administrera gruppen tillsammans med henne. Det ville jag såklart! Nu är vi fyra administratörer: Yrsa, jag, Betlehem och Nicole. 

Annons

Idag har vi drygt 3800 medlemmar. I gruppen kan du som skriver (eller vill skriva!) få pepp och inspiration om skrivarskolor, haka på olika utmaningar, få kraft när lusten tryter och bara vistas bland andra som tillbringar timmar och åter timmar framför datorer och hukade över skrivböcker. Vi är stolta över att stämningen i gruppen är så peppig och varm.

Jag har frågat de andra administratörerna om vad de har för upplevelse av gruppen, och lite kring deras skrivande!

Viljan och lusten att fortsätta skriva blir större när jag pratar med andra.

BETLEHEM DAWIT ISAAK

Vad är Skrivgäris för dig?

Skrivgäris är för mig en plattform där man inspireras till skrivandet och läsandet men också en plattform där idéer kan växa.

Vad skriver du på just nu?

Just nu skriver jag på ett manus för ett kommande projekt. Men jag skriver helst om rasism, vithet och jämställdhet utifrån mitt eget perspektiv som svart och kvinna. Detta samhälle har alltid stämplat mig efter den stereotyp den haft och fortfarande har om mig. Jag har dock kommit fram till att mitt skrivande inte skall handla om att bevisa mig så som jag gjorde när jag var yngre. Mitt skrivande ska berätta något, sen får läsaren själv avgöra hur hen vill tolka det.

Var skriver du helst?

Jag skriver helst hemma på mitt skrivbord – eller på flygplatser – på spårvagnar – men det känns som jag skriver i mitt huvud nästan varje vaken sekund.

Vad läser du just nu?

Just nu läser jag Living Buddha, Living Christ av Tich Nhat Hanh

Berätta om något med Skrivgäris som är extra bra.

Så som jag upplever det är det bästa med Skrivgäris att vi alla delar samma kärlek till skrivandet, läsandet och allt där emellan. Jag är oftast ute efter en känsla oavsett om jag skriver tar en promenad eller gör något annat, och känslan jag får är mycket inspiration, mod och kärlek. Men min känsla är också att Skrivgäris tyvärr en väldigt homogen grupp – vi måste locka fler POC.

Vad gör du när du kör fast i skrivandet?

Jag har till och från kört fast i 3-4 år. Mest pga mitt personliga liv. Jag har egentligen inga ”hacks” att komma ifrån det. Jag kan inte skriva om jag inte skriver från hjärtat. Jag har försökt innan och det har känts riktigt falskt. Helt ärligt är jag egentligen ganska obrydd om jag kör fast. Om jag inte skriver kan jag göra annat, dessutom har jag flera passioner i livet så jag ägnar mig åt de istället. Så mitt tips är egentligen – gör något helt annat, något du mår bra av. Må inte dåligt för att du har skrivkramp.

YRSA KEYSENDAL

Vad är Skrivgäris för dig?

Jag ser gruppen som en plats där man kan dela med sig av sitt huvud. Skrivandet är så ensamt och jag fastnar ofta i en text om jag inte pratar med folk om den. Därför behöver jag skrivande rum: för att viljan och lusten att fortsätta blir större när jag pratar med andra.

Vad skriver du på just nu?

Jag skriver på ett längre manus. Om vänskap och maktbalansen barn emellan. Och vad som händer med maktutövandet om det följer med en upp i vuxen ålder. Men också om föräldrar som är förälskade och hur det kan få dem att ljuga. Är även mycket fascinerad och nördig på bilkörning som krishantering.

Var skriver du helst?

Om jag får välja helt fritt: på en bar i Barcelona där jag var lite stammis förra året. Jag satt alltid på övervåningen och de hade ett fönster som vette ut mot baren. Och en kväll sa bartendern: ”If you need anything you can just yell from the window”. Tror hälften av mitt nuvarande manus skrivits i Barcelona.

Vad läser du just nu?

Personliga angelägenheter av Märta Tikkanen.

Berätta om något med Skrivgäris som är extra bra.

500-ordsutmaningarna. För mig har de varit totalt avgörande de senaste månaderna. Det har funnits dagar när det sista jag velat varit att skriva. Men så har jag fått notiser om att folk suttit någon annanstans vid sina datorer och gjort det jag undvikit. Skrivit. På så sätt har jag kunnat tvinga mig själv till att göra det. För att i utmaningarna har vi varit en enhet som skrivit tillsammans. Och den gemenskapen har jag velat vara en del av.

Vad gör du när du kör fast i skrivandet?

Då lyssnar jag på Leonard Cohen.

NICOLE NILOFAR SEPEHRI

Vad är Skrivgäris för dig?

Till stor del är Skrivgäris en slags motivation för mig att hålla igång mitt skrivande. Utöver det är det så himla givande att få ta del av varandras idéer gällande exempelvis verktyg till skrivandet etc. Tycker också det är så himla himla fint och nästan rörande att ibland få ta del av andras texter, speciellt när man inte känner varandra på något annat sätt.

Vad skriver du på just nu?

Just nu skriver jag på ett längre material till festival illegal (stödfest anordnat av IMäl) där jag ska läsa upp 20 minuter worth of poetry. För mig är det en megagrej och supermycket jobb. Men fyyyfan vad roligt det är! När det handlar om skrivande för ett specifikt ändamål hjälper t.ex. 500 ord per dag-utmaningar mig väldigt mycket. Delvis för att jag själv får liksom checka av någonstans och skriva hur det gått men samtidigt göra det tillsammans med andra och få se deras utveckling.

Var skriver du helst?

På klubben på fyllan? Jag tycker det är ganska kul att se skillnaderna i mitt skrivande gällande just miljö. När jag skriver tentor hittar ni mig i den tysta läsesalen på KTB. Jag behöver total tystnad, helst önska jag att jag var där själv. MEN! När det kommer till kreativt skrivande gillar jag det mest stökigt för jag behöver inspiration på ett annat sätt – någon tappa en kaffekopp i golvet ger mig kanske en underbar dikt men ett raserianfall ifall jag skriver tenta. Och gällande skriva på fyllan gillar jag konceptet ”write drunk– edit sober” ❤

Vad läser du just nu?

Läser tre böcker som handlar om stigma, avvikelse och utanförskap för skolan. För mig är ibland kurslitteraturen en stor källa för inspo när det kommer till det kreativa också. Annars läser jag Vända hem skriven av Yaa Gyasi.

Berätta om något med Skrivgäris som är extra bra.

Fullkomligt totalt älskar tråden som kom upp idag (6/11) där folk får dela med sig av sina mobilanteckningar. Så naket och blottande att få ta del av på något sätt! Sen älskar jag även att slippa snubbars kommentarer om ”hur det är egentligen” på Skrivgäris ❤

Vad gör du när du kör fast i skrivandet?

Läser en bok. Eller slår upp random sidor i flera böcker och snor ord för att bygga upp eget. Lyssnar på musik. Dansar. Dricker ett glas cava!

Loggan har fantastiska Sara Edström gjort. Jag älskar vibben av revolutionsplansch och pennorna som liksom knuffar varandra framåt. Texten är baserad på typsnittet ACTIVIST, ritat av den ryska typsnittsdesignern Gayaneh Bagdasaryan. Tack Sara för att du har gett vår grupp kläder <3

ANSÖK TILL SKRIVGÄRIS HÄR

7 kommentarer till “Välkommen till Skrivgäris”

 1. Tyckte först loggan såg ut som massa bröst bredvid varandra, vilket också va fint tyckte jag. Tuttar är ju ändå härligt. Sen insåg jag att det var pennor, men ändå kan man väl få lov att tolka det som dubbeltydigt tänker jag?

  Ha en fin vecka. Massa kramar

  Och älskar loggan, typsnittet och stilen är superfina

 2. Spännande läsning. Gillar Skrivgäris även om jag inte skriver så mycket själv nu för tiden, men så fin grupp <3

  Men Flora och övriga i kommentarsfältet, jag behöver verkligen stöd och råd. Hur stöttar man en anhörig som är deprimerad? Min bror hamnade i en depression efter ett dödsfall inom familjen för flera år sedan och nu verkar det som att den kommit tillbaka. Han sover i princip hela dagarna och klarar inte av att gå till skolan mer än periodvis. Jag bor inte hemma längre så jag kan bara stötta "på håll", men det tär så otroligt mycket på mig att veta att han mår dåligt. Försöker hälsa på min familj och prata med honom både om vardagliga saker och om detta, men det är inte alltid lätt att nå fram. Han vill inte söka hjälp eftersom han tidigare haft dålig erfarenhet av mediciner han fått utskrivna (han kände att de "trubbade av" hans känslor helt) och säger sig inte behöva samtalsterapi. Jag mår så himla dåligt över att han mår dåligt och har svårt att fokusera på det som är bra i mitt eget liv eftersom jag oroar mig så för honom 🙁 Kanske har du Flora eller någon i kommentarsfältet liknande upplevelser och kan komma med råd, jag behöver vartenda ett… Tack i alla fall för att du skriver om när du själv mår dåligt, det är "skönt" att veta att man inte är ensam när det ibland känns som att man är den enda i världen som har det tufft.

  1. Alltså åh. Jag känner igen det där. Jag har en närstående till mig som också haft jättedåliga erfarenheter av tidigare medicineringar, att detta gjort honom så pass avtrubbad att han än idag har svårt att *känna* osv. Nyligen gick han in i en stressig period igen efter en begravning och det tog sååå lång tid att få honom att förstå att han behövde prata med någon. Nu har han äntligen sökt hjälp och väntar på att bli uppringd för att få tid för samtalsterapi, ett halvår senare.

   Jag tror så här: det är jättesvårt att hjälpa någon som inte vill bli hjälpt, det går liksom knappt. Men det kan vara värt ett försök att prova att prata om det här med att medicinera vs. samtalsterapi, för båda hjälper – men på olika sätt. Och vill en inte medicinera (jag valde bort det i en depression + utmattning, och tog bara samtalsterapi – vilket fungerade fint för mig) är samtalsterapi en bra väg att gå, även om det till en början känns så knäppt att sitta och prata med en främmande person. Men det är så värt det när en ställer det mot att må dåligt resten av sitt liv. Kanske kan det vara värt att prata om det så, att det inte är meningen att en ska gå runt och må dåligt? Det finns ju hjälp att få, och det även om en inte vill medicinera. Har full förståelse för att en väljer bort medicin, men det är ju ändå så viktigt att få må bra.

   Kram <3

 3. Så bra med sånna grupper!

  Vill tipsa om en nystartad grupp/kollektiv som är tänkt att föra samman gäris och icke-binäris över kreativa gränser.

  Sjukt bra för samarbeten, inspiration, pepp, hjälp och skoj!!!!
  ”ARRAY

  Ett konstnärs och kreatörskollektiv som är till för alla oss kvinns, icke-bins och transpersoner som inte identifierar oss med eller accepterar det rådande klimatet i samtliga branscher, sammanhang, och konstellationer där cis-män har ordet, makten och rösten.
  Vi kan själva och klarar oss alldeles utmärkt. Från och med nu går vi samman och jobbar med varandra!
  Öppet för dig som är verksam inom kreativa och konstnärliga områden, branscher eller sfärer. ”

  https://m.facebook.com/groups/320592471753643

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar