Annons
Annons


Lära känna-listan


1. Hur gammal är du?
Tjugotre.

2. Hur gammal känner du dig?
Som tjugotre. Fast ibland känns det som att jag har åldrats tio år under loppet av tre år. Så mycket som har hänt.

3. Var bor du?
I en hyresrätt i Vasastan, i centrala Stockholm, som jag blivit tilldelad genom bostadskön. Och ganska ofta sover jag hos Isak. Fast jag bor ju inte där. Har bara några enstaka plagg i hans garderob och en uppsättning smink så att jag slipper bära det fram och tillbaka.

Annons

4. Vad har du gjort i dag?
Idag är det ju fredag, men när jag skriver detta är det torsdagskväll. Och den här torsdagen har jag:
– Vaknat upp hos Isak. Svurit av trötthet. Ätit frukost i soffan och tittat på nyhetsmorgon.
– Åkt hem och jobbat. Förprogrammerat blogginlägg och preppat inför en intervju som jag gjorde med …
– Annika Norlin! Vi satt på Ritorno och jag frågade ut henne om skrivandet. Ni ska snart få läsa.
– Sen gick jag hem och har suttit i min säng sedan dess. Skulle egentligen på julfest men var tvungen att ställa in den, blev sjuk mitt i allt.
– Så i stället tittar jag på Bye bye sweden och målar naglarna.

5. Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?
Vår! Maj månad, när folk hittar ut igen. Folk blir peppade på saker, folk vill ses, det rycker i träden och i människorna. Känns så ofantligt långt borta nu, men hörni, vi klarar det.

6. Är du beroende av någonting?
Närhet, min telefon, kaffe, nikotin, socker, bekräftelse.

7. Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig?
1. Jag kan inte sova med stängd mun.
2. Jag har gått på jazz- och showdans i typ tio år, men slutade när jag började gymnasiet.
3. Jag stökar ner oerhört fort. Saker flyger ut ur sina lådor när jag letar efter något.

8. Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
På en strand i Portugal. Där skulle jag läsa en bok och svalka huvudet i havet.

9. Vad är du på för humör just nu?
Lite irriterad och orolig i kroppen. Rastlös också.

10. Vilket är ditt favoritgodis?
Allt med choklad och jordnötter i kombination.

11. Vilken är din favoritaffär?
& Other Stories och Adlibris Marknad kanske?

12. Är du morgon- eller kvällsmänniska?
Alltså nu för tiden så blir jag alltid trött vid midnatt, då vill jag gå hem och slagga. Det är väl det som är nackdelen med att gå upp direkt när väckarklockan ringer och vara s.k. ”morgonpigg”. Och nackdelen med den här årstideeen.

13. Har du blivit sydd någon gång?
Nä. Jag borde kanske ha sytt min haka när jag var sju och ramlade, men såret tejpades istället så nu har jag ett ganska stort ärr där.

14. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?
Å. Maja gav mig en julklapp igår. Det var fint. Och min psykolog och jag har kommit överens om att jag inte ska gå dit på ett tag. Att jag är klar för den här gången. Hon har definitivt gjort något speciellt för mig.

15. Är du blyg?
Nä. Men kan definitivt bli osäker i vissa sammanhang. Om det är någon jag ser upp till, någon som är väldigt auktoritär, eller om det är ett rum fullt av snubbar.

16. Vad heter du i andra namn?
Ethel (efter mormor) Teresa (efter min moster) och Ingeborg (efter både mormors och farmors mammor). Flora Ethel Teresa Ingeborg Wiström, Pippi Långstrumps lil’sis.

17. Vill du gifta dig?
Ja, det tror jag. Någon gång. Gärna i Hälsingland.

10 kommentarer till “Lära känna-listan”

 1. En fundering. Hur tänkte du när du valde psykolog? Jag har funderat ett tag på att börja gå i terapi, men tycker det är extremt svårt att veta vem man ska gå till. Att google ‘min hemstad + terapi’ ger ju en miljard träffar. Har du, eller någon annan i det här fina kommentarsfältet, tips?

  1. Om du är bekväm med att fråga människor i din närhet/som också bor i samma stad ifall de har några tips så skulle jag rekommendera det.
   Annars kan du också prova att gå på en första möte hos några olika och se om det är någon som du trivs bäst med – inte alltid den första man träffar känns rätt.
   Om du vill kan du kanske skriva i 925-facebookgruppen (skapad av Sandra Beijers läsare) och fråga ang din hemstad. Det går att skriva anonymt, så ingen behöver veta att det är just du som undrar, och medlemmarna där är ofta väldigt hjälpsamma!

 2. Väldigt bra lista! Gick också på jazz och showdans i ett par år och älskade verkligen själva dansen. Jag hade dock en vidrig lärare som särbehandlade, mobbade och hetsade oss elever och efter ett par år orkade jag inte mer. Hemskt ändå att jag inte dansat sen dess (alltså utanför mitt rum/på klubbar) för att jag blev så avskräckt av hennes sätt att undervisa.

 3. Det finns två huvudgrenar under psykoterapi – psykodynamisk och KBT. Det enda jag vet om psykodynamik är att man pratar mycket om sånt som hänt en tidigare i livet, men jag kan berätta lite om min erfarenhet av KBT.

  KBT går till stor del ut på att man ska lära sig identifiera sina egna tankemönster och tankefällor. Alltså tankar som gör att du får ångest/känner dig nere. Psykologen hjälper dig med detta genom att ställa frågor och få dig att stanna upp och fundera på vilka tankar du har och hur de får dig att agera. KBT fokuserar också på att hitta beteendemönster som får dig att må sämre och ändra på dem. Till exempel kanske du stannar i sängen hela dagen för att du är deppig, vilket gör att du blir ännu deppigare för att du inte gör något vettigt. Ni kan skriva scheman eller göra listor eller vad som nu funkar för just dig.

  En bra psykolog anpassar sig efter dina behov och försöker hitta en metod som funkar för dig. Du får prata hur mycket eller lite du vill, psykologen styr samtalet om du inte vill göra det själv. Ställ frågor om du vill, men psykologen drar ofta en gräns vid personliga frågor om hen.

  Min psykolog ger sällan råd, utan får mig att själv komma fram till vad som är bäst för mig. Han kan däremot komma med förslag. Vi har också snuddat på gränsen till psykodynamik då jag har haft ett behov av att prata av mig.

  Det skadar nog ingen att gå i terapi. Du behöver inte tänka på vad du ska säga eller hur du ska bete dig med psykologen, hen är den som är utbildad och har ansvaret för terapin och är där för att hjälpa dig, oavsett vad du har för problem. Du får säga hur dumma saker som helst och ingen kommer döma dig.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar