ANNONSSAMARBETE MED LIDL

Mitt julfirande + recept på veganska efterrätter till julbordet


Förra året sa jag till Isak:
Jag tror att det här är första julen då jag inte gråter.

Alltså. Jularna har varit så himla laddade för mig. Det har ofta uppstått bråk och konflikter, någon har försvunnit ut i snöyran, någon har dängt handen i bordet så att janssons frestelsen lyft från tallrikarna. Jag har stängt in mig på toaletten och gråtit. Gnidit bort mascaran från kinderna och sen gått tillbaka till Kalle Anka-soffan.

De flesta är väl bekanta med den känslan: Att man bara vill att det ska bli bra. Rent utav perfekt.

Jag tror på att omforma julfirandet så att det passar just ens egen familj eller sammanhang. Om man är trött på att titta på Kalle Anka så kan man ju lika gärna gå på en promenad mitt på dagen. Eller gå och ta ett glas vin på en restaurang. Jag har vänner som dricker bubbel med sina föräldrar från lunch och möter upp familjevänner på kvällen. Eller som firar med kompisar i stället för att pina sig med jobbiga släktingar. Det är också det som är Lidls budskap med kampanjen En underbart vanlig jul. Att lägga ner perfektionismen och göra julen till sin egen grej. Så krånglig, rolig, högljudd eller lågmäld som den faktiskt kan vara. Vanlig helt enkelt.

Jag försöker att inte ha höga förväntningar på julen. Det får bli vad det blir. Däremot är jag sugen på att ge bort bra julklappar (upplevelser snarare än saker), leka med mina småsyskon, äta svingod mat och förbereda lekar som jag kan göra ihop med mina familjemedlemmar.

Den här julen ska jag:

🌟 Fira julafton + juldagsmorgonen hos min pappa, hans fru, mina 3/4 av mina syskon, farmor och Isak.
🌟 Min storebror Froste kommer hem från San Francisco!
🌟 Juldagen brukar tillbringas med min släkt på mammas sida, så det blir nog så även detta år.
🌟 På annandagen ska vi bjuda pappas släkt på glögg. Då blir det till att MINGLA.
🌟  Sedan åker vi förhoppningsvis till Lysekil för att hälsa på min brorson som kommer vara alldeles nyfödd!!! Finaste julklappen man kan få. Alltså gud vad mysigt att lukta på hans huvud och känna hans lilla hand runt mitt finger.
🌟  Jo, sen vips är det nyårsafton och då ska jag på megafest med en massa älsklingar.

Nu blir det mer julmat! Alla ingredienser är inhandlade på Lidl. Apelsinefterrätten var en riktig höjdare. Kombinationen apelsin, mynta, saffran och pistage är tio av tio. Ska lätt göra den på julafton.

🍊 Apelsin med saffran, mynta och pistagenötter
10 personer

Ingredienser:
10 apelsiner, blodapelsin eller vanlig eller båda
1,5 dl pistagenötter
8 msk agavesirap
1,5 g saffran
1 kruka mynta

Gör såhär:

1. Skala apelsinerna med en kniv och se till att allt det vita skärs bort. Skiva dem och lägg upp på ett fat.
2. Hacka nötterna och myntan grovt.
3. Värm sirap på låg värme i en kastrull. Tillsätt saffran.
4. Ringla sirapen över apelsinerna och strö över nötter och mynta.

Snickerskakorna har jag gjort minst fem år i rad, och de brukar alltid bli folks favoriter. Krispiga av cornflakes, söta av sirap och choklad och salta av jordnötsmör.

🍮Snickerskakor
Ca 25 st

Ingredienser:
3 dl ljus sirap
1 burk sötat jordnötssmör
7-10 dl cornflakes
1 dl kokosflingor
250g mörk mjölkfri choklad
havssalt

(i receptet används sötat jordnötssmör, om du använder osötat jordnötssmör kan du tillsätta 0,5 dl socker)

Gör såhär:

1. Börja med att värma sirap (och socker om du använder det) i en kastrull utan att det börjar koka. Tillsätt sedan jordnötssmör, kokos men låt det inte koka nu heller. Rör om ordentligt.
2. Blanda sedan i mellan 7 och 10 dl cornflakes som du har krossat lite grann och rör om så att allting blandas. Bred sedan ut smeten på en bakplåtspapperstäckt plåt.
3. Smält chokladen i ett vattenbad. Bred ut chokladen över cornflakesblandingen, strö på lite havssalt och låt stelna i kylskåpet Skär sedan upp kakan i munsbitar.

🎄Vad ska ni göra i jul? Om ni firar det dvs!

Tack till Linus Pettersson, Sara och Linda för foto och tack till Lidl för fint samarbete.

12 kommentarer | Translate

Laddar