ANNONSSAMARBETE MED LIDL

Mitt julfirande + recept på veganska efterrätter till julbordet


Förra året sa jag till Isak:
Jag tror att det här är första julen då jag inte gråter.

Alltså. Jularna har varit så himla laddade för mig. Det har ofta uppstått bråk och konflikter, någon har försvunnit ut i snöyran, någon har dängt handen i bordet så att janssons frestelsen lyft från tallrikarna. Jag har stängt in mig på toaletten och gråtit. Gnidit bort mascaran från kinderna och sen gått tillbaka till Kalle Anka-soffan.

De flesta är väl bekanta med den känslan: Att man bara vill att det ska bli bra. Rent utav perfekt.

Jag tror på att omforma julfirandet så att det passar just ens egen familj eller sammanhang. Om man är trött på att titta på Kalle Anka så kan man ju lika gärna gå på en promenad mitt på dagen. Eller gå och ta ett glas vin på en restaurang. Jag har vänner som dricker bubbel med sina föräldrar från lunch och möter upp familjevänner på kvällen. Eller som firar med kompisar i stället för att pina sig med jobbiga släktingar. Det är också det som är Lidls budskap med kampanjen En underbart vanlig jul. Att lägga ner perfektionismen och göra julen till sin egen grej. Så krånglig, rolig, högljudd eller lågmäld som den faktiskt kan vara. Vanlig helt enkelt.

Jag försöker att inte ha höga förväntningar på julen. Det får bli vad det blir. Däremot är jag sugen på att ge bort bra julklappar (upplevelser snarare än saker), leka med mina småsyskon, äta svingod mat och förbereda lekar som jag kan göra ihop med mina familjemedlemmar.

Den här julen ska jag:

🌟 Fira julafton + juldagsmorgonen hos min pappa, hans fru, mina 3/4 av mina syskon, farmor och Isak.
🌟 Min storebror Froste kommer hem från San Francisco!
🌟 Juldagen brukar tillbringas med min släkt på mammas sida, så det blir nog så även detta år.
🌟 På annandagen ska vi bjuda pappas släkt på glögg. Då blir det till att MINGLA.
🌟  Sedan åker vi förhoppningsvis till Lysekil för att hälsa på min brorson som kommer vara alldeles nyfödd!!! Finaste julklappen man kan få. Alltså gud vad mysigt att lukta på hans huvud och känna hans lilla hand runt mitt finger.
🌟  Jo, sen vips är det nyårsafton och då ska jag på megafest med en massa älsklingar.

Nu blir det mer julmat! Alla ingredienser är inhandlade på Lidl. Apelsinefterrätten var en riktig höjdare. Kombinationen apelsin, mynta, saffran och pistage är tio av tio. Ska lätt göra den på julafton.

🍊 Apelsin med saffran, mynta och pistagenötter
10 personer

Ingredienser:
10 apelsiner, blodapelsin eller vanlig eller båda
1,5 dl pistagenötter
8 msk agavesirap
1,5 g saffran
1 kruka mynta

Gör såhär:

1. Skala apelsinerna med en kniv och se till att allt det vita skärs bort. Skiva dem och lägg upp på ett fat.
2. Hacka nötterna och myntan grovt.
3. Värm sirap på låg värme i en kastrull. Tillsätt saffran.
4. Ringla sirapen över apelsinerna och strö över nötter och mynta.

Snickerskakorna har jag gjort minst fem år i rad, och de brukar alltid bli folks favoriter. Krispiga av cornflakes, söta av sirap och choklad och salta av jordnötsmör.

🍮Snickerskakor
Ca 25 st

Ingredienser:
3 dl ljus sirap
1 burk sötat jordnötssmör
7-10 dl cornflakes
1 dl kokosflingor
250g mörk mjölkfri choklad
havssalt

(i receptet används sötat jordnötssmör, om du använder osötat jordnötssmör kan du tillsätta 0,5 dl socker)

Gör såhär:

1. Börja med att värma sirap (och socker om du använder det) i en kastrull utan att det börjar koka. Tillsätt sedan jordnötssmör, kokos men låt det inte koka nu heller. Rör om ordentligt.
2. Blanda sedan i mellan 7 och 10 dl cornflakes som du har krossat lite grann och rör om så att allting blandas. Bred sedan ut smeten på en bakplåtspapperstäckt plåt.
3. Smält chokladen i ett vattenbad. Bred ut chokladen över cornflakesblandingen, strö på lite havssalt och låt stelna i kylskåpet Skär sedan upp kakan i munsbitar.

🎄Vad ska ni göra i jul? Om ni firar det dvs!

Tack till Linus Pettersson, Sara och Linda för foto och tack till Lidl för fint samarbete.

12 kommentarer till “Mitt julfirande + recept på veganska efterrätter till julbordet”

  1. gillar tanken på en kravlös jul SÅ mycket. julen för mig har också alltid varit laddad, men laddad på det sättet att jag hela tiden önskat att julafton skulle vara lugn och skön istället för ytterligare ett tillfälle för vuxna att dricka under täckmantel av tradition. i år åker jag för första gången hem och *hälsar på* hos mina föräldrar över jul (eftersom jag i somras flyttade till malmö) och en kravlös jul är prick det vi har planerat. vi ska spela bingolotto under uppesittarkvällen och sedan bara mysa med mat och spel hela julafton. kanske träffar vi min faster och kusin med barn, men inte mer än så. ser så mycket fram emot det.

    tycker som vanligt att det här samarbetet klingar perfekt ihop med bloggen i övrigt = tecken på ett bra och lyckat samarbete. heja dig!

  2. Jag kommer fira med min absolut närmsta familj i år. Min mamma, pappa och min bror. Tidigare firade vi med massa släktingar men det har blivit såhär de senaste 4 åren. Och det är så himla skönt! Lugnt, mysigt och man slipper massa bök och stress. Bara vi 4 – de finaste jag har! Allt jag kan önska mig 🙂

  3. Julen har inte varit särskilt ångestladdad för mig, däremot nyår. När jag läser megafest här får jag nästan rysningar.. Jag tror många räknar ner dagarna till nyår med genuint lyckorus, men jag tror lika många räknar dagarna till 1 januari 2018.

  4. hei flora! jeg lurte på om du hadde hatt lyst til å ha et nytt kompisdate-innlegg i julen? det er jo en tid hvor mange har et hav av tid til å finne seg en ny venn:-)

  5. De senaste 5 åren har jag och min sambo firat jul ensamma, så mysigt och kravlöst. stigit upp när vi vill, käkat lunch när vi vill, tagit en promenad efter middagen och delat ut julklappar utan stök. fattar att de inte är för alla att göra så, och många tycker nästan ”synd” om oss för att vi ”firar ensamma”. men det funkar verkligen SÅ bra för oss, så skönt är det. dessutom bor alla våra släktingar i andra städer och det är inte så kul att spendera dagen på ett sjtåg..

  6. Någon som vet om mjölkri choklad finns på Lidl? <3 Eller har tips på annan bra mjölkfri som funkar att baka med. Som helst inte kostar typ 45kr st. :')

  7. Har verkligen försökt att inte ställa så höga krav på att julafton ska vara 100% perfekt de senaste åren. Tidigare år kunde jag spendera halva dagen gråtandes för att saker inte blev som jag hade föreställt mig och så ska det ju inte behöva vara. Försöker att fokusera på de saker jag tycker är fina med julen + umgås med familjen så mycket som möjligt och skiter i resten. <3

  8. Jag firar alltid med bara familjen. Mamma pappa storasyster och lillasyster. Oftast mycket bråk och gråt men också det mysigaste och bästa på hela året! I år har vi bjudit in Elias. En 18åring från Afghanistan som bor i mamma o pappas gästhus. Tror det kommer bli superbra och mysigt och förhoppningsvis inte så mycket bråk och ångest 👍

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)Laddar