Annons
Annons


7 lekar till nyårsafton


Lekar behöver inte vara krångliga eller överdrivet aktiva, utan kan lika gärna vara en stund för eftertanke och att dela med sig av tankar. Här har jag samlat sju lekar som funkar finfint på en eventuell nyårsmiddag/nyårsfest.

Annons

nyarsafton 2016 flora wistrom-47

Elda upp (eller riv sönder) något från det gångna året
Madde introducerade den här leken till oss förra året. Alla skriver ner något man vill lämna bakom sig på en lapp. Förra året skrev jag exempelvis ”besvikelse” och någon annan ”dubbelbokningar”.

Om ni har en brasa så kan varje person gå fram till brasan och slänga in lappen där, en efter en. Man får själv välja om man vill läsa upp det som står på lappen eller inte.

Om ni inte har en brasa (vilket är mer troligt) kan ni riva sönder lappen knögla ihop den. Det blir en ceremoniell och känslosam stund.

nyarsafton 2016 flora wistrom-63

Sia det kommande året
Isaks kompisar brukar fylla en burk med spaningar om det kommande året. Vem kommer göra slut, bli gravid, byta jobb, flytta? Det kan handla om mode, vänner, kändisar och politik, vad som helst som har med det kommande året att göra. Man skriver ner det på lappar utan att visa varandra. NÄSTA år läser ni upp lapparna, pratar om ifall de stämde eller inte, och skriver nya. Det krävs alltså ett års framförhållning för detta 😉

Tacksamhet
Det är så himla fint när alla säger vad de är tacksamma för, kopplat till det gångna året.

nyarsafton flora wistrom-25

2017-quiz
Samla massa frågor om vad som hänt 2017 och låt de andra gissa. Här krävs det ju att någon förbereder ett sådant, och det kommer inte vara jag!

Lappleken
När ni är riktigt leksugna kan ni leka detta som är en blandning av med andra ord/charader och massa annat kul. Här är instruktionerna.

nyarsafton 2016 flora wistrom-55

Tid för eftertanke
Okej jag hittade precis på det namnet. Men å andra sidan har jag och mina kompisar hittat på den här leken också. Detta är mysigt att göra till efterrätten kanske?

1. Alla skriver 4 lappar med olika teman som har med livet att göra. Exempelvis matlagning, psykisk hälsa, vänner, familj, nikotin eller kläder. Vik ihop dessa lappar och lägg dem i en skål.
2. Sen ska varje person dra en lapp ur skålen och prata om den, med tanke på det nya året. Om det står vänner så kanske man säger typ ”nästa år ska jag prioritera mina vänner mer, jag ska se till så att vi har en middagsklubb minst varannan vecka”, eller liknande.
3. Sedan fortsätter nästa person med en ny lapp, och så går det runt.
Det är en enkel, mysig och eftertänksam lek som får en att fundera på framtiden och det gångna året.

Dansstopp
Alltså denna lek är så oväntat kul? Funkar precis lika bra i vuxen ålder som när man var barn. Ni vet: alla dansar, och när musiken stoppar måste man stå still. Den som vinglar till åker ut!

nyarsafton isak flora wistrom-6

🎆 Har ni andra tips på nyårslekar? Låt höra!

3 kommentarer till “7 lekar till nyårsafton”

  1. Vi rodde ihop ett musikquiz förra året, absolut bästa leken eftersom man 1. lyssnar på gamla godinar och 2. inte behöver förbereda mer än att logga in på ett spotifykonto. Ett intro spelas och den som först kommer på artist och titel får poäng. Poff!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar