Annons
Annons


Hur vet man att det är rätt att göra slut? Och mina veckoplaner.


Veckans läsarfråga:
– Flora, hur vet man att det är rätt att göra slut? När man har varit ihop länge och gör slut för att en inte känt sig kär på så länge måste det ju ändå vara rätt? Visst kan man inte vara 22 och fortsätta vara i ett förhållande som är bra/funkar även om man inte känner sig kär?

Annons

Hej. Jag har flera potentiella svar på din fråga. Eller snarare teorier.

Den första är: Det vet du inte förrän det är gjort. När mitt längsta förhållande tog slut, det som hade varat i fem år, visste jag det inte förrän efteråt. Då kände jag form av lugn i kroppen. Även i de mest panikartade vad-har-vi-gjort-stunderna kunde jag komma ihåg anledningarna till varför det tog slut. Jag tänkte precis som du, att vi var för unga för att vara bekväma. Att vi var för unga för att nöja oss. Att vi förtjänade att känna mer, utvecklas och utmana oss själva mer.

Man kan också fråga sig: Vad är att vara kär? (Japp). En trygghet kan ju vara det finaste som finns. Är man en ängslig och turbulent person kanske det är just en trygg famn man behöver, och inte en passionerad förälskelse. Jag vill inte nedvärdera trygghet i en relation. Trygghet är en gåva. Men jag tror också att det kan vara viktigt att våga kliva ur sin safety zone för att lära sig mer om sig själv och därmed lättare förstå vilken typ av relation man vill vara i. Jag är så glad att jag har varit med tre människor som har lockat fram olika sidor av mig.

När jag gick ur min senaste relation (för två veckor sedan) så var det ju för att vi hade svårt att se framåt och i stället saknade det vi hade haft. Det var så himla talande för att det var dags att gå åt olika håll. Men fruktansvärt jobbigt eftersom vi kände så mycket för varandra.

Men vi orkade bara inte vara ledsna mer.

En grej att fundera på är hur många procent av tiden som relationen känns bra och hur många procent som den känns dålig. Är det fler dåliga dagar än bra dagar så tycker jag att det säger dig självt. Men nu skriver du ju att ni har ett bra och fungerande förhållande så detta kanske inte är applicerbart på din situation. Men kanske på andras.

Hur som helst: Klart som fan att du kan stanna i en bra och fungerande relation även om du inte känner dig kär. Men vill du det? Det är kanske ett ickesvar, men du måste nog ställa frågan till dig själv. Hejar på dig.

Veckans låt:
Andas med Linnea Henriksson och Tove Styrke. Dör på de sista 30 sekunderna. (tack bloggläsare Sandra som tipsade – jag har lyssnat på den om och om och om igen).

Veckans resa:
I helgen åker jag till Yrsas landställe med bokklubben. Vi ska göra det vi gör bäst: Hänga i en hög, laga mat, dricka vin och skriksjunga till Markus Krunegård och Vasas flora & fauna. Hade egentligen tänkt gå på Ellegalan men min kropp och hövve behöver landetluft och snällisar.

Veckans mest tidskrävande:
Lägenhetsannonser och lägenhetsvisningar. GUD vad tid det tar, även om det såklart också är fett kul. Om du sitter inne på köpa lägenhet-strategier, please do tell. Har hittills tittat på åtta stycken och lagt bud på tre, men har obvi inte köpt något än.

Veckans läsning:
Har svårt att läsa just nu men lyssnar på ljudböcker av Agneta Pleijel (som jag även ska intervjua i veckan!). Doften av en man, som hon läser in själv, är fantastisk.

Veckans planer:
Jag vill hitta tillbaka till mina rutiner. Är redo att gå in i jobbfokus igen. Jag ska prata ihop mig med min nya praktikant (SÅ KUL), fota ett par bloggsamarbeten och gå på några möten. Annars sitta på café och nöta. Skriva intervjuer, göra braiga blogginlägg (hojta om du vill läsa om något speciellt) och däremellan dricka vin med kompisar och förhoppningsvis gosa med mina småsyskon.

Veckans citat:

Nu startar vi veckan, hepp hepp!

19 kommentarer till “Hur vet man att det är rätt att göra slut? Och mina veckoplaner.”

 1. Så bra och vettigt skrivet om relationer, även för en som fortfarande är galet nykär och bara längtar efter framtiden och mer tid ihop, är det väldigt fint att läsa detta och bli lite klokare på vad det faktiskt kan innebära att vara i en relation! <3
  Och ja, är också så pepp på rutiner och att hitta tillbaka till pluggfokuset! Nu gör vi denna vecka superbra!

 2. så kloka tankar gällande det här med relationer och att göra slut. tänker att det nog ligger mycket i att en inte vet förrän efteråt, men att det inte är värt att vara i en relation som har majoritet av dåliga dagar. värt att alltid tänka på är klyschigt nog att: det kommer bli bättre.

  <3

 3. ”Jag vet att det är svårt, men jag vet att det blir bättre
  Jag vet det låter hårt, men jag har också känt det”

  <3

 4. Jag tyckte dock att efter flera år in i en relation ändras kärleken och då kan det mycket väl uppstå tankar om man är kär eller ej efter som den känslan ändras. Jag går inte och känner mig kär i min kille som jag varit ihop med i sex år varje dag precis som du säger. Däremot finns det en annan känsla som är svår att förklara som finns där hela tiden en trygghet, en känsla av hem och ”rätt” kanske det nya ”kär” för mig haha?. Jag anser att vara kär kan man vara på olika sätt och bara för att den gamla kär känslan försvinner behöver inte det betyda att man bör göra slut.

 5. alltså. mer av de inåtblickande inläggen, av de som hanterar känslor, de som känns. tycker att det är såsåså fint.

 6. Vad sjukt. Satt igår på tåget och lyssnade på Andas, så tänkte jag på dig och kände att den här borde Flora höra. Så skickade jag en snap även fast jag antog att du nog inte tar emot Snapchats från alla. Sen idag läser jag dethär! <3

 7. Nej, klart man inte ska göra slut direkt ifall man känner sig mindre kär i sin partner vid ett tillfälle, det tycker inte jag heller. 🙂 Det är uppenbarligen väldigt olika för alla hur man upplever känslan av att vara kär, och då måste det också vara olika hur man upplever känslan av att _inte_ vara kär med. Grattis till snart nio år, hälsar snart sex år, woho! 😀

 8. Jag tror att känslan av att vara kär kan kännas olika för samma person, kopplad till olika personer, men även att ens egen ålder och erfarenheter spelar in. Är också glad för din skull, att du slipper känna den där otäcka besattheten för den du har en relation med idag. 🙂

 9. Det märks att du är ung. Ni var ihop i ett år och ‘ville ha det som förr’. Ni hade helt enkelt för höga förväntningar på relationen. Om man tar avståd från dem och jobbar lite mer på djupet tror jag ni hade varit bra för varandra. Par ger upp så lätt nuförtiden…

 10. Åh Flora skulle du kunna fråga Agneta Pleijel om hennes pjäs om Alexandra Kollontaj finns tillgänglig att läsa nånstans?

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar