Annons
Annons


Två filmer på bio just nu (eller snart)


Den senaste veckan har jag varit på bio två gånger. Jag är helt golvad av båda filmer. Jävlar.

The Florida Project
av Sean Baker

I söndags hade jag fått chansen att bjuda in mina kompisar till en förhandsvisning av den oscarstippade The Florida Project. Vi käkade frukost i foajén, och fyllde vi upp en av salongerna på Grand. Så satans mysigt.

Annons

Filmen har biopremiär i Sverige den 9 februari och handlar om sexåriga Moonee som bor på ett vägmotell i utkanten av Disney World, Florida. Moonee är äventyrslysten och infallsrik och har sällan tråkigt. Hon får sommarlovet att gå genom att kasta vattenballonger på turister och tigga pengar till att köpa glass. Hennes unga mamma Halley ser annorlunda på tillvaron och har svårt att få pengarna och hoppet att räcka. På motellet, som heter The Magic Castle, finns också chefen Bobby (spelad av Willem Dafoe) som vakar över dem på sitt alldeles egna vis. Miljöerna i den här filmen är helt fantastiska, och Brooklynn Prince som spelar Moonee är o-tro-lig. En smärtsam film om barns utsatthet men också oändliga styrka och glädje.

Call Me By Your Name
av Luca Guadagnino

1983. Sjuttonåriga Elio är på den italienska landsbygden med sina föräldrar över sommaren. Familjen tar emot en student som ska hjälpa fadern i sitt arbete. Studenten är amerikan, heter Oliver och visar sig vara självsäker och nästan provocerande karismatisk. Elio fyller sina dagar med att transkribera musik, läsa böcker och simma i floden med tjejen han dejtar, men hans tankeverksamhet fylls mer och mer av den här vackra amerikanen.

Ska han tala, eller ska han dö?

Det här är den sexigaste film jag har sett på flera år. All den uppbyggda spänningen gör att man liksom sitter med öppen mun och spända tår och väntar på vad som ska hända härnäst. Älskade Call Me By your Name, en film om familjeband, tonårens lustar och den första kärlekens pinande längtan. Om ljusa nätter som obevekligen går mot dag, då det som hänt under natten kan gå förlorat. Musiken är slående och miljöerna får mig att vilja åka till Italien dirr.

Jag hade helt missat att den är baserad på en bok med samma namn, av André Acimans. Den vill jag läsa.

6 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar