Annons

Två filmer på bio just nu (eller snart)


Den senaste veckan har jag varit på bio två gånger. Jag är helt golvad av båda filmer. Jävlar.

The Florida Project
av Sean Baker

I söndags hade jag fått chansen att bjuda in mina kompisar till en förhandsvisning av den oscarstippade The Florida Project. Vi käkade frukost i foajén, och fyllde vi upp en av salongerna på Grand. Så satans mysigt.

Annons

Filmen har biopremiär i Sverige den 9 februari och handlar om sexåriga Moonee som bor på ett vägmotell i utkanten av Disney World, Florida. Moonee är äventyrslysten och infallsrik och har sällan tråkigt. Hon får sommarlovet att gå genom att kasta vattenballonger på turister och tigga pengar till att köpa glass. Hennes unga mamma Halley ser annorlunda på tillvaron och har svårt att få pengarna och hoppet att räcka. På motellet, som heter The Magic Castle, finns också chefen Bobby (spelad av Willem Dafoe) som vakar över dem på sitt alldeles egna vis. Miljöerna i den här filmen är helt fantastiska, och Brooklynn Prince som spelar Moonee är o-tro-lig. En smärtsam film om barns utsatthet men också oändliga styrka och glädje.

Call Me By Your Name
av Luca Guadagnino

1983. Sjuttonåriga Elio är på den italienska landsbygden med sina föräldrar över sommaren. Familjen tar emot en student som ska hjälpa fadern i sitt arbete. Studenten är amerikan, heter Oliver och visar sig vara självsäker och nästan provocerande karismatisk. Elio fyller sina dagar med att transkribera musik, läsa böcker och simma i floden med tjejen han dejtar, men hans tankeverksamhet fylls mer och mer av den här vackra amerikanen.

Ska han tala, eller ska han dö?

Det här är den sexigaste film jag har sett på flera år. All den uppbyggda spänningen gör att man liksom sitter med öppen mun och spända tår och väntar på vad som ska hända härnäst. Älskade Call Me By your Name, en film om familjeband, tonårens lustar och den första kärlekens pinande längtan. Om ljusa nätter som obevekligen går mot dag, då det som hänt under natten kan gå förlorat. Musiken är slående och miljöerna får mig att vilja åka till Italien dirr.

Jag hade helt missat att den är baserad på en bok med samma namn, av André Acimans. Den vill jag läsa.7 kommentarer till “Två filmer på bio just nu (eller snart)”

  1. älskar estetiken i bilderna! ser ut som två himla fina filmer – något som är ett stort plus för filmer jag ser och gillar. är också en sådan som väljer böcker och vin efter omslag/etikett såååatteeh :))) hehe!

  2. blev också helt golvad av call me by your name! så himla vacker och sexig film. the florida project verkar också jättebra, måste gå och se den i februari.

  3. Cmbyn (förkortningen e väl vedertagen och helt ok att slängas med nu eller?), blev/är så berörd av den filmen! Förutom den fina relationen mellan elio o oliver berörde relationen mellan barnet o föräldern mig också såå starkt. Glad ledsen förtvivlad kär mmm

  4. jaa såg också call me by your name i veckan! var helt drömmig i skallen när jag gick ut, vill bara åka på cykelsemester i sydeuropa och äta persikor direkt från träden hela mitt liv. och scenen med persikan!

  5. åh har varit superpepp på Call me by your name, nu när den har fått din prisan också så längtar jag ännu mer till att gå o se den!

  6. Tycker absolut att du ska läsa Call Me By Your Name, den är något av det finaste jag läst. Kunde knappt lägga ner boken. Det är en så fin historia om att bli kär för första gången, och efter att ha följt dig i ett par år kan jag garanterat se dig älska boken. Den är ganska lik filmen, vilket är jättebra, men boken är till och med ännu mer intensiv. Läs läs läs!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar