Annons
Annons


5 asbra dokumentärer


Jag frågade min svinsmarta praktikant om hon kunde tipsa mig om några bra dokumentärer. Det kunde hon! Jag ger er: Angelas dokumentärstips.

Hej Floras läsare!!! Angela heter jag och har äran att få vara Floras praktikant. Idag tänkte jag tipsa er om lite kul, spännande, givande, intressanta dokumentärer. Jag och Flora pratade om roliga filmer eller dokumentärer vi tycker om och vill se – och jag fick då den stora äran att här presentera några här för er. Fick cykla bakåt i hjärnarkivet för att hitta ett par av mina favoriter och jag hoppas att ni kommer tycka om dem. Är en gedigen dokumentärnörd själv, har ni några tips får ni jättegärna kommentera dem nedan. Vill ni läsa mer jag skrivit kan ni rulla in och besöka angelalarsson.se. 🙂

Annons

Miss representation
(Finns på Netflix)

Ett MÅSTE för alla som vill ha en bättre värld för unga tjejer och flickor. En bättre värld för alla egentligen. Den här dokumentären handlar om hur kvinnor representeras i media, hur liten del av media som ägs av kvinnor, och hur en kvinna tvingas vara för att andra ska tycka att hon är “stark”. Den tar också upp en större bild av problematiken, såsom sexualitet, rasism och faktorer. Häftiga kvinnor som Gloria Steinheim, Condoleezza Rice och Margaret Cho är med!

Kuriosa: Över 70% av studenter sa att Miss Representation fick dem att inse hur respektlöst, förnedrande och helt enkelt vedervärdigt media behandlar kvinnor.

Paris is burning
(Finns på Netflix)

Ett MÅSTE för alla RuPaul’s Drag Race fans därute. Den här dokumentären är helt fantastisk och handlar om hur dragkulturen uppstod från början. Den porträtterar pionjärerna inom drag på ett vackert sätt och pratar om hur drag uppstod i skuggan av fattigdomen och förtrycket HBTQ-personer upplevde i USA (och än gör idag) under 1980-talet. Man får se verkligheten för dessa människor, som var tuff och orättvis. Man får följa hur huvudpersonerna klädde upp sig i drag – för då kunde man vara vem som helst. Även om du inte hade tillgång till ett fint liv så fick du under dragkvällar låtsas, leva, finnas. Full med glamour och kärlek är den här dokumentären – se den!

Skaparen Jennie Livingston förklarade filmen såhär:

”This is a film that is important for anyone to see, whether they’re gay or not. It’s about how we’re all influenced by the media; how we strive to meet the demands of the media by trying to look like Vogue models or by owning a big car. And it’s about survival. It’s about people who have a lot of prejudices against them and who have learned to survive with wit, dignity and energy. It’s a little story about how we all survive.”

Kuriosa: Det tog Jennie Livingston hela 6 år att skapa Paris is Burning (och det var den värd).

Cowspiracy
(Finns på Netflix)

Cowspiracy är en dokumentär om köttindustrin och dess påverkan på miljön, som är mycket större än man skulle kunna tro! Har hört många vittnesmål om att dokumentären fått många att till och med äta vegetariskt och vegansk, just för att den är så oförglömlig. Den är viktig att se! Också gjord intressant.

Kuriosa: Leonard DiCaprio är producent för Cowspiracy.  

Bowling for Columbine
(Finns på smerikanska Netflix)

Michael Moore är en av mina favoritskapare när det kommer till dokumentärer, kan egentligen rekommendera alla hans verk. Dom är kritiska, roliga, to the point och handlar alltid om högst relevanta grejer. Bowling for Columbine handlar om vapenlagar i USA som leder till att 6 åringar kommer till skolan och skjuter ihjäl andra 6 åringar (japp, det hände), vapenbruket generellt samt skolskjutningar och då främst masskjutningen på Columbine High School 1999.

Kuriosa: Michael Moore har ofta varit kritisk mot George Bush i sina dokumentärer. När han en dag träffade på honom för en kort fråga vid ett offentligt framträdande skrek Bush, “skaffa dig ett riktigt jobb!”.

The Hunting Ground
(Finns på Netflix)

Stor triggervarning på denna dokumentär. Den innehåller väldigt explicita berättelser om övergrepp och framkallar mycket känslor. Jag upplevde såväl ilska, som sorg, som stolthet för kvinnors kämparanda. Den handlar om sexuella trakasserier och övergrepp i amerikanska universitet/högskolor och hur ledningarna på dessa skolor (ofta ledda av män) gör cirka noll för att jobba emot den här situationen. Vi får också följa eldsjälar till kvinnor som varit offer för övergrepp som organiserar sig för att skapa trygga rum för kvinnor. Svinfet dokumentär!

Kuriosa: 1 av 5 kvinnor blir offer för övergrepp under tiden på universitet i USA.

13 kommentarer till “5 asbra dokumentärer”

  1. Jeg MÅ bare anbefale Daughters of Destiny som ligger på Netflix. Det er en docu-serie på 4 deler der man følger et par jenter gjennom 7 år mens de studerer på Shanti Bhavan, en kostskole for de fattigste familiene i india. Fantastisk docu-serie!!!!!!!!

  2. Har sett nästan alla dokumentärer i detta inlägg och gillar dem skarpt! Då måste jag ju få tipsa om en dokumentär som går i samma linje som dessa, den finns också på Netflix och heter The True Cost (är nästan hundra på att den fortfarande finns tillgänglig). Kanske fel dokumentär att tipsa om på en blogg som Floras (som till viss del handlar om mode/konsumtion) men den är sååå värd att se. Jag ändrade hela mitt shoppingbeteende efter denna film för att jag blev så illa berörd av sanningen om industrin, brinnande fabriker, människor på minimilöner och folk som får cancer av kemikalier. Ujujuj.

  3. ett par av dessa har jag helt missat, så de dyker direkt ner på listan över sådant jag måste ta och se. tack för tips!!

  4. En av förra årets bästa (dokumentär)filmer är I am not your negro! ”Raoul Peck envisions the book James Baldwin never finished – a radical narration about race in America, through the lives and assassinations of three of his friends: Martin Luther King Jr., Medgar Evers and Malcolm X. using only the writer’s original words.” Vacker, poetisk, fruktansvärd och helt oumbärlig!

  5. Så fine tips! <3 Personleg er eg ein sucker for krim-dokumentarar. 'West of Memphis' er heilt fantastisk! Den tar for seg ei heilt sjuk sak i USA, der tre unge menn blir feilaktig dømt for drapa på tre barn. Grusom, spennande og utruleg godt laga. Amanda Knox-dokumentaren på Netflix er òg veldig god. Doku-seriane 'The Keepers' og 'Making a Murderer' må også med på lista. Ein blir så sint og lei seg, men det er viktig å sjå dei likevel (begge på Netflix).

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar