Annons
Annons


10 tips för att hantera ett uppbrott på ett bra sätt


Lite har man väl lärt sig av att göra slut tre gånger. Främst kanske insikten om att man inte dör, att man faktiskt klarar sig. Att den första tiden känns som att andas in klorin, men så lättar luften och plötsligt står man där och djupandas.

Annons

Emil Jensen. Bild via Ordsamlaren.

Här kommer mina 10 BUDORD när det kommer till breakups. Eller ja, råd kanske. Det tåls att understryka att mina uppbrott har varit sorgsna men inte bråkiga, och jag hyser inget agg mot mina ex, så alla dessa punkter kanske inte är applicerbara på dig och ditt ex. Men någon av dem kanske är det.

1. Behandla varandra med respekt

Okej, om ditt ex har varit ett jävla as, skit i den här punkten. Men gör hen inte till ett monster om hen inte är ett monster. Jag tycker att det känns fint att gå ur en relation med en varm känsla gentemot mitt varandra. Jag har aldrig snackat skit om mina ex. Visst, det har hänt att jag har blivit ledsen eller sur och då har jag såklart verbaliserat det, men jag har inte gått runt och aktivt pratat ner dem.

Mina vänner snackar inte heller illa om mina ex och det är jag glad för. Det skulle kännas svinkonstigt eftersom de – alltså exen – är personer som jag har valt att vara ihop med, och som har varit fina mot mig. Det här har jag sagt till F, och senare till I, för jag vill att de ska veta det. Och jag tror faktiskt inte att de snackar ner mig heller. Det är skönt att luta sig mot.

2. Ses inte

Jag veeeet, det är så lätt att tro att man ska kunna vara bästisar direkt. I många fall tror jag att man MÅSTE tro det för att ens våga tänka tanken att gå ur en relation. Men att ses för mycket när uppbrottet är färskt är nog i de flesta fall en dålig idé. Kroppsminnet finns kvar, du kommer med största sannolikhet vilja falla in i hens famn, ansikte och händer när ni ses.

När jag och F gjorde slut så sågs inte vi på 3 månader. Det var så bra. Vi hann bygga upp oss själva under den tiden. Jag tror att det kommer vara samma för mig och I nu. Allt handlar om att bygga upp nya rutiner och skapa en vardag där hålet inte ekar tomt, utan är fyllt med annat. Jag kan umgås med F nu och det är jag så jävla glad för, men det har krävts tid.

3. Avfölj varandra

När jag och I gjorde slut tog jag bort honom i alla sociala medier. Samma med hans kompisar (som jag ju också räknar till mina kompisar nu), för att jag inte pallar se honom dansa eller skratta eller ens FINNAS i någon story. Jag skrev till dem och sa hur det var – att jag tillfälligt inte orkar. Det är helt okej. Och väldigt skönt.

4. Skriv och ring inte i affekt

Om du känner akutsaknad och vill ringa ditt ex – vänta i 15 minuter. Du kommer troligtvis inte känna lika starkt när den tiden har gått. Efter en kvart kommer du antagligen ha snutit dig och typ börjat fundera på vad du ska äta till lunch. Detta stämmer i 9/10 av fallen. Tack My för att du lärde mig detta, det har besparat mig asmånga jobbiga konversationer.

5. Meddela dina kompisar hur du vill bli informerad

Om dina vänner får reda på något om ditt ex – vad mår du bra av att få veta? Vill du veta om de har sett hen hångla med någon eller hålla handen med någon på stan? Fundera på det och berätta det för dem, så att de vet.

6. Gör förmiddagsplaner på helgerna

Att vakna upp bakis ensam är bland det deppigaste som finns tycker jag. Jag brukar därför se till att ha dagsplaner så att jag kan möta upp någon på brunch, promenad eller bara lägga mig i en polares soffa.

7. Attenda evenemang på Facebook

Jag och F hade en regel under våra första månader isär: Vi attendade fester på Facebook, för att visa för den andra att vi skulle vara där. På så vis behövde vi inte riskera att oförberett springa in i varandra. Jag tycker att det är ett schysst sätt för att båda ska kunna ha en rolig kväll.

8. Gå inte hem med ditt ex

GÖR det bara inte. Stå emot!!!! Riv inte upp det där köttsåret!

9. Hitta en singelbundsförvant

När jag och F gjorde slut så träffade jag Kajsa JÄMT. Hon blev också singel samma helg. Det var så jävla lyxigt att ha någon att älta, gråta, skratta, dansa, dela dejtanekdoter och vara bakis med. Om du inte har någon sådan så finns det säkert någon i det senaste kompisdejtsinlägget.

10. Kom ihåg vem du var innan

När jag var som ledsnast hjälpte det mig att gå tillbaka i mitt eget instagramarkiv och se bilder på mig själv från sist jag var singel. Jag påmindes om ett solklart faktum: Att jag var en komplett person innan vi blev ihop.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSCkajsaflora

Har du några bra tips för att hantera ett uppbrott på ett schysst sätt?

12 kommentarer till “10 tips för att hantera ett uppbrott på ett bra sätt”

 1. Hej! Lite sent påtänkt kanske men kände plötsligt att jag måste försäkra mig om att du inte missat Frida Hyvönens album Kvinnor och barn. Låten Imponera på mig måste vara en av de bästa singel-power-låtarna som skrivits. Samt att Fredag morgon är fullkomligt magisk. Och Vänner i vardagen. Ha en fin dag!

 2. älskar allt med det här inlägget. hur himla ärligt du skriver, och att du över huvud taget delar med dig av det här som ändå är så skört. tack!!

  jag tror så himla mycket på det här med att ge det tid. jag och min första kille (förhållandet varade i 4 år) träffades inte öht på supermånga månader efteråt. det var bra för oss. det är inte så att vi har kontakt idag, men skulle vi springa på varandra ger jag honom en kram och stannar för att prata lite. det GÅR att vara kompisar efteråt, men det behövs tid. samtidigt som så här – om någon varit en jäkla idiot behöver en inte vara kompisar efteråt. du behöver inte ge personen mer av din tid om hen inte varit snäll. det kan vara bra att komma ihåg också.

  för faktum är ju, precis som du nämner: ”Att jag var en komplett person innan vi blev ihop.”

 3. Så otroligt bra och vettig lista, men jag har själv inte lyckats få punkt 3 och 7 att gå ihop. Avföljde ju honom överallt, så ser inte alls vilka events han attendar. 🙁

 4. Mitt största problem är fyllesamtalen/sms… Ringde honom senast för 2 veckor sen (han svarade inte)
  Sluta dricka säger ni kanske, men det vill jag ju inte heller göra ????

  Har bett honom blockera mig så han slipper mig. Men det har han inte gjort ännu tyvärr…

 5. Jag flyttade 140 mil för att bli sambo med mitt ex. Han bor i Lund och jag bodde i Luleå så efter min student flyttade jag ner för att få ett slut på distansförhållandet. Vi var ihop i ett och ett halvt år efter det men sen dog mina känslor och jag gjorde slut. Jag hade heltidsjobb då och trivdes bra i Lund så jag ville stanna fastän vi inte var ihop mer. Men det var svårt. Det var ju liksom hans stad. Som tur var hade jag sett till att skaffa egna vänner som var oberoende av honom så jag umgicks med dem. Och började göra egna saker i stan. Jag var tvungen att göra Lund till min stad också. Så jag gjorde sådant som jag visste att han inte gjorde. Gick ut på andra ställen dit han inte brukade gå. Köpte falafel från de ställena han inte brukade köpa falafel på. Tog andra promenadvägar än de han brukade gå. Började spela datorspel han inte spelade. Var på massa tinderdejter. Engagerade mig politiskt. Nu 2 år senare är vi goda vänner och det är inga problem att bjuda hem han till mig och min nya kille och han visade stolt upp en tjej han börjat träffa och jag blev så jävla glad för hans skull. Men det var så viktigt att efter uppbrottet skapa ett eget liv i vad som jag alltid tidigare förknippat med hans stad och hans liv. <3

 6. Relääääääjt och tack för tipset om att berätta för sina vänner vilken info du vill/inte vill höra!! Jag klarade mig igenom dom vidrigaste faserna med hjälp av att typ bara konsumera kultur på tema
  Vänskap. Pallade INGET som påminde mig om romantiska förhållanden. Stort tips är en vänskaps-pdf på nätet, utgiven av Sanna Samuelsson, finns en gammal text av Tone Schunnesson där som jag vet att du gillar ju ! Googla!! Annars lyssnade jag på alla bff-podden! Tipsar om första avsnittet med en som hette Hanna nånting. Så fint. Tack för allt flora <3

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar