Annons
Annons


Första dagen i Marocko


I början av januari, när jag var vinterdeppig och uppsliten efter mitt breakup, frågade jag mamma om vi inte kunde åka på semester till Marocko ihop.

– Varför vill du åka med mig, och inte med en kompis? Frågade hon.
– För att jag tycker om att umgås med dig, svarade jag. För att du inte bara är min mamma utan också min vän.
Hon tystnade i telefonen. Harklade sig sedan, sade:
– Nä nu börjar jag nästan gråta.

Annons

Jag skickade en massa bilder på olika platser vi kunde besöka och riader att bo på. För att sukta. Och tillsist hade hon skuffat undan så pass mycket jobb att vi kunde åka iväg en vecka. När vi skulle välja stad var hon snabb med att föreslå 4 dagar i Essaouira och 3 dagar i Marrakech. Jag höll med om att det lät bra.

Essaouira är en Atlantkuststad som ligger 2,5 timmar från Marrakech (dit vi flög). Här bor 78 000 invånare och stadskärnan är väldigt liten. Staden är känd för sitt fiske, blåst och lugn. Varken jag eller mamma har varit i Marocko tidigare, men vi kände på oss att den här staden skulle passa oss.

Vi bodde på Villa Maroc, en riad precis vid hamnen som var SÅ fin. Många av de hotell vi kikade på kändes vräkiga och liksom loungiga, men Villa Maroc var så charmigt och ~rustikt~. Kan verkligen rekommendera.

En riad är alltså en traditionell Marockansk byggnad med en innergård som känns som ett rum, men när man tittar upp ser man himlen.

På morgnarna åt vi frukost på terrassen till ljudet av skränande trutar, marskatter och dånet från havet. Marockanska crêpes, yoghurt, färskpressad juice och bröd. Jag undrar hur många gånger jag sa:

– Mamma, fattar du att vi sitter UTOMHUS och äter frukost, fattar du det?

Mitt i riaden växte ett märkligt barrträd.

Efter frukost gjorde vi stan. Vi gick ut i de blåvita gränderna.

Och tittade på oliver, dadlar, nötter, färgpigment, grönsaker, bastväskor, skinnväskor, tofflor, skrin, keramik, saker, saker, saker. Svårt att veta var vi skulle fästa blicken – och då hade ändå flera personer sagt till oss att Essaouiras medina inte är någonting mot medinan i Marrakech.

Hej kisse.

Sedan kom vi ut till stranden. Vi sparkade av oss skorna och lät våra vintriga fötter möta sanden och havet. Jag hade fått skavsår. Det får jag jämt när det är varmt, på somrarna går jag inte ut utan plåster i väskan.

Inte oangenämt att göra detta.

Vi åt lunch på en liten restaurang och lutade oss tillbaka i solen. Morsan fick sin fisk och jag åt grillade grönsaker som knappt smakade någonting alls, de är inte så flinka med saltet här.

Sen gick vi tillbaka till hotellet. Vi låg på terrassen och läste en stund, innan det började blåsa på ordentligt.

MAMMA.

Sen behövde jag köpa plåster så då gick vi till apoteket.

Orm i formalin, javisst.

Sen gick vi på middagjakt, med några stopp här och där för att klämma på mattor och andra grejor. Men det får ni se mer av en annan dag.

Någon frågade om en liten miniguide till Essaouira (och ev. till Marrakech). I fix!

<3

10 kommentarer till “Första dagen i Marocko”

  1. Jag har varit lite sugen på Marocko men tänkte att det skulle bli för kallt. 🙂 Vad är temperaturen där? 🙂 Hoppas ni får det FANTASTISKT!! <3

  2. Åhh blir så sugen på att åka till Marocko!! Min mamma och jag pratade om att åka dit för några år sedan, men blev aldrig av. Känner att jag måste ta upp detta med henne igen!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar