Annons
Annons


69 600 kvinnor


Foto av Julia Hallström.

En noppig tröja jag använt flera gånger i veckan i ett halvår. Solutslag på näsan. Färgfläckar på händerna. Naglar som skivar sig. Jag.

Glider in och ut i febrighet.

Tänker lite extra på mäns våld mot kvinnor idag. På att det varje år sker över 69 600 fall av partnervåld i Sverige.

Annons

Endast 17 400 fall anmäls. Alltså. Det innebär att i 52 200 av fallen så sker _ingenting_. Män är bra på att ursäkta sig. Säga: jag lovar att det inte ska hända igen, förlåt, jag förlorade kontrollen, förlåt, jag älskar ju dig.

Men varje år dör 13 kvinnor på grund av misshandel i hemmet.

Kanske oroar du dig för en kompis som är i en våldsam relation. Kanske är du själv tveksam kring om din partner behandlar dig rätt. Kanske kontrollerar han vilka du träffar, eller vad du ska ha på dig, eller är omotiverat svartsjuk och blir hotfull. Kanske är han fantastisk när ni är med andra men respektlös och nedlåtande när ni är själva. Då kan du ringa till Alla Kvinnors Hus på 08-644 09 20. Det är Sveriges största ideella kvinnojour. Där kan du få kostnadsfritt samtalsstöd, rådgivning och, om det skulle behövas, skyddat boende.

Om du som läser det här vill hjälpa kvinnojouren – och alla drabbade kvinnor och barn (200 000 barn) – så kan du swisha valfritt belopp till 123 900 45 65. Kanske skänka en tjuga i stället för att köpa den där koppen kaffe?

Du kan även bli volontär. Viktigt.

Vi hjälper till va?

Ja, det gör vi.

4 kommentarer till “69 600 kvinnor”

  1. Så himla bra att du som har en så ung målgrupp sprider detta! Viktigt att lära sig ATT det finns hjälp att få om någon behandlar en illa, det ger en trygghet i sig.

  2. Vill även tipsa om http://unizon.se/ som samlar alla kvinno -tjej – och ungdomsjourer på sin sida + annan bra information. Har själv jobbat ideellt på Norrköpings Tjejjour som jag önskade att jag visst fanns när jag själv behövde det. Man har alltid rätt till hjälp, stöd och att bli lyssnad på. Inga frågor eller funderingar är ”för små” eller obetydliga. Ring, chatta eller maila för stöd eller bara för att bli lyssnad på <3

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar