Annons
Annons


4 tips från mig till den som skriver


FYRA SKRIVTIPS

1. Betrakta och formulera

Jag tänker såhär: Alla människor ser och upplever ungefär lika mycket i sin vardag, men som skrivande person övar man upp sin förmåga att fånga upp skeenden och detaljer, lite som om man har en håv.

Annons

Det kan vara en oväntad dialog mellan paret framför dig i Systembolagetkön, ett barn som tappat vanten ned på tågspåret eller dreglet från den som somnat intill dig på bussen. Allt kan vara upphov till scener. Det gäller att skriva ner det du ser och reagerar på. Skriv korta mobilanteckningar eller längre dagbokstexter. Fånga upp det med håven. Att skriva ofta och prestigelöst håller igång skrivarmusklerna och övar upp din blick.

2. Hitta dina kom igång-författare

Jag har några författare som väcker min skrivlust. Bodil Malmsten, Jonas Hassen Khemiri, Sara Stridsberg, Stina Stoor och Johannes Anyuru är några av dem. När jag läser deras böcker måste jag alltid ta skrivpauser för att det rycker i mina egna skrivfingrar. Jag vaggas in i en viss rytm eller ton och utifrån den kan jag lättare hitta till mina egna ord.

När jag reser iväg för att skriva brukar jag packa ner några av deras böcker i väskan. Jag läser lite innan jag sätter mig vid datorn för att börja skriva, eller bläddrar fritt för att få inspiration om jag kör fast.

Jag tror att man får lista ut vilka sina egna kom igång-författare är. Eller författare förresten, det kan lika gärna vara instagrammare eller skrivande vänner.

3. Gör tid

Det här är en knivig punkt, det inser jag ju. Men skrivtid är inget som hoppar upp och lägger sig i ens knä som en spinnande katt, skrivtid är något man måste skapa själv. Annars blir det ingen text. Så är det bara.

Om jag skriver på ett långt projekt så krävs volymer av tid. Inte 1,5 timme inklämd mellan ett seminarium och en öl på Paradiso med barndomsvännen – utan helst flera dagar. Det är när jag befinner mig i texten en längre tid som den mjuknar och blir begriplig för mig. Fyra timmar framför datorn kan innebära en timmes faktiskt skrivande.

Därför åker jag iväg till min familjs lantställe eller drar utomlands en vecka här och där. För att jag ska få vara i min text i flera dagar, ibland veckor. Det är förstås väldigt lyxigt att kunna göra så. Jag kan göra det därför att jag har en inkomst från den här bloggen och är min egen chef. Men skrivarkurser är också något som, utöver inspiration och handfasta tips inom skrivandet, ger skrivtid i och med att det är CSN-berättigat. Det finns skrivstipendium att söka också.

4. Skriv i affekt

När jag känner något väldigt starkt, när jag är pissledsen eller förbannad, så brukar jag skriva ned vad jag upplevt, tänkt, hört och sett. Även om det i stunden känns som att det jag skriver är platt och förutsägbart så brukar det nästan alltid brännas till när jag läser det i efterhand. Jag kommer åt något där, när jag är mitt i känslan, som är nästan omöjligt att återskapa i efterhand. Det kan räcka med att jag bara skriver ner några ord eller meningar (ofta orkar jag inte mer om jag mår dåligt), så har jag en tråd att nysta i senare.

Jag börjar så. Kommentera om du vill ha mer sånt här, om du har skrivrelaterade frågor eller om du har egna skrivtips. Skulle älska det.

38 kommentarer till “4 tips från mig till den som skriver”

 1. JA MERA! Jättebra tips, kliar i skrivfingrarna och bra med konkreta råd för oss som vill komma igång att skriva mer, oftare!!!

 2. vad fint! ett ”skriv tips” jag brukar tänka på är att skriva när man får det där slaget i magen av inspiration, även om man är mitt uppe i någonting annat. ibland kan man få en kraftig lust att skriva när man är på bussen eller när man pratar med en kompis, och då är det viktigt att man fångar upp det. att man skriver upp den där meningen som bränner eller det där nya ordet som man hörde. dessa textrader kan man då gå tillbaka till och bearbeta när man har mer tid. viktigt såklart att inte vänta på inspiration men när den väl kommer måste man ta tillvara på den.

 3. Gillar tips 2! Att läsa mycket är lika viktigt som att skriva själv, antingen som inspirationskälla, eller som stilanalys. Kan själv tipsa om boken ”The Elements of Style”, bibeln för den som skriver.

 4. Så bra tips!!
  Har en fråga, brukar du skriva dagbok i pappersform eller på datorn för bara dig utanför bloggen liksom?
  Kram!!

 5. jaaa mer sånt här! jag har mått så himla dåligt den senaste tiden och har fastnat totalt i mitt skrivande. men blev så inspirerad att fortsätta skriva nu <3

 6. Dessa konkreta tips är superbra! Det ger mig suget att sätta mig vid anteckningsblocket 🙂 Jag ser gärna ännu mer sånt här. Till exempel ”det här skriver jag idag”. Ofta tycker jag att de små vardagliga komma-igång-tipsen ger himla bra skrivinspiration!

 7. Jag fullkomligt älskar detta inlägg!!! Du är en sådan otrolig inspirationskälla och förebild. Mer mer mer

 8. Tyckte detta var superbra tips, och läser gärna mer liknande! Så bra det där med att skriva mitt i känslan också, hittade ett dokument på datorn då jag skrivit nästan tre sidor på en kväll en gång då jag var arg och ledsen och kände mig övergiven, och när jag läser det nu så får jag verkligen känslan jag hade när jag skrev det. Jag tycker det här med att skriva dialoger är så himla klurigt, tycker det kan kännas svårt att få in det, välja när man ska ha citationstecken och när det ska vara en del av texten, hur en får det att kännas naturligt och flyta på.

 9. Vill börja skriva, har bara skrivit akademiska texter de senaste åren och vet inte hur jag ska börja skriva bara för att det är kul. Super bra inlägg!!

 10. Jaaa! Mer sånt här! Har precis påbörjat mitt drömprojekt: att skriva klart en bok!
  Så sådanahär tips skulle verkligen hjälpa

 11. håller SÅ med! särskilt i den sista. den brukar jag själv ange – SKRIV I AFFEKT! det är när det känns som mest som det skrivs som bäst, anser jag.

 12. Tack för fantastiska tips! Jag har så mycket ord och berättelser i mig men har svårt att få ut dom.

 13. Tack för superbra skrivtips. Kom gärna med fler! Jag tog särskilt till mig det där om att hitta sina egna kom igång-författare. Jag brukar inte ha svårt att komma igång men jag fick ännu bättre flyt i skrivandet när jag just innan läste en av mina favoritförfattare. Så tack <3 (Och tack för den där videon du delade för ett tag från Umeå om hon som hade den hemliga skrivarskolan)

 14. Mitt tips är, som ditt, att ge det tid MEN också att inse att den tiden ibland kan vara tjugo minuter innan en somnar eller två timmar inklämd mellan plugg och seminarium. Om en ständigt går runt och väntar på dom där 5-timmarspassen eller den där utomlandsskrivresan så kanske en aldrig faktiskt börjar. Ett tips om en har ont om tid är att skriv en kvart varje eller varannan morgon. All tid är någon tid.

 15. Så många bra tips! Bodil är min ”igångsättare” också. Hon var verkligen ett geni.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar