Annons
Annons


Boktips till sommaren kommer här!


Fredagsbloggen blir ett boktips idag! Bara ha roligt av Maria Maunsbach.

Yrsa stoppade den här boken i min hand och sa att hon hade skrattat högt under läsningen –men också vridit sig av igenkänning och obehag. Jag hade en liknande läsupplevelse.

Annons

Maria Maunsbach programledde länge radioprogrammet Ligga med P3. Jag har hört hennes stora skratt och råa anekdoter många gånger. Är så jävla förtjust i henne. Och nu har hon alltså skrivit en roman. Som till stor del handlar om det hon haft flera år på sig att researcha: sex och relationer.

Huvudkaraktären Lydia är en ung kvinna som bor i Malmö. Hon har ett fast jobb på kommunen, härjar runt på stadens barer med sina kompisar och är ~sexuellt frigjord~. Hon skulle kunna vara min polare. Trots att livet är rätt gött så kan Lydia inte låta bli att längta efter en långvarig relation. Vi är ju indoktrinerade att göra det.

På en fest träffar hon arkitekten och singelpappan Johannes.

Därefter går det fort: Båda vill rusa rakt in i relationen, men på sina egna sätt. För båda har nämligen tydliga idéer om hur en kärleksrelation ska se ut, men hur ska de mötas på mitten?

Fan så befriande det är att läsa en bok om sex och kärlek som är såhär rå. Med explicita beskrivningar och detaljerade smskonversationer. Åh vad jag älskar att läsa de där sms:en, det är som att titta över någons axel på bussen.

De flesta relationer som skildras i böcker är antingen stormande kärleksfulla eller uppenbart knackiga. Jag gillar att läsa om Lydia och Johannes dejtande därför att deras attraktion och dedikation pendlar. Något man kan störa sig galen på ena dagen kan vara gulligt nästa. Och sexet. Det är ju inte alltid fantastiskt. Ganska ofta är det faktiskt inte kul alls.

Jag tänkte på Maken när jag läste den här boken. Jag tror verkligen att ni kommer gilla den.

Titeln ”Bara ha roligt” syftar på något Johannes säger när de bråkar med varandra. Och ja, klart som fan att man bara vill ha roligt med den man dejtar, men det funkar ju tyvärr inte så.

14 kommentarer till “Boktips till sommaren kommer här!”

  1. bra tips! gillar verkligen att få läsa om folks dejtingliv och relationer liksom litterärt (som bra böcker och dina texter om singellivet, älskar dem!). det är så spännande att få grotta ned sig i nåt jag inte riktigt varit en del av (pga haft samma kille sedan jag var sjutton, kids sedan jag var nitton, gift sedan jag var tjugo). och fascinerande hur relaterbart det är även när man själv aldrig levt samma liv, just för att mänskligt samspel har samma grunddrag. ska spana in boken!

    (http://nettelblad.blogg.se)

  2. Jag beställde hem boken bums när jag läst det här inlägget. Det hade jag ändå tänkt göra länge men glömt bort det, så tack för påminnelsen! ❤️

  3. Älskar Maria Maunsbach i Ligga med P3! Visste inte att hon hade släppt en bok – klickade hem den på en gång! Tack för tips 🙂

  4. For å köpte boken direkt och läste den så fort jag kom hem, med massor av både gråt och skratt. Dock oklart hur mycket som är pms och hur mycket som är väldigt bra bok…

  5. Fin anbefaling! Men selv om jeg skjønner at man vil dra inn lesere fra instastory, blir det nesten litt parodisk å tegne over hvilken bok du skriver om. Folk vil jo lese hvorfor du anbefaler boka, tenker jeg, og clickbait er tross alt ganske ut.

  6. Hej Flora! När du var i Paris la du upp en insta-story från en park (tror jag iallafall?) som såg så himla fin ut! Vad hette den?? Kram!

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar