Annons
Annons


Floras raggskola ;—-)


Det var värst vad ni vill ha dejtingtips! Klart ni ska få det.

Julia Hallström har gjort den här gifen på mig som passar ypperligt för ändamålet, visst!!

Men alltså. Att skriva ett sånt här inlägg är ju att skjuta mig själv i foten. Om någon jag dejtar hittar hit så kommer ju den personen kunna genomskåda mig omedelbart. Men vad gör jag inte för er!!

Annons

Hur vågar man?

Jag är nästan alltid nervös inför en dejt. Det har hänt att jag, eh, har shottat innan. Men min strategi är att tänka DET LÖSER SIG. För mig är det nästan alltid jobbigast innan själva dejten, och lite i början – nervositeten brukar släppa så fort jag har hängt med personen i en halvtimme eller så. Men grejen är att samtliga jag har dejtat har varit precis lika nervösa. Stammat, eller sagt märkliga saker, eller varit skakiga på rösten. Det hör ju till. Det ÄR läskigt att dejta. Fan, det är ju så fyllt av förhoppningar.

Men man är ju två, att det ska bli trevligt och avslappnat är ju inte bara upp till en själv. Och det värsta som kan hända är ju att det inte är kul, och då kan man bara dra. Antingen genom en nödlögn: jag ska möta upp en kompis som fyller år, eller säga rakt ut: tack för ikväll, men jag tänkte dra hem nu.

För några månader sedan skulle jag på en dejt med en person som jag hade träffat på Under bron och som sedan hade letat upp mig på Facebook. Jag hade svårt att minnas honom och kände mig rätt osäker på om jag verkligen var intresserad. Men jag tänkte: äh, jag träffar honom i ett par timmar, det kanske blir toppen. Redan innan dejten skrev jag därför att jag behövde dra vid åttatiden för att jag skulle fira en vän. Men när vi träffade så var det svintrevligt och ganska snart sa jag du, det där med att en kompis fyllde år, det var en lögn. Jag behöver inte alls dra. Så det är ju också ett sätt.

Ju fler dejter jag har gått på desto modigare har jag blivit. Så är det ju med allt. I början är det svinläskigt, men med tiden blir det inte så farligt utan snarare spännande.

Jag har, sedan jag varit tonåring, tänkt att ingen het person skulle vilja ha mig. Jag tänker fortfarande så nästan jämt, men nu försöker jag aktivt gå emot den tanken. När jag ser någon som intresserar mig så försöker jag därför VÅGA. Det finns så många heta och fina personer där ute som ingen vågar gå fram till för att alla tänker ”inte ska väl jag”. Så när jag får den där blir nervös och feg så försöker jag samla allt mod jag har och gå fram och säga hej. Eller lägga en lapp i fickan. Eller leta upp personen på Instagram. Det värsta som kan hända är att personen är ointresserad eller upptagen och då får det vara så (tips: om man lägger ut flera trådar samtidigt så blir man mindre sårbar om man får ett nej).

Fast nu ska jag vara ärlig. Jag har bara lagt en lapp i en ficka en gång. Väldigt ofta fegar jag ur. Servitören på Pane Vino, han med diamanttatueringen, var exempelvis skitsöt men jag vågade inte fråga vad han hette. Ångrar mig väldigt mycket nu i efterhand. Kanske är det just den känslan – av att jag kommer ångra mig annars – som i många fall driver mig att våga.

Vad ska man göra på dejten?

Ett konkret tips är att promenera. Det vet ni ju att jag tycker om. Det gör att man slipper stirra varandra i ögonen och man kan snacka om omgivningen. Kanske gå ut på en brygga, klättra upp i ett träd (vadårå) eller doppa tårna i vattnet. Om det är svintrevligt kan man ju stanna till på något närliggande ställe och äta eller dricka något.

Ett annat klassiskt alternativ är förstås att dricka öl på en bar. Ännu trevligare är att köpa på systemet och sitta i en park eller vid vattnet. Det blir omedelbart mycket mer romantiskt och *speciellt* då.

Jag har en kompis som är SÅ bra på att slå ihop sitt kompisgäng med sina Tinderragg. Hon skriver typ ”vi tänkte spela biljard nu, du är välkommen att joina”.  Jag ska försöka inspireras av det i sommar.

På andra eller tredje dejten tycker jag om att ses dagtid. Nyktert. Kanske käka lunch i en park eller göra någon utflykt. Det är lättare att lära känna varandra så, tycker jag.

Lista ut vad ni har för gemensamma intressen och hitta på något utifrån det. Tycker ni båda om konst? Ja, men gå på utställning då. Gillar ni mat? Laga något satsigt ihop. Ja ni fattar.

Hur skapar man trevlig och avslappnad stämning då?

Återigen: Här är ni två. Det är upp till er båda att bjuda till. Men här är några tips:

Ställ öppna frågor. Alltså detta är ett så basic råd, men det är ändå viktigt. Ställ öppna frågor som får personen att tänka till. Om hen säger ”jag pluggar Arkitektur på Chalmers” så frågar du ”hur kommer det sig att du valde den utbildningen?” snarare än ”jaha är det kul?”.  Obs att det har hänt några gånger att folk har sagt att de känner sig intervjuade, men ni är säkert mer smooth än vad jag är B-) Jag är ju så nyfiken!! En asvanlig grej är ju tyvärr att snubbar i allmänhet är mycket sämre på att ställa frågor och det har faktiskt hänt att jag har sagt ”hallå, nu får du fråga mig någonting”.

Det är också heeelt okej att ha några anekdoter på lager som man kan dra upp när det passar. Folk gillar ju när man bjuder på sig själv. Det är inte nödvändigtvis att TA mycket plats (om man inte går till överdrift och bara pratar om sig själv dvs), utan man GER ju något till den andra.

Personligen tycker jag jättemycket om när någon jag dejtar berättar om sina vänner och familjemedlemmar med namn. Liksom är inbjudande.

Att dejta handlar ju också om att skapa en interna skämt och referenser. Lägg på minnet vad ditt ragg berättar, så att du kan återkoppla till det senare.

Använd ditt raggs namn då och då när du tilltalar hen. Obs detta skriver jag enbart för att jag tycker så mycket om när folk säger mitt namn när de pratar med mig :-))) Känner mig sedd då.

Ta på ditt ragg ibland när ni pratar med varandra. Lägg handen på axeln eller på knät. Det är uppenbart flirtigt och leder således över till nästa punkt!

Hur vågar man ta steget till att hångla?

Jo jo jo sen har vi ju det här med hånglet. Hur får man till det egentligen? Jag brukar nog bara göra det. Alltså samla mod, kliva fram, lägga händerna om raggets nacke och ba schmack. Eller fråga får jag kyssa dig? Också lite cute att fråga: när tänkte du kyssa mig då? Om man vill vara sån.

Har ni redan varit fysiska mot varandra (gått armkrok medan ni promenerar, tagit i hens arm medan ni pratar eller tryckt knäna mot varandra på baren) så blir det ju lättare att börja kyssas.

Mitt fejs efter fin dejt.

Så hur vet man om det är värt att fortsätta ses?

Alltså detta är det svåraste tycker jag. Jag har dejtat runt ganska mycket i jakt på att känna något. Det är ju det jag är ute efter: att verkligen bli pirrig. Ibland blir jag det. Ibland inte. Det är väl också det Tinder gör med oss – utbudet är så stort (i alla fall i Stockholm) att man kanske är för snabb med att avfärda folk. Att man inte investerar tillräckligt mycket i människor utan bara hastar vidare.

Hur som helst: jag tänker att man åtminstone ska ge sina ragg två chanser (om det varit helt okej trevligt alltså, om det är uselt så kan du dra på dirren). Alla är nervösa vid första mötet. Det är omöjligt att förstå en person genom att träffa hen i några timmar. Andra gången man ses så brukar en del interna skämt och referenser uppstå, och det brukar bli mer avslappnat.

Ingen jag träffar kommer kunna tick all the boxes. Men vissa saker ÄR ju viktigare än andra. För mig är det exempelvis attraktion, synkad jargong (alltså att man klickar humor- och samtalsmässigt) och någon form av intellektuellt utbyte. Att jag blir lite imponerad. Tyvärr kommer dessa tre grejer ganska sällan i kombination : —- ) Det roligaste jag vet är när jag träffar någon som jag kan prata med utan att jag övertänker vad jag säger. Ja. Det är väl det som är att klicka. Om jag märker att jag blir tråkig och obekväm så brukar det oftast vara ett tecken på att vi inte klickar. Alltså, det behöver ju inte vara något fel på personen i fråga (och ibland ÄR jag ju såklart tråkig), men samspelet är ju viktigt. Ett av mina ex sa en gång ”du lyfter fram alla mina bästa sidor, jag känner mig så rolig och bra med dig”, och det tycker jag är ett så tydligt tecken på att det är rätt.

På ett sätt så handlar ju dejtande om att försöka skapa en bild av sig själv. ”Jag är en sån som …”. Men försök att inte använda det uttrycket (så jävla svårt, jag gör det ganska ofta) utan VISA i stället vem du är. Det är ju ganska lätt att falla in att vilja forma sig själv så att ens ragg ska tycka om en. Man kanske försöker anstränga sig för att sitta snyggt (snyggsida, någon?) eller använda vissa uttryck som man tror att ragget kommer gilla. Och det är ju helt naturligt, man försöker ju alltid mer eller mindre synka ihop sig med människor man möter, oavsett om det är vänner, bekanta, arbetskamrater eller ragg. Men de bästa dejterna jag har haft är när jag har släppt på den där självmedvetenheten och varit mitt vanliga bröliga småsunkiga jag. Om det funkar med personen – ja, då vet jag att det är värt att fortsätta ses. Sån här är ju jag. Detta är vad du (eventuellt) får.

Några frågor på det?
Och för tusan: Kan ni ge mig era bästa raggningstips?

Jag har förlorat det som fanns kvar av min värdighet genom att skriva det här inlägget, men om du vill gå på dejt, please don’t be shy <3 Jag lovar jag är jättesnäll.

38 kommentarer till “Floras raggskola ;—-)”

 1. SÅ BRA INLÄGG!!!! Mitt bäste dejttips är museum! Man har nått att titta på och prata om, samtidigt som man kan stanna och ställa sig näääära när man vill och vågar det!

 2. Tävla! Tex 5 kamp med armbrytning, vändtia (kortspelet), brottning, kissa snabbast osv. Kanske inget man gör första dejten men har gjort det på typ 3:e. Och innan man börjar måste man ju komma på ett bra pris tex att förloraren köper en trisslott till vinnaren och så delar man 60/40 på vinsten (så kul när man sitter i nyhetsmorgon och ska berätta vad pengarna ska gå till). Tycker att tävlingar gör att man börjar skoja och skratta och har ju inte tid att tänka på hur man ser ut och som du säger skapar en jargong. Och när man föreslår något sådant blir ju den man dejtar ofta lite överraskad och kommer ju definitivt att minnas dig, man måste ju sticka ut lite bland alla Tinderdejter 😉

 3. Jättebra inlägg Flora! Tycker det är så fruktansvärt läskigt att dejta, har gått på en Tinder-dejt men söp mig full innan :))) Den gick iofs bra men nu har jag blivit för feg för att våga igen. Pratar med en så snygg kille nu, han är rätt stel och tråkig men såå snygg. Vill bara ta en öl med honom men kommer fan låta det rinna ut i sanden igen för tycker att det är så lääääskigt.

 4. Näe du har inte skämt ut dig det minsta! Tack för ett så himla välskrivet och ärligt inlägg. Kommer läsa om det många gånger när jag behöver!! (är nu i relation) KRAM

 5. jag hade som nyårslöfte att gå på en dejt i veckan hela året! träffade så mycket olika människor. vissa som jag faktiskt hade ett romantiskt intresse för, andra som blev mer ”jaja jag måste ju få till en dejt den här veckan, jag kan väl fråga xxx kanske”. dokumenterade allt på min twitter för att känna någon slags press att dejta även när jag verkl inte kände för det. ser mig själv som en ganska asocial människa som har svårt att prata med människor jag inte känner men det här utvecklade mig såå mkt! känner mig som en dejtingexpert nu. så tips!!! man blir mycket mindre nervös när dejten ändå bara är ”en i mängden”.

  ångrar ingen dejt! det ledde antingen till att man fick dricka lite öl med en främling en vardagskväll, ett one night stand, en kk, eller som dejt nr 12, vecka 12, då jag plötsligt satt mittemot ngn som jag blev dödskär i och ihop med! mitt ultimata dejtingtips! kvantitet över kvalitet. för man kan faktiskt inte veta, utifrån ngns tinderprofil, om man kmr bli kär eller inte.

  1. Älskar detta!!! Så kul och läskigt med dejting, om det inte blir fullträff så är det iaf en erfarenhet! Blir sugen på en massa sommardejter nu.

 6. Gud så bra inlägg!
  Kände igen mig 100% i det du sa om att killen känner att han är på intervju 🙂 Får också ofta höra dig men sedan brukar det följas av ”.. men det är kul, du ställer bra och annorlunda frågor”. Så det kan man nog ta som någonting positivt. Ibland säger jag när jag märker att jag är uppe i ”intervjuandet” att killen får säga stopp om jag frågar för mycket på ett litet skämtsamt sett, brukar också uppskattas och följas av att han tycker att det är kul.

  En sak som jag tycker är viktigt i dejtandet är ögonkontakt. Det kan verkligen frambringa den här speciella, lite vibrerande stämningen om man är attraherade av varandra 🙂

 7. TACK så himla bra lista! Har iof partner men känner att jag skulle vara så lost om jag blev singel nu pga ej dejtat sedan 00-talet 😐
  Hångel-tröskeln tycker jag brukar va lätt att kliva över om man låser fast blicken och sen tittar på den andres läppar och då händer det, varje gång 😀

 8. Vill dela med mig av ett tips! <3 Testa tjejer <3. Utmana heteronormen! inte för alla ofc, en ska ju inte dejta ngn man känner blä för att hångla med men har i hela mitt liv trott att jag var tvääärstraight men insett i efterhand att d var mest pga heteronormen som från en riktigt ung ålder får en tjej att tänka att flickor = kompisar och pojkar = romantik. träffade en tjej för två år sen å ba "gu va kul hon e va söt hmm jag vill verkligen va vän med henne asså prata med bara henne hela kvällen och kmr bli besviken om hon inte kmr på den där festen som en KOMPIS bara såklart lol för jag e straight" sen va d tur att hon var väldigt modig och orkade ge mig chans efter chans å sen gick vi hem ihop och snart ska vi flytta ihop! 😀 så kär i henne.

 9. Så bra inlägg!! Men HUR kommer man över dessa dumma tankar kring sitt utseende?? Att ens dejt kommer bli besviken och tycka att en är ful och äcklig och så. Detta är verkligen ett problem och har flera gånger ställt in sista minuter pga pallar ej denna typ av oro. Hur gör man?

 10. Jag har undrat över något rätt länge, så nu ärligt tjejer/killar: Vad tycker ni om att man blir bjuden på dejt endast på basis av ens utseende? Tänker då typ tinder, nån som kommer fram till en i baren/på stan och frågar på dejt direkt – dvs ngn som inte har snappat upp något om hur man är som person. Hur tänker ni då? Tänker ni bara att aa nice, kul med uppmärksamheten och så får man se huruvida personligheterna klickar. Jag anser bara själv att det är trist om en kille endast vill ha mig på dejt för hur jag ser ut. Jag har ju såååå mycket mer att bjuda på! (tex världens bästa humor lol). Jag önskar bara att om jag blir bjuden på dejt så är det för att personen vid sidan om mitt yttre också blivit förtjust i min personlighet/charm och vill hänga med mig för att han tycker jag är asskön!

  1. Tinder är ganska intesägande, där går ju man på de bilder och text man har på sin profil, och möjligtvis det lilla man hinner skriva till varandra innan dejten – alltså väldigt ytligt. Men om en kille/tjej frågar ut dig på en bar/stan/IRL så är det väl för att hen tycker att du ser bra ut OCH utstrålar något? Utstrålning är så viktigt! Kanske har personen i fråga spanat in dig ett tag och lagt märke till att du skrattar mycket, att du utstrålar självsäkerhet, utstrålar ett lugn, utstrålar mystik, ja you name it.
   Jag blir i alla fall asglad när någon frågar ut mig IRL. Tycker inte det känns ytligt. Då får man ju chans att visa sin personlighet på dejten.

 11. Obs på det där med att säga namn! Är det bara jag som kan tycka att det blir lite förminskande om någon använder ens namn för tidigt, innan de känner en? Lite säljigt på något vis?

  1. Ja håller med! Ogillar skarpt när någon säger mitt namn, vet inte ens varför men det känns obehagligt bara! beror såklart på sammanhang dock.

 12. Vilket fantastiskt inlägg. Dejting är fan underbart och samtidigt oerhört läskigt. Tycker dina tips är klockrena! Är säker på att du inom kort har en drömmig partner på kroken.

 13. Tack för tipsen! Roligt inlägg att läsa! 😀 Var en gång på dejt med en snubbe som snackade på om sig själv mest hela tiden (fick veta allt om hans ex, hur han tog körkort och var/hur han tränade) och som sedan toppade av det hela med att fråga ”Har du någonting du vill fråga mig?” :,) Nu i efterhand insåg jag att jag skulle tackat för mig men istället stannade jag snällt kvar och lyssnade på hans livshistoria 😛

 14. Åh så många bra tips! Jag är så otroligt dålig på det där med dejting – både mitt ex och min nuvarande träffade jag genom att vi bodde ihop (mitt ex i kollektiv och min nuvarande på internat på folkhögskola). Så så kan en ju göra också, haha!
  Men om en är dålig på att flörta och så (som jag), så tycker jag att det är bra att vara rak och ärlig. Bara säga rakt ut att ”du, jag gillar dig”. Jag vet att det är lättare sagt än gjort, det är ju så otroligt nervöst och pirrigt och så mycket som står på spel när en väl står där. Men hade nog aldrig blivit ihop med min kille om jag inte vågat säga det till honom, eftersom han at the time var intresserad av min kompis och jag trodde jag hade ca noll chans. Men tre veckor senare så drack vi öl och det slutade med att jag satt och drog fingrarna genom hans hår i fem timmar innan jag vågade fråga om jag fick kyssa honom. Och det fick jag.

 15. Å nästa fina tipsinlägg kan handla om hur i h en gör för att få det läskiga i när dejt övergår till något mer av en nära relation (typ kärlek?) att kännas mindre läskigt? Vill inte va rädd för den, vill verkligen inte det.

 16. Fan vilket GRYMTT inlägg. Känner att jag får lite kött på benen och kanske ska samla ihop lite mod ändå. Kanske. Ahhhhh. Tillåter mig sällan tänka på snygga killar för att jag som du tänkte förut, tänker att de aldrig kommer vilja ha mig. Och jag är en person som i de övriga sammanhangen (alltså alla förutom dejting) har relativt bra självförtroende. Även fast alla säger att ”det värsta man kan få är ett nej” så känner jag att ett nej är ju det värsta. Det skulle vara hemskt!! Tycker jag. Känner mig som mest sårbar när jag lämnar ut mig till en grabb och låter han avgöra hur jag kommer känna om mig själv veckan framåt. Ett nej skulle vara så tärande. Därför undviker jag det. Fast jag egentligen via vara Yolo och bejaka (sry för sliskigt ord) mina känslor och min nyfikenhet.

  Nu blev det plötsligt värsta essän. Bra inlägg iallafall! Herrå!

 17. STOCKHOLM

  Hej allihopa! 25 årig tjej som precis flyttat till Stockholm från Östersund för att jobba och plugga! Och jag vill precis som er träffa nya najsiga personer! Jag ser mig själv som ganska lättsam, öppen och anspråkslös! Dvs, tycker om typ alla jag träffar, lite som en hund ungefär. Gillar att hänga allmänt, dricka kaffe eller bärs eller vin, snacka, promenera, fika, dansa på klubb, gå på teater osv osv. Vill du ses för ett kravlöst häng? Hör av dig 😊😊😊😊 juliarunesson(at)hotmail.com

 18. ÅLAND
  Hejsan hoppsan! Jag heter Noora, 21 år gammal, och är en ålänning som studerar i Helsingfors till socionom men nu är på ön över sommaren. Skulle gärna hitta nya bekanta att hänga med och gärna fara på spontana äventyr med.
  Själv tycker jag om att läsa böcker, vara alldeles för besatt av serier/film och att vara ute i naturen. Är även mycket intresserad av olika samhällsfrågor.
  Hör av dig så går vi på en prommis eller ut på en drink eller helt vad som helst!
  notzzi96(at)hotmail.com

 19. Jag har precis bestämt mig för att gå från pescetarian till att bli vegan. På tal om önskeinlägg så skulle jag gärna vilja se och läsa om vad du äter till frukost, lunch och middag eller förslag till dessa måltider. Ska kolla på glassvloggen igen nu. Jag stod i matbutiken för någon dag sedan och visste inte hur jag skulle se om glassen var vegan eller inte så det blev ingen glass..
  Kram!!

  1. Kollar på glassvloggen nu och kommer på mig själv att pausa flera gånger för jag tror att min telefon spelar upp ett alarmljud samtidigt. Har kommit på att det är bakgrundsmusiken ni har i vloggarna, haha har faktiskt tänkt på det i minst två vloggar. Ps det ju att välja alarmljud och jag har en lugnare variant. Kram!!

 20. STOCKHOLM

  Tjej från Umeå som bott i Stockholm ca 8-9 månader nu. Flyttade ner hit för kärleken och har fått ett himla fint liv här. Däremot saknar jag det spontana tjejhänget med drinkar i kvällssolen, uteserveringar, mys på ballen med massa gotta eller bara det spontana skitsnacket över en kaffe. Är extremt öppen, glad och extrovert gentemot alla så det är bara skicka iväg ett DM eller mejl om du söker samma! Fatta hur fett o få ihop en tjejdejt och snacka över en cava ex? Count me in ifall de lockar dig!

  Instagram= linnealindg

 21. STOCKHOLM
  HEEEJ!!! Jag heter Gabriella och bor i Stockholm sedan ett år tillbaka. Jag jobbar med dans och koreograferar. Jag är en STOR drömmare, med högt i tak och siktet mot stjärnorna. Jag försökte starta en ”Dream club” för ett tag sedan och är fortfarande taggad på det. En grupp tjejer med driv och ambition att inspireras och ha kul med???
  Anyways, vill också gärna träffa nya vänner!!! Massa nya vänner!! Eller en ny vän!! Jag är skrattig, seriös, öppen, påhittig, nyfiken på i princip ALLT. Älskar att vara kreativ tillsammans med folk och älskar tokiga ideér.
  Gabriellaengdahl på instagram, även om jag tycker instagram är en ganska kass plats att avgöra person på. SÅ MAILA GÄRNA: [email protected]

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)
AnnonsLaddar