Ja vad har vi här då! Jo det ska jag tala om. Rödbetsbiffar, roasted potatoes (jätteirriterande namn, Johan envisas med att de HETER så), fänkålssallad, tzatziki och stuvad spetskål. Detta var så jävla gott. Verkligen vinnarmat. Det tåls att sägas att den stuvade spetskålen var ganska off i sammanhanget. Den hör nog bättre hemma med typ köttbullar och potäter, men vi var så sugna på att äta det efter alla gånger de lagat det i Mästerkocken. Detta är svinbra matlådemat. Jag ska ta er igenom varje del av rätten. Rödbetsbiffar med fetaost Det här receptet tillhör Green Kitchen Stories, så gå in dit för att norpa receptet. Biffarna innehåller både ägg och ost (osten kan du, enligt receptet, kan bytas ut till tofu – eller varför inte vegansk ost?) men om du är vegan rekommenderar jag att du googlar upp ett veganskt recept. Typ detta: veganska rödbetsbiffar, det verkar ju bra! Men GKS:s biffar är svingoda. Verkligen. Speciellt om de får ligga i pannan en ganska bra stund, så att de blir ordentligt genomstekta. Jag funderar på om jag ska tillsätta bönor i dem nästa gång, för lite mer textur. Men grundreceptet är prima redan nu. Okej. Vidare. Roasted potatoes Du behöver: – Potatis. Vi köpte en stor påse färskpotatis. – 2 vitlöksklyftor. Skalade och krossade med bredsidan av kniven. – Olivolja – Salt & peppar 1. Koka potatisen som vanligt. Sätt ugnen på typ 225°C. 2. Strax innan potatisen är färdigkokt sätter du in en ugnsform/djupare plåt i ugnen, med olja i. Detta för att värma upp oljan. Det räcker med några minuter. 3. Häll bort vattnet från potatisen. Lägg ner potatisen i den oljiga ugnsformen. (Om du vill kan du skala potatisen innan, men det gjorde inte vi). Tillsätt även vitlöken. Krossa potatisen lite med typ en potatisstöt. Viktigt: Se till att alla potatisar blir oljiga. 4. Sätt in potatisen i ugnen i typ 30-40 minuter eller tills de är bruna och krispiga på undersidan och liksom frasiga på toppen. Om du vill kan du röra om lite då och då. 5. Salta och peppra. Tzatziki Du behöver: – 1 gurka – Typ 250g turkisk yoghurt/sojgurt – 1 liten vitlöksklyfta, pressad – Olivolja – Salt & peppar 1. Grovriv gurkan. Lägg den i ett durkslag och strö på lite salt. 2. Blanda yoghurt och vitlök. Krama ur gurkan och tillsätt den i vitlöksyoghurten. 3. Smaka av med olivolja, salt och peppar Fänkålssallad Du behöver: – 1 fänkål – saften av en citron – olivolja – salt & peppar 1. Hyvla fänkålen med en osthyvel. 2. Blanda den med citronsaft, olivolja, salt & peppar. Ps. Också skitgott som sallad till pizza eller pasta! Stuvad spetskål Du behöver: – 1 spetskål – ca 2 dl grädde/växtbaserat alternativ – ca 2 dl havremjölk – 2 msk smör – zest från 1 citron – salt & peppar 1. Strimla spetskålen (avlägsna stjälken). 2. Värm upp smör i en panna. Stek kålen i typ 5 minuter så att den mjuknar. Tillsätt grädde, mjölk, salt, peppar och citronzest. Låt koka ihop. Som sagt: Den stuvade kålen är lite off till just denna maträtt, men den var oootroligt god. Vi konstaterade båda att smaken känns så rik, liksom umami-ig. Smakar lite som stuvad svamp, fast sötare. Bör vara skitgott till grillat (rödbetsbiffarna kan du lägga på grillen, tips!!). Blev totalt fem (ordentliga) portioner! ÄT.