Annons

Böcker jag vill läsa i sommar

Den här bloggposten innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är valda av bloggaren. Läs mer om hur affiliatelänkar fungerar här.

Vårterminen 21 har varit min sämsta läsperiod på flera år! Har slagit upp bok efter bok men tröttnat efter 15 sidor. Det är inte böckernas fel. Inte författarnas. Det är jag som haft svårt att slappna av, vila, alla kan väl känna igen sig i det, att handen i stället trevar efter telefonen eller knäpper på en teveserie. Men jag SAKNAR verkligen läsandet.

Annons

Inför sommaren brukar jag alltid sätta ihop en bokhög. Det är så mysigt herregu. Men det här året är jag typ lite nervös, tänk om jag kommer släpa runt böcker än hit än dit, men ändå inte läsa dem? Men jag vet också att mycket kan förändras när jag sätter autosvar på mailen och dagarna är långa och många och lata. Dessutom VET jag ju att det handlar så mycket om rutiner. Att bara komma in i det. Nedan följer ett gäng böcker jag skulle vilja läsa i sommar! Jag har saxat citaten från de olika förlagen.

De här böckerna vill jag läsa i sommar:

Hummerns sköld (reklamlänk via Tradedoubler.com)
Caroline Albertine Minor

De tre syskonen Gabel lever helt olika liv: Ea har flyttat till San Francisco, där hon bor med fotografen Hector och hans dotter, Sidsel är ensamstående mamma och arbetar som konservator på Glyptoteket i Köpenhamn, medan deras envise lillebror Niels arbetar som affischuppsättare och står utan permanent bostad. Med åren har skillnaderna blivit till avstånd men nu har ett dilemma uppstått som behöver lösas på en gång. Under fem dagar måste de närma sig varandra och sin gemensamma historia.

Historier om tröst (reklamlänk via Tradedoubler.com)
Ida Hegazi Høyer

Ida Hegazi Høyers prosa är intensiv, mörk och skarp, och de tre kammarspel hon iscensätter i Historier om tröst är samtidigt subtilt kopplade till centrala politiska och sociala frågor i dagens Europa.

Eufori (reklamlänk via Tradedoubler.com)
Elin Cullhed

Eufori är en fantasi om Sylvia Plaths sista år i livet. I en rasande, böljande, bångstyrig text möter vi Plath: förtvivlad, uppspelt, svartsjuk, grandios […] Elin Cullhed lånar av sina egna erfarenheter till en ikonisk författare i denna roman om moderskap och skapande.

Det är någonting som drar i mig (reklamlänk via Tradedoubler.com)
Elin Persson

Andréa och Anja har hängt ihop jämt, ända sen de var små. Nu är de inte små längre och det känns så starkt i Andréa att något måste hända. En förändring måste till […] En kväll när hon hänger vid busskuren nere i samhället hoppar hon in i Alex blå epa och känner äntligen något som nog är frihet. Men det har ett pris att lämna leken, flickrummet och hemligheterna.

Med rätt att dö (reklamlänk via Tradedoubler.com)
Mattias Alkberg

En existentiell bok om tiden, prekariatets ensamhet och om klasstillhörighet. Ett undersökande, prövande verk om åldrandet och tröttheten och fysiska/geografiska skillnader, valda såväl som påtvingade.

Pengar på fickan (reklamlänk via Tradedoubler.com)
Asta Olivia Nordenhof

Ett brutalt, men också finstämt och humoristiskt, porträtt av en kärleksrelation mellan huvudpersonerna Kurt och Maggie. De kämpar på i utkanten av 80-talets välfärdssamhälle, en tillvaro kantad av våld och hela tiden hotad av den liberala finanspolitikens glupska maskineri […] I hjärtat av romanen står också passagerarfartyget Scandinavian Star i lågor. Pengar på fickan är första delen i en tänkt heptalogi.

Åren (reklamlänk via Tradedoubler.com)
Annie Ernaux

Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 till 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre – den kollektiva självbiografin – för att på så sätt fånga tidens gång.

Emily L (reklamlänk via Tradedoubler.com)
Margurite Duras

På en bar i Quillebeuf, där floden Seine rinner ut i Engelska kanalen, sitter ett par och dricker bourbon och svart Pilsen. Hon har barnsandaler på sig och verkar nästan sova, han är betydligt yngre och har all sin uppmärksamhet riktad mot henne.Vid ett annat bord sitter berättaren och hennes älskare. Utifrån vad de betraktar och ett fåtal uppsnappade fraser börjar de dikta ihop det mystiska, engelsktalande parets historia kaptenens och hustruns en dunkel och främmande saga om beroende och förlust, skrivande och död.

Samtycket (reklamlänk via Tradedoubler.com)
Vanessa Springora

Det är 1980-tal när V följer med sin mamma på en middag i litterära kretsar. Där möter hon den belevade G, en berömd författare som intresserar sig för vad hon har att säga. Kort därpå vill han träffa henne igen. V, som är tretton år, älskar att läsa och drömmer om att en gång själv bli författare. G är i femtioårsåldern och har rykte om sig att föredra sex med unga, ”de under sexton” som han har deklarerat i en känd pamflett […] Mer än trettio år senare har Vanessa Springora skrivit en knivskarp uppgörelse med mannen som skadade henne, men också med den omgivning som såg och lät det ske.

Singulariteten (reklamlänk via Tradedoubler.com)
Balsam Karam

En kvinna letar efter sitt barn. Hon letar längs cornichen där dottern brukade arbeta. Hon letar tills hon är vansinnig, galen av sorg. Du är på semester, med ett barn som börjat växa i magen, och ser någon falla från cornichen. Senare ska du så länge som möjligt vägra att föda ditt döda barn, så länge barnet finns kvar inuti dig kan det inte helt tas ifrån dig. Kvinnan som förlorat sitt barn minns sin mors förluster, förlusten av ett språk, ett land, en identitet. Kan man rangordna trauman? Singulariteten är ett sorgearbete i tre delar.

Den sista sommaren (reklamlänk via Tradedoubler.com)
Gianfranco Calligarich

Rom 1970-tal. Leo, en ung man från Milano kommer till staden för att söka arbete, men framför allt för att leva det ljuva livet. Han går från jobb till jobb utan några som helst ambitioner. Det blir en sommar fylld av festande, men också präglad av kärleken till den ouppnåeliga och gifta Adrianna. Med en finstämd och återhållen prosa, tecknar Calligarich med bara några lätta penseldrag en stad och dess människor och beskriver en mans ensamhet mitt i det pulserande myllret.

Trion (reklamlänk via Tradedoubler.com)
Johanna Hedman

Thora, Hugo och August – tre vänner i tjugoårsåldern som tillbringar all tid tillsammans: hänger på caféer, cyklar till Djurgården om sommarnätterna, möter våren i Paris. Men under ytan rör sig starka känslor och funderingar om identitet, klass och kärlek. Trion är en mogen och löftesrik debut som på pricken fångar den bitterljuva känslan av att vara ung, när man har hela livet framför sig, och precis allt är på största allvar.

Den stora skrivboken; Beviset; Den tredje lögnen (reklamlänk via Tradedoubler.com)
Agota Kristof

Två tvillingbröder kommer till sin mormor långt ute på landet där de ska inackorderas eftersom deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden. Det är krig […] För att överleva i den absurda och inhumana vuxenvärlden för Lucas och Claus krigsdagbok över allt de upplever. Agota Kristofs trilogi är en brutal, vacker och angelägen roman om vad krig och exil gör med människor. På ett avskalat och kristallklart språk rasar berättelsen fram över sidorna.

Sockerormen (reklamlänk via Tradedoubler.com)
Karin Smirnoff

Agnes, Kristian och Miika växer upp i Södertälje på 80-talet. De har inget gemensamt, men när deras särbegåvning för dem samman uppstår en stark vänskap. Tillsammans med den före detta världsartisten och musikläraren Frank Leide bildar de Bretzel-ensemblen […] Frågan är vem Frank Leide egentligen är: En trygghet när föräldravärlden sviker eller det största sveket av dem alla. Sockerormen är en berättelse om orimlig kärlek, utanförskap och musik. Om en vänskap som kanske överlever allt.

Nu vill jag höra: vad ser du fram emot att läsa i sommar? Har du köpt eller lånat din sommarhög än?

Och här är länkar till mina egna romaner (som också är bra sommarläsning faktiskT):

Första bilden är fotad av Moa Garpendal.

Annons

16 kommentarer till “Böcker jag vill läsa i sommar”

 1. Ulrika skriver: 21 juni, 2021

  Den stora skrivboken-trilogin är fascinerande, sådan otrolig gestaltning i det avskalade i språket i den. ska recensera den snart men inte riktigt kommit mig för, den kräver att få smältas i mitt huvud innan jag kan uttrycka något klart kring den. Vill läsa Igår av Agota Kristof, få gå in i det där säregna språket igen. Ska läsa klart Eufori (som jag är halvvägs igenom, dock inte helt begeistrad, men får se hur jag känner när jag läst ut den) och läsa om Blonde av Joyce Carol Oates. och så tänkte jag gå till biblioteket och bara plocka nåt på känn, låta mig överraskas. det är maximal sommarkänsla för mig, den där boken som bara dyker upp i ens liv för att man behöver nåt att läsa.

  vill tipsa om ”Vi röstar om vi saknar mamma” som sommarläsning, perfekt med tryckande hetta omkring för att komma in i stämningen. recenserat den här: https://justwannahavefun.se/ulrikanettelblad/2021/03/21/bokrecension-vi-rostar-om-vi-saknar-mamma-av-nina-pascoal/


 2. Cecilia skriver: 21 juni, 2021

  Lånade ”den sista sommaren” idag från biblioteket! Ser så mycket fram emot att läsa den. Lånade även ”Att skörda ben” av Edwidge Danticat, ”om alla katter i världen försvann” av Genki Kawamura och ”Kärleken” av Marguerite Duras”. Utöver det ser jag fram emot att äntligen ha tid för att läsa klart Mobergs utvandrarserien, läste utvandrarna förra sommaren och ÄLSKADE den så längtar efter att läsa resten av serien!


 3. Johanna skriver: 21 juni, 2021

  Börja med ”pengar på fickan” så kommer du inte vilja göra något annat att läsa sen! ❤️❤️❤️


 4. Elin Persson skriver: 21 juni, 2021

  💞💞


 5. Kayla skriver: 21 juni, 2021

  Jag läser The Secret History av Donna Tartt nu! Är helt uppslukad, har verkligen fastnat för dark academia-genren. Tänker att jag ska läsa hennes The Goldfinch (Steglitsan) i sommar också. Och så blev jag sugen på flera i din lista: Trion, Den sista sommaren, Samtycket och Singulariteten <3


 6. Nelly skriver: 21 juni, 2021

  Jag har precis läst klart ”mellan raderna”, en riktig bladvändare. Nu ska jag påbörja ”jag for ner till bror” till bokklubben. Ser också framemot följande bokhög som väntar: ”mer än en kvinna”, ”otämjbar” och ”allt som väntar dig”.


 7. Amanda skriver: 22 juni, 2021

  Bra tips! Fick sån läslust nu! 🙂


 8. Elvira skriver: 22 juni, 2021

  Åh! Här fanns flera bra – Eufori, Singulariteten och Det är någonting som drar i mig hör till årets finaste läsupplevelser för min del <3 i sommar hoppas jag läsa fantasy, kanske Den hemliga historien och Kirke. Vill njuuuta av all läsning!


 9. Emma skriver: 22 juni, 2021

  Blir irriterad när jag läser om Eufori, jag har inte läst den så den är möjligtvis jättebra, men själva greppet att utnyttja en verklig persons öde som en fiktiv karaktär känns väldigt oärligt och parasiterande, författaren kunde väl hitta på en egen karaktär istället för att åka snålskjuts på Sylvia Plath, eller hade texten kanske inte varit tillräckligt intressant då? Det kanske var hårt skrivet men jag hoppas ni förstår hur jag menar.


  1. Anna skriver: 22 juni, 2021

   Förstår faktiskt inte – vad är det som är så irriterande? Det är ju ett ganska vanligt grepp som många författare och konstnärer håller på med. Menar ej någon dålig ton eller så, är genuint intresserad eftersom jag sett detta på flera håll men förstår det inte på ett *djupare* plan. (I brist på bättre ord) 😛


  2. Linda skriver: 23 juni, 2021

   Det är väl ett vanligt grepp inom litteraturen eller konst överlag. Att fantisera och skriva ihop en alternativ historia. Tänker exempelvis på Rodham. Flickorna är ju lite inne på samma, en historisk händelse ur ett fiktivt perspektiv. Jag tycker det är ett grepp som kan göra historien mer intressant, det blir enkelt att sätta sig in i historien och tidsåldern osv. Men jag har inte läst eufori så kan inte uttala mig specifikt om den boken.


 10. Rebecca skriver: 22 juni, 2021

  Hej Flora, vet inte om du läser kommentarer nu under midsommar men håller tummar och tår! Såg på instagram att ni är i Vitemölla nu, vill varna för att inte bada i vattnet, på P4 Kristianstad varnade det om att det finns e-coli i vattnet, går även att läsa mer på kommunens hemsida: https://www.simrishamn.se/blog/2021/06/19/otjanligt-badvatten-vitemolla

  Hoppas ni får det fint här ändå!


 11. Elin Häggberg // Teknifik skriver: 22 juni, 2021

  Tusen tack för boktipsen! Över hälften åkte rakt in i bokhyllan för min Storytel Reader!


  1. Flora Wiström skriver: 3 juli, 2021

   Vad kul Elin!!


 12. lina skriver: 23 juni, 2021

  Jag har gått full on amerikansk romcom och romantiska klyschor i bokform denna sommar och beställt hem ”People We Meet on Vacation” (osannolika bästisar åker på sommarsemester varje år i tio år, men på den sista semestern händer något och de slutar prata – tills de bestämmer sig för en sista resa för att göra allt bra igen och ta tag i hemligheten som legat mellan dem hela deras vänskap), ”Beach Read” (två författare som är ”sworn enemies” har en sommar på sig att skriva varsin bestseller och utmanar varandra att byta genre – och de kommer absolut inte bli kära), ”The Unhoneymooners” (två som hatar varandra åker på romantisk weekend, råkar ljuga för en framtida chef och måste låtsas att de är nygifta) och ”Eleanor & Park” (tonåringars första kärlek). Är så otroligt taggad måste jag säga.


 13. […] »Samtycket« av Vanessa Springora, en bok jag velat klämma länge och som även är en del av min sommarläshög. Ljudboken är inläst av Julia […]


Dela på:
Laddar