Annons

12 saker jag gör för att må bra den här hösten

Annons

Jag minns för några år sedan, när jag hade en riktig pisshöst. Jag var olycklig, jag stod i bordets position och grät så att det droppade ner på yogamattan. Det gjorde mig så sorgsen att jag skulle behöva hålla på med så många olika grejer för att vara okej. Senare skrev jag också det i Hålla andan:

Annons

Att det ska krävas så många metoder för att inte må skit. Att det ska vara ett sånt arbete.

Annons

Jag skrev något annat också … vänta är det sjukt att jag citerar mig själv? Nej vad fan. Jag kom bara att tänka på det här nu. Jag skrev:

Men att säga åt en duktig flicka att inte vara duktig, är att kräva att hon ska vara ännu duktigare. Daria försöker tänja på sina egna gränser, men även det är en övning. När ska allt sluta vara just det: övningar? När ska hon kunna släppa kontrollen utan att aktivt släppa kontrollen?

Och här är jag igen. Grejar och har mig för att må bättre. Eller såhär: Jag vill ge mig själv de bästa förutsättningarna för att vara tillfreds. Inte gräva mig nedåt utan vara lite mer som min mormor (när jag klagade på blåsten sa hon: öppna fönstret och möt kraften, Flora!), glädjas över vad jag har, känna en FRAMÅTRÖRELSE. Ni fattar.

Annons

Här kommer en lista över sånt som får mig att må lite bättre just nu:

 1. Analog väckarklocka (dvs skärmfritt sovrum)
  Jag pratar i telefon med Johan på kvällen, sedan lämnar jag telefonen i vardagsrummet. På nattduksbordet har jag min väckarklocka. En sån där analog jävel. Jag tycker om känslan av att inte bli störd. Att det bara är jag, min bok, sömnen. Och skulle någon ringa genom stör ej-läget på telefonen så skulle jag vakna ändå. Tror också att jag kommer upp snabbare (och är mindre intrycksproppad) på morgonen, eftersom jag inte ligger och scrollar instagram det första jag gör.
 2. Läsa böcker
  Varje kväll. Kolla i kategorin Böcker om du vill ha tips.
 3. Teveserie som sällis
  Jag brukar ställa datorn på en kastrull medan jag diskar, på toaletten medan jag tvättar bort sminket eller förstås framför soffan (gärna med täcket hämtat från sängen då). Några serier jag har älskat är: We are who we are, Better Things och Succession. Alla finns på HBO. Tittar ju också en del på Youtube men vet inte om jag mår så bra av det??? Jo, Therese Lindgren mår jag typ alltid bra av. Hon är så knäpp och Anders är så rar.
 4. Vinterspringa
  Ha pannbenet mot vinden trots att det är mörkt och kallt, det har något, det får mig att känna mig stark. Förr tänkte jag alltid att löpning var en säsongsaktivitet som hörde sommarhalvåret till, men de senaste åren har jag skaffat lite annan utrustning och vintrarna har varit milda. Det har varit avgörande med löparhandskar, en mössa eller ett pannband så att det inte blåser in i öronen, fodrade löpartights och jacka med reflexer. Jag och Sara har sprungit ihop några gånger på sistone, det är ett så bra sätt att umgås på. Jag orkar springa längre när jag har en kompis vid min sida. Vi springer innan middagen, så när jag kommer hem tar jag en dusch, krämar in mig, kanske lägger något trevligt serum eller en mask? Och så drar jag på mig mina mjukiskläder och så bor jag i dem resten av kvällen. Lagar middag, tittar på serier, tänder ljus.
 5. Tacksamhetsdagbok
  Trodde väl aldrig att jag ens skulle ta det ordet i munnen?? Men det är faktiskt väldigt VÄLGÖRANDE att punkta upp 5 (eller fler) saker jag är tacksam för, innan jag ska sova. Har lagt en liten anteckningsbok och en penna på nattduksbordet för det ändamålet. Obs bara gjort detta i några dagar men märker att jag somnar med en lugnare känsla i kroppen.
 6. Bjuda hem en vän på middag
  Jag tänker att vi som bor själva får skapa vår egna lilla klick som vi umgås med på ett Coronasäkert vis. Att ha en kompis på middag gör också att man har en anledning att städa och laga god, ambitiös mat! BRA. Då kan man laga lite extra så att man har matlåda också. Jag vill köpa Sofia Woods nya kokbok och laga pasta och dricka rödvin hela hösten.
 7. Ta dagens djupaste andetag
  Hahaha detta är verkligen Yoga With Adriene som har lärt mig. ”Take the deepest breath you’ve taken all day”. Jag gillar att påminna mig själv om det här, sträcka på mig (bara att brösta upp mig gör grejer för mig), andas djupt. Brukar göra det när jag känner att ångesten mullrar någonstans i närheten eller när jag är stressad.
 8. Lyssna på radio
  P1 varje morgon medan jag kokar kaffe och ofta toppnyheter (i SR-appen) någon till gång under dagen. Jag lyssnar på en del poddar också. En varg söker sin pod och Raseriet (missar inga av deras avsnitt) och utöver dem blir det Brita & Parisa och ibland Alex & Sigge. Vad 😊 otippat 😊
 9. Ta bort Instagramappen ibland
  Fan vad skönt det ÄR. Jag brukar ta bort den när jag vet att jag ska skriva, eller när jag känner att jag fastnar i loopen.
 10. Dricka vin
  Det är jag som cyklar till systembolaget i morgon och köper vin att dricka till vår (digitala) bokklubbsträff. Jag är verkligen exceptionellt dålig på att dricka i min ensamhet (om man nu kan vara ”dålig” på det) men igår hittade jag en liten flaska rött som blivit över från någon flygresa någon gång, och den GJORDE GOTT.
 11. Ta promenader med vänner
  Härligt! Friskt! Framåt, framåt! Ronasafe! Det bäddar för bra samtal och dessutom är det så mysigt att komma in efteråt.
 12. Arbeta!
  Faktiskt skönt att ägna sig åt jobb när man ändå inte har något annat att göra. Nu har jag verkligen chansen att få ihop mitt råmanus.
Annons

Blev på så bra humör av att skriva en sån här lista :””) Fyll på med grejer i kommentarsfältet <3

57 kommentarer till “12 saker jag gör för att må bra den här hösten”

 1. Sofia skriver: 5 november, 2020

  Är i samma sits som du (och säkert som många andra) och behöver verkligen aktivt jobba för att må bra just nu. För några veckor sen mådde jag skit och tänkte att jag kunde ”unna” mig att vara slö och inte aktivt ”jobba på att må bättre”, men tyvärr blev det ju en ond spiral och mådde bara sämre. Så ja, absolut att föredra att faktiskt göra saker som får en å må bra, SKRÄLL <3 håller med om massa saker i listan men ett tillägg: Städa undan! Diska undan! Låt det ej ligga kvar till nästa dag. Som regel ”tar det mindre än 2 min så gör det direkt”. Hjälper otroligt faktiskt. Man känner sig så KAPABEL + mår ju bra av att ha det städat omkring sig. Men ja hehe ganska obvious grej ju :)))


  1. Linnéa skriver: 5 november, 2020

   +1 på det med att diska och städa! Ibland när jag har lagom med disk på diskbänken så blir jag glad för att då vet jag att jag (1) får diska och lyssna på podd och (2) kommer att vara nöjd när diskbänken är ren. Det här kommer från en som brukade bygga diskberg som möglade haha. Distansplugg gör tydligen något med mina diskvanor.


 2. johanna skriver: 5 november, 2020

  Bra tips! Jag mår själv skit efter att ha kuggat min andra uppkörning, så ledsen och besviken på mig själv igår. Kör automat dessutom som inte är alls lika svårt som manuell. Tagit massa lektioner, men kuggar på småsaker. Pengarna börjar ta slut totalt och kan tilläggas att jag är student. Läser till ssk. Känner att all min motivation till annat försvinner också. 🙁 Seriöst, detta med att ta körkort är fan skitjobbigt. Varför snackas det inte mer om det? Tär psykiskt som fysiskt + ekonomiskt.

  Mina tips för att må lite bättre är väl typ: Se på lite töntiga feel-good, drick nåt varmt, ät nåt gott och mys med djur (jag har lyxen att ha två kattungar) 🙂


  1. Linnéa skriver: 5 november, 2020

   Heja dig med uppkörningen! Jag fattar att det är jättejobbigt, men tänk vad grym du är som fortsätter kämpa med det och speciellt samtidigt som du pluggar annat och har ekonomisk press. Jag håller tummarna för att det går vägen nästa gång <3


   1. Johanna skriver: 5 november, 2020

    Tack Linnea! <3


  2. Susanne skriver: 5 november, 2020

   Feel u! Jeg brukte også utrolig lang tid og mye penger på å ta førerkort, og gråt flere ganger under kjøretimene. Veldig ekkel følelse for en som er vant til å få til det meste! Men det gikk til slutt, og jeg er glad for at jeg gjorde det! Stå på 🙂


  3. Anna skriver: 5 november, 2020

   Har haft körkort i 10 år den 24 november, men minns fortfarande hur jävligt det kändes när jag kuggade uppkörningen två gånger, hatade allt vad bilar hette och ville bara lägga ned. Det suger verkligen! Sen tredje gången gillt hade jag världens snällaste uppkörare, och i kombination med att jag hade övat lite mer och att själva uppkörningsgrejen avdramatiserats i o m att jag gjort det förut så gick det vägen. Jag håller tummarna att det ska gå för dig nästa gång, för du kommer klara det!


  4. Emma skriver: 5 november, 2020

   Hej från en som kuggade tre gånger (två gånger med samma surgubbe till examinator…) och höll på att ge upp helt innan jag klarade det fjärde försöket! Handlade nog mycket om nervositet för mig, sista gången hade jag en supergullig examinator, kände mig mycket tryggare och då gick det toppen. Håll ut, du kommer också fixa det du med!


  5. e skriver: 6 november, 2020

   34 år och utan körkort här pga kuggat så många ggr! You’re not alone!


  6. Fanny skriver: 7 november, 2020

   Fy va segt! Mitt tips är att köra upp ngn annanstans än i Sthlm. Jag övningskörde i Sthlm och tog kortet i Norrland, där vill dem att man ska ta körkort till skillnad mot i Sthlm. gjorde några mindre tabbar men fick kortet ändå och d tror jag var tack vare att jag direkt påpekade mina egna missar och sa vad jag borde gjort (typ, vara mer uppmärksam på trafik från höger och slippa bromsa in ganska tvärt)


 3. Melissa skriver: 5 november, 2020

  Testa att äta SSRI 💕


 4. Linnea skriver: 5 november, 2020

  Här är min överleva-november-lista i dessa jävla tider:
  * Gå en poddpromenad om dagen
  * Läsa en bok i veckan
  * Ta D-vitamin varje dag
  * En zoom AW 1 gång i veckan
  * Rensa och sälja på tradera
  * Spara pengar (jag ser denna isolerade tid som att ta vara på att lägga undan pengar man annars hade lagt på badhus, bio, föreställningar, utekvällar mm)
  * Laga en soppa du aldrig har lagat förut + baka eget bröd för nu jävlar har man tid
  * Köp en ansiktsmask och lägg den 2 gånger i veckan november ut


 5. Malin skriver: 5 november, 2020

  Apropå tacksamhetsdagbok: har gjort det sen i våras, tack för att jag insåg det mitt då att det gör mig gott! Så fint att höra att du redan känner skillnad. På samma tema vill jag tipsa om boken ”The Unexpected Joy of The Ordniary” av Catherine Gray. Den var greatness, läste den tidigare i höst och påmindes om att verkligen öppna ögonen i min vardag, lite som din mormor och blåsten! Älskade för övrigt när du berättade om ditt och hennes telefonsamtal på instagram häromkvällen. <3


 6. Johanna skriver: 5 november, 2020

  Vart kommer den fantastiska tavlan i gult ifrån? Har fått för mig att du svarat på det i ett tidigare inlägg och har letat febrilt utan resultat. BEHÖVER veta


  1. Sara skriver: 5 november, 2020

   https://flora.baaam.se/inredning/soffan-i-nya-klader/

   Här står det om den ena tavlan i alla fall 🙂


 7. Linnéa skriver: 5 november, 2020

  Så bra tips! Lägger till ett tips i ta-bort-appar-kategorin: Ställ in en tidsgräns på de appar som du vill använda mindre! På Samsung kan man göra det direkt i mobilen, men annars finns det appar som gör det. Det har fått mig att inte fastna i ändlöst scroll på instagram eller facebook utan gå in och aktivt kolla på de stories/bilder jag vill (bland annat Floras <3) och sedan göra något annat.

  Älskar Yoga with Adriene, tack för att du tipsar om det Flora så att fler kan hitta dit.

  Kram<3


 8. Elvira skriver: 5 november, 2020

  – Promenad med podd (med ordentligt med kläder)! Inget frys! Tips är Honey Soleil (wellness), Thick and Thin (wellness, dejting, girly things och i varje avsnitt berättar hon om en kvinna från historien!!!), Call her daddy (extremt ytligt, dampigt, skrikigt sexsnack. Man skrattar!)

  – Efter man varit ute duschar man LÄNGE. Man höjer strålen och värmen till max och det blir som massage på ryggen. Asskönt! Känns bra om man är ensam, lite som att gå på behandling med en person.

  – Tänd ljus såklart! Unna sig dyra doftljus. Eller billiga och tända 15 stycken samtidigt. Slösa med myset!

  – Läsa bok innan läggdags. Läsa MYCKET! Inga deppiga böcker.

  – Gå upp tidigt och äta en god frukost i lugn och ro. Kaffe! Frukt! En bulle!


 9. Linda skriver: 5 november, 2020

  Bra tips. Jag tar en promenad varje lunch, även i dåligt väder. Annars är risken stor att jag inte får vara ute i dagsljus alls och det får mig att må så dåligt. Så promenad på lunch blir det.


 10. Victoria skriver: 5 november, 2020

  Älskar din mormors upplyftande ord ”öppna fönstret och möt kraften, Flora!”.

  Tack för att du delar med dig av din lista!


 11. Liisa skriver: 5 november, 2020

  Åh, va fina tips, ska ta en kolla på vad jag kan behöva lägga till i min ”må bra”-lista!
  Jag ser till att ha ”dansparty” minst en gång om dagen. Behöver inte vara länge, men lyssna på en två – tre låtar av då och då som jag älskar och behöver dansa till, och sedan dansar/skuttar jag runt i vardagsrummet.
  Följande kommer låta otroligt töntig, men jag kan ta det, så… Igår kväll så kände jag ett starkt sug efter att dansa, dansa, dansa och typ va finklädd. Så jag tog på mig en fin klänning (som man skulle kunna ha på nattklubb), hängde upp gamla cd-skivor i fönster i ett försöka att få discolampa-effekt (gick sådär) och sedan dansade jag runt barfota i över en timme med hörlurar i för att inte störa mina grannar. Det var väldigt, väldigt trevligt ❤️

  Oavsett hur man vill lägga upp det, rekommenderar starkt en liten paus med dans om dagen!


  1. Sofia skriver: 5 november, 2020

   Haha, detta lät ju helt UNDEBART! Dansparty <3


  2. Frida skriver: 5 november, 2020

   GENI!!!


 12. Henrietta skriver: 5 november, 2020

  Åh jag önskar mig ett inlägg om vad du har för grejer när du springer utomhus på vintern! Är så sugen på att springa på vintern för första gången.


  1. Juliette skriver: 16 november, 2020

   Att springa på vintern är underbart – särskilt krispiga lördagsmorgnar när det känns som att samhället ligger och sover och man känner sig som en superpower woman som fångar dagen. Men mörka ruggiga kvällar är också mysigt med en podcast i öronen eller sällskap. Jag springer i underställströja (från newbody haha älskar dem, enkla, billiga, superbra), en vindtät jacka/tunn tjocktröja, pannband, vintertights (lite tjockare än sommar) eller underställsbyxor och tight utanpå. Ibland ullstrumpor med. Är det kallare ön -10 brukar jag bli väldigt kall om rumpan så har investerat i ett par mamelucker hahah. Basically, ett lager mer än det du har när det inte är kallt. Samma skor som sommaren har jag med, men vissa har med dubbar, men jag har trailskor så det går fint. Lycka till med din vinterlöpning 😀


 13. Alicia skriver: 5 november, 2020

  Bastu och Kallbad i Hellasgården!!!!!! Perfekt för egen tid eller åka dit med en kompis. Jag brukar åka dit och springa en runda innan runt sjön. Sen in och basta sig varm och hoppa i det där iskalla vattnet. Blodet liksom rusar igenom kroppen och all stress och ångest försvinner. Ibland har jag med mig en scrub till duschen efteråt. Magiskt. Fick tips från en av damerna här om dagen att ta med sig varm choklad som man dricker efteråt <3 På fredagar och lördagar har de även AW i deras restaurang. Just nu renoverar de så man måste boka sin tid på hemsidan och varannan dag är det bara kvinnor där! Så skönt :)))))) Det billigaste mini-spa jag vet! Och förövrigt en av de bästa platserna jag vet!


 14. Sissel skriver: 5 november, 2020

  Jag har haft ont i ryggen ganska länge och går nu mera varje vecka på massage. Alltså hur dekadent låter inte det. Men när jag låg där första gången tänkte jag på just det, att allt annat jag gör för att må bra kräver arbete från min sida. Just det där, att låta någon annan ta hand om mig, var en helt ny känsla. Och jag kände att jag vill tipsa alla mina vänner om den biten, att göra saker som får en att må bra just utan att det kräver arbete. För vi förtjänar det vilket som! Och just kroppskontakt är extra viktigt (i alla fall för vissa personer) under kalla mörka rona-tider. Massera er partner eller era vänner! Gå all in med massageolja och doftljus och mysig musik!


 15. Lucy skriver: 5 november, 2020

  Det här har inte med inläggets ämne att göra men vänder mig till kommentarsfältet för att folk brukar ha så kloka råd hehe. Så här är det:

  Just nu ska man ju inte umgås inomhus med folk man inte bor med, något jag följer och ser som det minsta jag kan göra. Har inte träffat kompisar på nästan en månad men blir av min kompisgrupp inbjuden till middagar och häng varje vecka. Tackar såklart nej, men börjar känna mig som en dålig kompis, eller mer rädd att de ska se mig som en dålig vän. Det är ju inte det att jag inte vill ses, men man ska ju inte ses nu (iallafall inte inomhus på det sättet med så många)! Uppenbarligen är mina kompisar inte lika noga med den här restriktionen som jag, och varje gång jag avböjer en träff blir jag ifrågasatt, som att de blir upprörda över att min vilja att följa restriktionen är ”starkare” än mitt behov av att träffa dem.

  Dessutom reducerar de grejen till att jag verkar vara såååå rädd att bli smittad, och har till och med sagt ”men såhär orolig och rädd ska du inte behöva vara vännen”. Men det handlar ju inte om rädsla att bli smittad!!! Klart jag inte vill bli sjuk men blir vi ombedda att några veckor följa dessa restriktioner är det klart man ska göra det?!

  Jag förstår helt och hållet att personer som bor ensamma behöver träffa folk men alla i kompisgruppen har sambos, även jag. Jag blir liksom förlöjligad när jag föreslår att vi ska videochatta.

  Har någon samma slags problem eller något bra råd???


  1. Sara skriver: 5 november, 2020

   Måste bara säga att jag känner igen mig på pricken i det som du skriver. :'( Det känns ändå bra att få läsa att även fast inte mina vänner och familj följer råden så som jag gör, så finns det andra som gör det. Som du. Det känns mindre ensamt och ger mig mer ”styrka” att stå på mig. <3


   1. Helena skriver: 5 november, 2020

    Samma här!!


  2. Isabell skriver: 5 november, 2020

   Jag känner verkligen också igen mig i det Lucy skriver! Att kompisar hänger men att man själv känner att man faktiskt vill respektera restriktionerna. Plus att det får mig att känna mig så himla utanför? Bor dessutom i en annan stad i närheten och mina vänner måste ha en gruppchatt utan mig vilket kanske är rimligt men det gör mig ändå lite ledsen. Hur ska man egentligen förhålla sig till detta?


  3. Lucy skriver: 5 november, 2020

   Tack för era svar! Känns skönt att inte vara ensam om att känna såhär. Känner mig också så sjukt utanför trots att jag ”väljer själv” att inte vara med. Så störande att andra lever vidare på nåt sätt när man själv stannat upp. Och att man själv ska ha typ skuldkänslor/känna sig som en frånvarande kompis bara för att man är den enda som är villig att följa restriktionerna?? Klart jag också känner ett starkt behov av att ses efter en månad utan fysiska träffar (hallå liksom!!) men några veckor måste man kunna hålla ut?? Trodde fomo inte kunde vara en grej under corona men känner att jag bara glider längre och längre ifrån mina vänner


   1. Sofia skriver: 5 november, 2020

    ALLTSÅ! SÅ MÅNGA MÄNNISKOR GÖR SOM NI GÖR! STÅ PÅ!

    Plus om ni tänker utanför Sverige så är ju typ halva Europa i lockdown också. Bor själv i Storbritannien, och har kramat kompisar fem gånger sedan i mars (vilket ja defintivt är jättejobbigt, men man klarar det (jag har familj och bf här som jag träffar)). Det finns så många människor i Sverige och utanför, som gör precis det ni gör. <3

    Men det handlar ju såklart om vad man är van vid, och det blir ju mycket svårare när man måste dra hela lasset själv och inte får någon pepp från kompisar. Måste också säga att kompisar ska respekterar ens gränser utan att förminska en. Heja er!!

    Må-bra tips:
    Försök ta fem minuter och titta på solnedgången varje dag. 🙂


 16. Jenny Persson skriver: 5 november, 2020

  Har läst igenom alla kommentarer här och alltså, FLORA! Fan vad fint att få vara bloggare och ha massa mysiga människor som efterlämnar kommentarer med tips och pepp såhär. Blev fan glad! Skall läsa igenom fler kommentarsfält av dig nu, haha<3

  Plus plus tack för ditt inlägg, dina fina tips och din fkn fabulösa skrivstil. Älskar att läsa vartenda ord <3


 17. Kristina skriver: 5 november, 2020

  Åh den här listan ska jag bokmärka och kolla på då och då i vinter och höst. 🙂


 18. EE skriver: 5 november, 2020

  Flora!
  Tack för en fin blogg! Har följt dig i många många år, numera är detta den enda bloggen jag läser. Ändå bra betyg!
  Jag har ett önskeinlägg, som hade varit så fint om du kunde tänka dig skriva något om. Tema: en jämlik relation.
  För mig är feminism och jämlikhet så så viktigt. Jag och min kille har varit ihop i många år och är så glad för honom, men funderar en hel del på detta med att hålla relationen jämlik. Jag tycker ändå att vi försöker dela lika, har liksom olika ansvarsområden och uppgifter, och att det funkar ganska bra. Men när det kommer till typ planering av t.ex. mat, tänka på att köpa presenter, bjuda in vänner, göra”det där lilla extra” – du vet? Då faller det alltid på mig. Det ”kvinnliga” osynliga ansvaret?
  Vet inte om du förstår hur jag menar, men hade varit fint om du hade ngn tanke om det!
  Och om inte – stor kram till dig. Hoppas du får må bra!


 19. F-lediga läraren skriver: 5 november, 2020

  Slår verkligen ett slag för småfranskor (halvflaskor) med vin från systemet. Perfekt när man är ensam.. Så kan man få 1-2 glas och kan använda lite i matlagning eller spara till dagen efter om man vill. Kände ofta att jag ”slösade” på en hel flaska vin för det var 2-4 glas 4 dagar i rad som det typ blir med en helflaska!


 20. Felicia skriver: 5 november, 2020

  MMMM gick ner i vilopuls och och fick serotonin-påslag av att läsa din lista. Jag har börjat bona väldigt mycket under hösten, göra det fint hemma, rensa ut och göra mig av med grejer, tända ljus och doftljus, lyxa runt i mjuka kläder hemma.


 21. Malin skriver: 5 november, 2020

  Lägga puzzel!!!
  Dona med växter
  Lägga sig raklång på golvet
  Lägga sig raklång på golvet och stretcha
  Gå och lägga sig tidigt ->läsa bok
  Ät det som finns hemma i frysen, kylen, skafferiet. Grytor och soppor och vin <333
  Lyssna på musik
  Lös korsord
  Minst en promenad om dagen (dagtid)
  Testa en ny frisyr
  Rensa ur skåp och garderob


 22. Linnea skriver: 5 november, 2020

  Hej Flora!!

  Har tänkt länge att jag ska önska om ett inlägg angående springrutin. Har sprungit lite då o då genom åren men vill verkligen börja göra det ”på riktigt” för själens skull. Undrar om dina bästa tips för att komma igång (hur långt man ska springa, hur mycket man ska pusha etc), tips för att hålla igång, kanske tips på springkläder samt att bygga en hållbar springrutin som man vill återkomma till baserat på dina egna upplevelser!


  1. Sara skriver: 9 november, 2020

   Hej! Jag är inte Flora men vill tipsa om att göra det så kravlöst du kan, för att få in rutinen! Då menar jag att du kan ta dig ut och springa typ 3 ggr i veckan men med absolut noll krav på distans och tempo. På så sätt får du in vanan och vänjer dig vid att ta dig ut (och att uppskatta det), och med tiden kommer du sen kunna öka distans och tempo om du vill det. Det är det som har funkat bäst för mig iallafall, även nu som ”van” löpare så gör jag så, fast det kanske snarare handlar om att lyssna på kropp och energinivå än att försöka få in en rutin.

   Kram och lycka till med löpningen 🙂


 23. Josefin skriver: 5 november, 2020

  Vill verkligen slå ett slag för att köpa pannlampa!! Hela världen finns ju där ute i mörkret, den väntar. Så fantastiskt fint när frosten ligger och man har pannlampan på och allt man tittar på glittrar. Dagen och livet är inte slut bara för att mörkret kommer. Ta men en kompis om du är mörkrädd <3


 24. Ellen skriver: 5 november, 2020

  Tack för det här inlägget!!!! Precis vad jag behövde.
  Mvh hjärtkrossad och vilsen i livet


 25. Ellen skriver: 5 november, 2020

  Slutscenen av We are who we are, toppar helt klart listan. Har kollat om sista delen av sista avsnittet, jag vet inte hur många gånger <33


 26. Mira skriver: 5 november, 2020

  Det här låter kanske töntig men jag kan bli så stressad av att må dåligt för jag är rädd att om det blir värre kommer jag bli tvungen att ta anti-depp.
  Är det nån annan som kan känna så?
  (har väldigt dålig erfarenhet av medicinen sedan många år tillbaka)

  Men jo håller me om att ”ta hand om sig” är ett stort jobb.
  Jag måste sitta 1-2 timmar varje kväll och skriva av mig och reflektera och läsa psykologi och spara peppiga/lame citat som lovar bättre tider. Å ja, det blir väldigt mycket duktig flicka över det också,
  Fastän jag gör allt som ska motverka depp; träna, jobba, träffa folk, gå kvällskurs, äta bra, ha egna projekt, planera framåt… så känns det ändå platt. Fan.


 27. Hanna skriver: 5 november, 2020

  Skulle du kunna skriva lite mer om hur du lägger upp tiden, kraften och energin när du jobbar? Sätter du dig ner och bestämmer ”nu ska jag jobba” och sen bara gör du det? Hade varit så inspirerande med mer skrivprocess som har med typ skrivande/skapande i allmänhet att göra och kanske inte enbart skönlitterärt sådant.

  Blev jättepeppad på att läsa mer om ditt skrivande/föreläsande jobb i allmänhet. Dyker saker bara upp eller måste du kläcka många idéer själv? Tänker du mycket på ”alternativa planer”?


 28. Emmi - explorista.se skriver: 5 november, 2020

  Låter som bra grejer, själv försöker jag boka upp massor av härliga kvällar med vänner, träna och lyxa till det hemma nu när det är som mörkast. Skrev ett inlägg om mina planer för att få november att bli en bra månad här: http://explorista.se/sa-har-ser-jag-till-att-november-blir-en-bra-manad/


 29. Linn skriver: 6 november, 2020

  Jag och min roomie spelar alldeles för många omgångar maxi yatzy varje dag och igår tog vi en paus i det och lärde oss twerka efter att en gästpostare på @hejalivet körde en live där hon lärde ut det. Det var så skönt att bli svettig och skrattig när vi stod där i köket och skulle följa rörelserna så vi har bestämt att vi ska köra lite dansträningar (finns massa på Youtube) lite då och då.


 30. Christina skriver: 6 november, 2020

  Bra inlägg Flora! Ser fram emot att läsa allas kommentarer och tips.
  Jag har också haft en tuff period (depression + långvariga problem med urinvägarna) och det är tack vare rutiner som jag kommit tillbaka på banan igen nu äntligen. Jag lyckas såklart inte varje dag men har dom som mål att sträva efter.

  Morgonrutiner

  1. Analog väckarklocka placerad i andra änden av rummet. Kliva upp direkt. Gå på toa och splasha ansiktet med vatten.

  2. Äta stabil frukost så jag håller mig mätt:
  – Halvkokt ägg (kokar i äggkokare var 3:e dag så dag 2 och 3 behöver jag inte lägga tid på detta utan det finns redan färdigkokade ägg i kylen) med dillkaviar
  – Ett stort glas med C-vitamin brus. Med 3-4 isbitar och rostfritt metallsugrör
  – Havregrynsgröt (kör i mikron), med lite mjölk och helst äppelmos

  3. Äta frukost i soffan framför någon av gårdagens kvällsändningar av Rapport på SVT-Play. Antingen 15 eller 25 min. Helst 25 jag äter lååångsamt och vaknar.

  4. Duschar och sminkar mig lite, går hemifrån.

  5. Åker pendeln 20 min till jobbet (det är alltid minst halvtomt på den sträckan jag åker, är så tacksam att slippa trängsel). Gör stretchövningar för axlar/rygg/nacke/ och blundar eller tittar ut genom fönstret. Lyssnar INTE på podd eller musik utan låter hjärnan vila.

  Övrigt

  Har bara kläder som är sköna!! Material som andas, byxor som passar osv.
  Har inte använt en ”vanlig” BH på flera år, utan kör Sloggis zero feel. Har en svart och en i en ton som ligger nära min hudfärg.

  Försöker ha min dygnsrytm så att jag kliver upp tidigt och sover tidigt. Min hjärna funkar bäst på morgonen så att jag får många effektiva timmar innan lunch på jobbet. Försöker kliva upp 05 och jobba 7-16.

  Kör jympapass på Friskis&Svettis 3 gånger i veckan. Helst onsdag, fredag, söndag för bra spridning och vilodagar efter träningen. Anders Hansen säger att 3 x 45 min av träning/jobbigare fysisk aktivitet är lagom för att hjärnan ska må bra. Hjärnan mår inte ”bättre” av typ 5 gånger utan 3 är liksom maxeffekt sen avtar maginalnyttan (?).
  Skulle egentligen vilja köra gym och yoga och annat också ibland men det får bli senare… 3 gånger räcker…sänk kraven…

  Går stavgångspromenader. Det är så skönt!! Önskade mig gåstavar för typ 10 år sen när jag fyllde 18 eller 19, men då klarade jag inte av att gå med dom för skämdes haha. Nu skäms jag inte!! Försöker gå en 30 min promenad i skogsspår under lunchen.

  Går på massage ibland på Naprapathögskolan vid Odenplan. 250:- per besök (30-40 min typ?) om du köper klippkort/presentkort. Tips! Vardagslyx!! Tacksam att jag har högt friskvårdsbidrag från jobbet.

  Tar precis som Flora bort Instagram, och även Facebook, Tinder och andra appar jag tenderar att ”fastna i” ibland. Efter någon dag släpper suget.

  Ringer mamma varje kväll. <3

  Nu kommer jag inte på fler grejer just nu.
  Heja oss alla vi förtjänar att må bra! <3

  https://www.instagram.com/levehelenelund/
  levehelenelund.se


 31. Joakim Kvist - HEJA INTERNET skriver: 6 november, 2020

  +1 på tacksamhetsdagbok! Det hjälper en verkligen att se att även på den sämsta av dagar så finns det saker i livet som är bra.


 32. Nelly skriver: 6 november, 2020

  Asså vilket underbart inlägg och alla kommentarer. Hösten är alltid tuff.
  Mina bästa tips i år är:
  – Rutiner; upp och sänggång vid samma tid, mat osv
  – 20 min löpning per dag, helst innan jobb vid halv sextiden.
  – Promenad med podd, tips är Paparazzi och Det skaver
  – Laga mat, gärna mustigare mat och comfort food. Ät probiotika.
  – Läsa läsa läsa
  – Se på serier och film
  – Mysa med husdjur, är så tacksam för min lilla pälskling
  – Ringa och träffa föräldrarna
  – Lyssna på musik som gör dig glad
  – Ligga på spikmatta på kvällarna innan sängdags.
  – Dricka te och ät choklad
  – Bokklubb över whats up
  – Umgås med vänner, promenera ihop är toppen.
  – Rensa hemma, konmari tänk. Så befriande.
  – Städa, speciellt städa diskbänken
  – Fixa med växter. Ha händerna i jord.
  – Smörja och smeka kroppen
  – Lära sig något nytt eller finn ett intresse. Jag grottar ner mig i självhjälp, frugal living, ekonomi och mytologi
  – Vara kreativ på något sätt. Själv blir det målande och skrivande.


  1. Kajsa skriver: 6 november, 2020

   Tack för att du påminde mig om spikmattan! Plockade genast fram min och ska börja använda den igen.


 33. Krista / Miss Macaronia skriver: 6 november, 2020

  Om du gillar att baka så baka, massor! Man kan väl inte baka flera gånger i veckan tänkte jag förut, men det kan man! Det går åt, folk blir glada, jag blir glad, allt blir bra👌


 34. Emma skriver: 8 november, 2020

  Utöver alla fantastiska tips som redan flödat här i kommentarerna så har jag ännu ett tips! Något jag tycker om att pyssla med är att rensa hemmet för att hitta rimliga grejer att sälja vidare på Tradera som man inte längre använder. Hela grejen med att fota föremålen/plaggen fint, skriva en gullig beskrivning och sedan packa ihop det och gå till ett postställe och skicka iväg det tycker jag är mysig och det känns så produktivt! Sen är det ju härligt att få in lite extra slantar också om man är fattig student som mig. Har man en långtråkig söndag är denna aktiviteten perfekt. Kram!!!


 35. Hanna skriver: 8 november, 2020

  MEN vad jag ska bokmärka det här! Och ja detta med att behöva arbeta för att må bra. Anstränga sig. Så tröttande. Blir trött på mig själv som håller på. Men ser det också såhär, lite Anders Hansen-style; vårt samhälle är inte uppbyggt för att få oss, med våra stenåldershjärnor, att må så bra som möjligt. Så vi MÅSTE faktiskt anstränga oss (men också veta när man ibland ska säga fuck it, idag är det piss och det är också en dag).

  Tillägg till listan; klä upp sig! Sminka sig! Bara för att man ska igenom en DAG! Och så vara snällt disciplinär och faktiskt hålla ordning på sina grejer, inte skjuta upp till sista minuten så att varje avfärd från hemmet sker i vild stresspanik över att inte hitta rätt grejer.


 36. Ellen skriver: 9 november, 2020

  ÄLSKAR DET HÄR


 37. nina skriver: 11 november, 2020

  SÅ MÄRKLIGT att man nu i ”vuxen ålder” (29 år) måste fundera på hur man ska leva för att aktivt må bra. Att man välvilligt gör små val varje dag för att må bättre imorgon. Men att man aldrig bara kan bara vara. Och så har jag inte alltid varit, fram tills 25-årsåldern så levde jag för dagen.

  Är det så att man blivit mer känslig nu? Kanske bara mer medveten om hur man mår. Plötsligt kan jag känna små nyanser av hur jag mår, och förr i tiden mådde jag bara piss eller som en kung, då var det mycket enklare att bara köra på. Svårare att navigera mellan de olika mindre skalorna.

  Jag tror att det kanske är såhär det är att vara mer vuxen. Att inse att man aktivt måste jobba på hur man mår. Ju tidigare i livet man inser det, ju mer naturligt måste ju resten av vuxenlivets toppar komma, för man har fått in vanan att må bra. Hope so.


 38. Juliette skriver: 16 november, 2020

  Fantastiskt mysigt att läsa detta inlägg och även alla kommentarerna 😀
  Jag vill tillägga på listan: att läsa mysiga bloggar! Insåg att jag inte läst bloggar på flera år och nu helt plötsligt blev jag sugen på att till o med starta en haha, nåja, jag får nöja mig med att skriva kommentarer och inspireras av andra – precis vad jag behöver dessa dagar så TACK!!


Dela på:
Laddar
https://flora.baaam.se/har-och-smink/nytvattat-har-i-vackra-vackra-badrummet/