Annons

Bra ställen att plugga & jobba från i Stockholm

Då och då frågar ni om den bästa platserna för att plugga, datorjobba eller skriva från, i Stockholm. Jag och Ia har kokat ner det till fem tips. Några av dem tillåter matlådor och alla har generösa öppettider. Vissa är bra för grupparbeten, andra för tystnad.

Annons

Här kommer de – 5 tips på pluggvänliga platser i Stockholm:

Annons


Foto: Olof Grind

Scandic Downtown Camper
Adress: Brunkebergstorg 9
Öppettider: 06.30-22.00 (varierar så kolla i förväg)
Vägbeskrivning: Efter receptionen och restaurangen finns ett långbord med stolar. Där är open work-ytan.
Mat och dryck: Finns billigt kaffe i receptionen, men man kan luncha någon annan stans, då det är lite dyrare mat där.
Fördelar: Alltid trevlig personal och murrigt mysig inredning.
Nackdelar: Lite kallt emellanåt.
Fun fact: På kvällarna kan man hänga i ett stort nät över lobbyn, och blir man sugen på AW finns det ett rum med bar och brädspel (!!!)

Annons

Stadsbiblioteket
Adress: Sveavägen 73
Öppettider: 10-21 (andra tider fre-sön)
Vägbeskrivning: Om du har medhavd mat eller vill kunna prata så finns det en kafeteria på nedervåningen. Om du går upp för trapporna in till själva biblioteket så finns det tysta läsesalar i flera riktningar.
Fördelar: Otroligt vackert där inne. Och mysigt att ha Observatorielunden så nära intill.
Nackdelar: Det kostar pengar att gå på toa!! Orimligt.
Fun fact: Biblioteket rymmer cirka 400 000 böcker! Och är ritat av Gunnar Asplund.

Urban Deli Sveavägen
Adress: Sveavägen 44,
Öppettider: sön-mån 07-23, tis-lör 07-01
Vägbeskrivning: På nedervåningen (gå ner spiraltrappan) finns det bra platser för grupparbete.
Fördelar: God mat i kafeterian och i butiken (man kan köpa på båda ställena), många eluttag och takterrassen är så go!
Nackdelar: Spelar lite för hög musik ibland B-)
Fun fact: På sommaren har de billig och svingod glass i kafét.

Annons

Kungliga biblioteket
Adress: Humlegårdsgatan 26 (byggnaden i Humlegården)
Öppettider: mån-tors 09-19, andra tider fredagar och lördagar, söndagar stängt.
Vägbeskrivning: Gå in i huvudentrén, häng in dina grejer i garderoben. I tysta läsesalen (som du når genom att gå in genom spärrarna) får du inte ha med dig mat och dryck. Ta en plastpåse vid garderob och lägg dina saker i den. Sen får du passera genom spärrarna! Vill du däremot kunna prata/äta kan du sitta i kafét eller vid matlådesektionen.
Fördelar: Vackraste läsesal jag sett. När man är där känner man sig som ett litterärt geni även om man bara scrollar instagram. Har alltid bra koncentration när jag är där, för att det är så allvarlig stämning liksom.
Nackdelar: Att man inte får ha mat och dryck med sig in i tysta läsesalen. Men förståeligt.
Fun fact: I en av magasinslokalerna under jord finns en exakt kopia av Nelly Sachs (en tysk-svensk judisk författare) lägenhet från Bergsunds strand, komplett med ALLA hennes ägodelar. 😮

Startup Café Sup46
Adress: Regeringsgatan 65
Öppettider: Vardagar 08.30-17.00
Vägbeskrivning: Kan vara lite svårt att hitta första gången. Man går in på stället ”Lett” och fortsätter rakt fram till hissarna som man tar till upp till tredje våningen.
Mat och dryck: Finns ett café med frukost, lunch och fika till rimliga priser.
Fördelar: Snabbt wifi, gott om eluttag, vänlig stämning.
Nackdelar: Blir ofta fullt.
Fun fact: Flera start up-företag har en gång suttit där och knåpat på sina idéer innan dom blev stora.

Allmänna tips:
Hotellobbys brukar vara lugna med gott om platser
Man kan alltid smuggla med sig matlåda och mellanmål att käka i smyg någonstans.
Och på sommaren kan man ju sitta ute!
Studentpalatset ska också vara bra har jag hört, men då måste man kunna intyga att man är student.
I övrigt är ju såklart universiteten/skolorna/skolbiblioteken bra platser.
Och mindre, lokala bibliotek!

Annons

Vad har du för favoritpluggställen (eller datorjobbvänliga ställen) i Stockholm?

11 kommentarer till “Bra ställen att plugga & jobba från i Stockholm”

 1. S skriver: 30 januari, 2019

  Alltid tyckt att stadsbiblioteket har för få arbetsplatser inne i själva biblioteket. Och typ inga ”läsfåtöljer”- har jag missat något skrymsle?
  Men tur det finns andra ställen:)


 2. josefine skriver: 30 januari, 2019

  Gud vilket bra inlägg!!! Jag tycker bästa platsen jag suttit på hittills är nån av fönsterplatserna på Delivore (jag behöver ljus plats och kan absolut inte sitta nedsjunken i en fotölj pga somnar). Plus för att det sällan blir fullt, kaffet är billigt, samt att all mat där är vegansk!


 3. Filippanouw.com skriver: 30 januari, 2019

  Om ni bor i Göteborg tipsar jag definitivt om stadsbiblioteket. De flesta vet om det redan, men det är liksom öppet 9-21 alla vardagar, har asnajs kafé (Roots), jättebra pluggplatser, datorer om man behöver, gratis wi-fi, grupprum, printer….. Helt enkelt allt man kan tänkas behöva! På våren/sommaren kan man sitta ute på ”balkongen” som går runt kaféet och titta på människor på avenyn. Jättemysigt faktiskt. Dessutom händer det alltid grejer på stadsbiblioteket – man kan spela spel i källaren, det är alltid någon författarträff eller poesiläsning eller politisk debatt. Så supertips för ALLA studerande i Göteborg, oavsett högstadie/gymnasie/universitet.


  1. hanna skriver: 30 januari, 2019

   +1 på statsbiblioteket!

   Mitt favoritställe i Gbg är samhällsvetenskapliga biblioteket mittemot Handels. Det känns som att jag sitter på Hogwarts när jag sitter i den tysta läsesalen som dessutom är ljus. I källarn kan man värma matlåda, där finns också (mörka) grupprum, och på ovanvåningen finns det grupprum med glasväggar (lite läskigt pga känner sig iakttagen). De två senaste åren har jag pluggat på annan ort, och har fortf inte hittat ett lika bra ställe </3


   1. J skriver: 31 januari, 2019

    Även handelshögskolans bibliotek är mysigt! Och jag gillar Humanistens bibliotek.


 4. Kajsa skriver: 30 januari, 2019

  Som bibliotekarie kan jag säga att detta att det kostar pengar att gå på toan på bibblan kan ha att göra med att en vill minska överdoser, användande av narkotika överlag och självmordsförsök på toan. Det är jätteledsamt att det ska vara så, men det är tyvärr ganska vanligt och en liten kostnad hjälper tyvärr.


 5. Agnes skriver: 30 januari, 2019

  Il caffe på södermannagatan <3 <3


 6. Olivia skriver: 31 januari, 2019

  Bra tips!! Vill också slå ett slag för ETC bokcafé på Sankt Paulsgatan – sån mysig plats med arbetsro och gött och billigt fika med bra vegoalternativ!!!!


 7. Lisa skriver: 2 februari, 2019

  Hej. Tycker det är så nice att du skriver mer om upplevelser, mat och skrivande i din blogg och mycket mindre om konsumtion. Jag har aaaallltid läst bloggar men känner mig så tom inför de flesta nu, niotillfem osv. Tyvärr alltså. Jag hade en lektion förra veckan där min professor pratade om klimatförändringar. Vi måste seriöst bli fria från fossila bränslen inom 10 år, annars kommer våran planet förvandlas till en slajmplanet där vi inte kommer överleva. Sedan visade hon hur med en graf hur illa det är att flyga. Och om man är vegetarian och har varit det i två år och sedan flyger kortdistansflyg så är all de två vegetariska åren helt bortkastade. Jag är med på Annahitas köpstopp, vore asnice om du peppade om det också!


 8. Elin Häggberg // Teknifikteknifik.se skriver: 3 februari, 2019

  Jaaa vilket bra inlägg. Tack! Jag som bor utomsocknes är ofta på jakt efter bra ställen att jobba från mellan möten när jag är i Stockholm. Vill slå ett slag för två favoriter:
  Goto10 – Internetstiftelsens gratis co-workingspace vid Hammarby kaj. Finns en grymt café där som heter Swaj, olika sittplatser och telefon-bås. Tror inte det går att värma matlåda men man får ha med egen mat och dryck. Man kan även ha med eget filament till 3D-skrivarna och 3D-skriva saker om man vill det!
  Bio Rio i Hornstull. Mysigt, ljust och god mat. Men man får se till att komma tidigt eftersom det annars ofta är rätt fullsmockat.


 9. Lina skriver: 6 februari, 2019

  Ja nu var detta tips om plugg men hallå va?? Brädspel och bar på Downtown Camper? Låter ju som en DRÖM. Letar plats för att ha en andra dejt som vi behövt flytta fram i tre (!!!) månader pga bor i olika städer samt har haft noll jävla timing. Med detta innebär det ju också att vi byggt upp massa förväntningar = jag kissar ned mig pga så nervös. Vet du om man kan spela brädspel där även en fredagskväll och om det brukar vara mycket folk?
  KRAM


Dela på:
Laddar
https://flora.baaam.se/sammanfattningar-och-listor/9-screenshots-jag-tagit-med-min-mobil-den-senaste-manaden/