Annons

Festguide – så fixar du en bra jävla fest

Hej på dig som ska ha födelsedagsfest. Eller fyller jämt. Kanske är det en 25-årsfest eller en 30-årsfest? En midsommarfest eller rent utav en bröllopsfest? Eller, man kan väl slå på stora trumman ändå! Fester är roliga! Bra fester är ännu roligare!

Annons

Jag och Ia har skrivit ihop en festguide. Alltså våra bästa tips för en lyckad fest. Guiden har tema sommarfest, alltså tänker vi oss mycket folk, utomhusaktiviteter, mat och dans. Oj. Märker ni hur många gånger jag upprepar ordet fest här? Det är för att sökordsoptimera inlägget.

Hur skapar man en bra fest? Gästerna är förstås det allra viktigaste, men det är så jävla kul att gå på fester där allt sker sömlöst, där den ena aktiviteten följs av den andra, där man liksom bara hänger på.

Och du lägger ribban där du själv pallar. Nu kör vi.

Först ut är förstås att bjuda in gäster, vilket görs bra på Facebook (men skriv såklart separat till folk som inte har facebook också, duh). Var tydlig och peppig i evenemanget. Skriv in adress och eventuell portkod, och skriv gärna att festen börjar lite tidigare än vad du tänkt, för folk är i allmänhet sega. Om du ska ha en stor fest: skicka ut ett save the date-evenemang långt innan! Ska folk ta sig till dig med tåg, bil eller buss, så var tydlig med hur man bokar biljetter osv. Skriv detta i eventets beskrivning, inte som ett inlägg, för där kan det tappas bort.

Nu till själva festen. Vi börjar med dekorationen, för det är ju kul.

Dekoration

→ Första intrycket är viktigt. Gör något kul i entrén. Sätt upp en ljusslinga och ställ fram blommor hellre än ballonger.

→ Köp vimplar eller gör egna! Dekorera med vilda blombuketter och fin belysning.

→ Införskaffa dicolampor till vanliga lampsocklar. Billigt och gör jobbet. Finns på Kjell & Co och Clas Ohlson.

Annons

→ Segelduk är finare än partytält! Men partytält är också bra förstås. Kan vara bra att safe:a om det blir regn.

→ Skapa olika små mingelytor. Alla kommer inte sitta i en stor ring och prata utan folk kommer dela upp sig. Lägg ut trasmattor och filtar på olika ställen, eller pallar och ståbord om du är på det humöret. Eller bär ut fåtöljer och soffor om de är oömma?

→ Vad finns det för utrymmen där du ska ha fest? Finns det ett rum som du kan göra om till hångelhörna, med hjärtlampor och kuddar? Faktiskt alltid kul. Det är roligt med olika teman. Tänk att komma ut på en balkong, och så är det hawaiitema där, eller in i en skogsdunge, och så hänger det lyktor i träden. Försök förvåna gästerna.

Annons

Du som host:

”Glöm inte att ha kul” är eventuellt den störigaste kommentaren man kan få, men ärligt, GLÖM INTE ATT HA KUL. Njut av att dina kompisar är där. Försök stänga av kontrollbehovet lite grann, DET LÖSER SIG. NI STÄDAR I MORGON! Folk blir stressade av en stressad host, så försök hitta lugnet. Och du, släpp det sociala ansvaret, alla är där av fri vilja, alla tar ansvar för att det ska bli trevligt.

→ Delegera, delegera, delegera. Ge gärna vänner olika arbetsuppgifter redan innan festen har börjat. Dra ihop några kompisar som får veta var toaletterna finns, var toalettpapper finns, var folk ska sova osv, så kan de avlasta dig när gästerna blir frågvisa. Folk brukar dessutom tycka att det är ganska skönt att få en paus från minglet. Är ni många i ett kompisgäng som fyller år samma år, så kan ni hjälpa till på varandras fester.

→ Tror du att folk kommer vilja hålla tal? Utnämn någon till toastmaster/toastmadame.

→ Kläderna: Var piffig men också funktionell! Det är skitjobbigt att springa runt och fixa i höga klackar och hår som åker fram i ansiktet och klänningsärmar som doppas i bålen. Ha telefonen nära (så ha på dig ett plagg med ficka!), för folk kommer ringa och be om vägbeskrivning osv. Ladda telefonen ordentligt.

→ Håll ett tacktal i början av festen och hälsa alla välkomna. En fin grej är att även, senare under kvällen, hålla ett omvänt tal till alla som är där. Berätta något kort om varje person eller varje gäng. En anekdot om hur du känner personen eller vad du uppskattar hos hen. Dock – håll det kort! Funkar inte om du typ har 60 gäster.

→ Det är helt okej att säga att nu är festen slut och alla får dra hem. Folk kan till och med uppskatta det.

Mat & dryck

Firar du stort? Då kan det vara trevligt att bjuda på mat. Antingen står du för kalaset helt och hållet, eller så ber du alla swisha en rimlig summa. Om folk har swishat vill man att det ska kännas bjussigt, obs! Knytis är såklart inte heller helt fel, men då kan det vara bra att delegera rätterna lite så att inte alla kommer med potatissallad. Här kommer några allmänna tips:

Annons

→ Har du någon kompis eller familjemedlem som är duktig på att laga mat? Be om hjälp!

→ Fick ett tips av en kompis att beställa ingredienser på typ mat.se innan. Sparar tid!

→ Det är nice att ge gästerna varsin drink när de kommer. Servera dryck i karaff istället för en tråkig skål med slev. Tips på dryck: spritzer (vitt vin, fruktsoda, is och lime), pimms eller sangria (gärna både röd och vit).

→ Lite snittar på det kanske? Små pizzabitar, eller smörrebröd? Och snacks! Nachochips är billigt, salt och gott. Kanske kan du ställa fram gräddfil och salsa till?

→ Fixa is, massor med is. Man kan köpa partyis på Ica eller större lass från typ fiskbilen (då levereras de i frigolitlådor vilket gör att isen håller sig i typ 48 timmar). Annars: lägg drycken i en skottkärra eller balja med is och vatten. Så skönt att slippa spring in i köket, dessutom får drycken aldrig plats i kylen.

→ Sittande middag är roligt tycker jag, för det förlänger festen och fördjupar samtalen. Skapa gärna bordsplacering i sådana fall, så att folk blandas.

→ Buffé är trevligt, men att skicka stora fat mellan sig är ännu trevligare.

→ Alla blir alltid hungriga senare på kvällen, och vickning är grejen. Ordna typ korv med bröd.

→ Namnge glasen eller lägg fram stickers så man får dekorera själv. Då kommer man ihåg vilket som är sitt glas.

→ Fixa god alkoholfria alternativ, med och utan kolsyra. Asviktigt!

→ Se till att det alltid finns vatten. Ett tips kan vara att be en kompis att ha vattenansvar.

→ Sätt fast kapsylöppnare med snöre här och där.

→ Det är trevligare att äta på riktigt porslin än på papptallrikar. Man kan hyra eller låna. Hyr man så brukar man få lämna tillbaka porslinet skitigt. Skönt att slippa diska! Jag hörde om en kompis som hyrde massa tallrikar billigt från en second hand-butik, och lämnade tillbaka dem efter festen. Men om du är osugen på att diska: köp styvare papptallrikar. Och köp alltid dubbelt många fler plastglas än du tänkt dig.

Annons

→ Be någon lillebror och hans polare hjälpa till med att plocka och fixa.

→ Orkar man inte styra upp någon dessert funkar det alltid med bryggkaffe i pumpar och en skål lösgodis med chokladmajoritet.

→ Gör en liten spexig station som man kan återgå till under kvällen där det alltid händer grejer. En bar där man blandar egna drinkar med lite kul rekvisita, eller kaffebar med hot shots och kaffedrinkar.

→ En rolig variant på bar är alkoholknytis, när alla tar med sig dryck och ställer på ett bord där gästerna får blanda sina egna drinkar. Någon kanske tar med GT-material, och en annan tar med god öl. Viktigt med alkoholfria alternativ här också.

→ Eller be olika kompisar vara bartenders under kvällen.

Sågis 2016 flora wiström -26s

Annons

Lekar och aktiviteter

Vill man låta gästerna lära känna varandra så är lekar faktiskt en nödvändighet. Tänk dock på att det ska vara kul för alla, och inte så internt (typ frågor på en tipspromenad som ingen bryr sig ett skit om). Gör korta lekar med få regler, och låt någon som tycker om att ta plats vara lekledare. Kanske kan du delegera hela lekansvaret till en kompis? 

→ Femkamp! Här är förslag på grenar:
Doppa pennan i flaskan (det ÄR kul)
Pictionary med gatukritor
Musikquiz (obs, hellre kort än långt!)
Norsk karaoke (nynna med i en låt som lagkamraterna ska gissa)
Ställ upp burkar och skjut ner dom med slangbella, luftpistol eller pilbåge, eller en skjutleksak som du köper på typ BR.

→ En rolig lek som du som gäst kan arrangera: Låt festens host stå i mitten med en ögonbindel, och alla gäster står runtomkring. Hosten ska då känna sig fram för att gissa vem varje person är. Kör några varv, för på andra varvet börjar folk typ byta kläder och hänga fram håret och sådär. Ett roligt sätt att sammanföra folk.

→ Skapa ett stort jengaspel. Du kan göra detta genom att såga upp plankor eller av vedklabbar.

→ Twister.

→ Arrangera ett photo booth i något litet utrymme. Antingen med systemkamera + självutlösare, eller ett par engångskameror eller polaroidkamera. Fixa gärna en fin backdrop och skaffa fram lite utklädningskläder.

→ Gästbok är fint! Eller en klassisk mina vänner-bok som gästerna kan fylla i. Ia hade en stor vit lampskärm som alla fick skriva på. Fint.

→ Om gästerna inte känner varandra så väl, ge varje person en namnlapp med ett specifikt intresse som personen har. Typ ”Karro, schackmästare”  (pga vann skolmästerskapet 2004 och var så nervös att hen spydde innan)

→ En rolig lek som du som gäst kan arrangera: Låt festens host stå i mitten med en ögonbindel, och alla gäster står runtomkring. Hosten ska då känna sig fram för att gissa vem varje person är. Kör några varv, för på andra varvet börjar folk typ byta kläder och hänga fram håret och sådär. Ett roligt sätt att sammanföra folk.

→ Om ni är utomhus, fundera på vilka lekar som funkar. Ställ fram exempelvis kubb, boule och badminton.

→ Ha hattfest eller perukfest! Där gästerna är klädda precis som vanligt men har en hatt eller peruk på sig. En skitenkel grej som faktiskt gör festen ännu roligare.

Annons

Annons

Dans och musik

→ Om du ska lägga pengar på något: lägg pengar på ljudsystemet. En fest med dåligt ljud = dålig fest.

→ Mixerbord är kul och värt! Om du har kompisar som är duktiga på att DJ:a kan du dela upp ansvaret timme för timme.

→ När folk ska börja köa musik och önska låtar så brukar dansgolvet dö. Just saying. Du kan däremot be alla lägga in sina favoritlåtar i en spellista innan festen.

→ Det får aldrig bli tyst. Spela peppig men slow musik i början av festen och gå på det mer dansiga senare. Var lyhörd! Om du själv tycker att det är svårt med spellistor så kan du be en polare göra en.

→ Dansstopp är underskattat.

→ Koppla in en mikrofon till högtalaren. Alltid kul om någon vill hålla tal eller säga något. Man kan ju köra karaoke också om man är lite mer satsig. Och vill bli hatad av sina grannar.

→ Har du fest utomhus kan det vara en god idé att ha dansgolvet inomhus. På så vis förlänger du festen. Där kan du pynta hur mycket som helst (låna lampor, rökmaskin och ljus av kompisar eller hyr).

DSC_0363

Annons

Disk, skräp och städning

→ Ett supertips är att göra en yta där allt skräp ska samlas. Typ ett bord med en skylt där det står ”skräp”. Där SKA det vara kaos. Gästerna kommer fatta direkt, de kommer ställa allt där, och då slipper du gå igenom en massa olika plastsäckar dagen efter och sortera allt då. Ia säger att det var mycket lättare att njuta av festen som värdinna på så vis, för att man inte lägger en massa tid och stress på att städa.

→ Om du ändå vill samla ihop pant så kan du förstås hänga upp sopsäckar och skriva ”pant” på en lapp.

→ Har folk sovit över? Skriv en lista på vad som ska städas och dela ut. Skönt för bakfulla huvuden att bocka av en lista, och på så vis kan du slappna av lite mer.

→ Be gästerna om hjälp. Be dem att ta med skräp till återvinningen när de åker hem.

→ Köp pizza för pantpengarna.

DSC_6129

Övrigt:

→ Köp mycket toapapper. Om du vill kan du även ställa in tamponger, myggmedel, plåster och huvudvärkstabletter på toaletten.

→ Plocka bort föremål du är rädd om.

→ Skriv en lapp till grannarna, eller knacka dörr.

→ Tips: börja tidigt så kan grannarna inte klaga!

→ Be alla skicka bilder dagen efter. Du kan göra en delad mapp på photos.google.com, där alla kan lägga in bilder. Eller be folk ladda upp i evenemanget.

→ Bjud de du vill bjuda. Om någon inte vill umgås med någon som är bjuden är det deras problem, och de får lösa det sinsemellan!

→ Om du har en fest som sträcker sig över flera dagar, exempelvis på ett landställe, skriv ut ett schema med hållpunkter för helgen så slipper du en massa frågor om vad som ska hända vid vilken tid. Du kan även ha en gruppchatt där du meddelar typ ”fördrink på altanen om 15 minuter!” (så gjorde Johanna på sin Gotlandsfest och det var guld).

→ Om folk ska sova över: bestäm sovplatser innan, så blir det smooth och bättre stämning.

DSC_0494DSC_6078

Ha nu en underbar fest!
Och: om du har egna festtips – skriv en kommentar för all del!

Puss från mig och Ia!

25 kommentarer till “Festguide – så fixar du en bra jävla fest”

 1. Elin skriver: 7 juli, 2019

  Om man har råd: städhjälp dagen efter en stor fest! Så genialt.


 2. Lovisa skriver: 7 juli, 2019

  Att be sina kompisar faktiskt hjälpa till att ”dra igång” festen är ett bra tips. Ibland om de är många som inte känner varandra kan de ta ett tag innan dansgolvet kommer igång och de bästa är ju om några faktiskt får i uppgift att köra igång det!


 3. Nelly skriver: 7 juli, 2019

  Tusen tusen tack för den guide! Har börjat planerat 30-års festen och denna blev guldvärd!


 4. Linnealinneabrannstrom.com skriver: 7 juli, 2019

  Shit vilken toppenguide, Flora och Ia! Tusen tack för denna <3


 5. augusta andersson skriver: 7 juli, 2019

  Ett tips om man prompt vill ha efterrätt är att välja något som man kan skära i bitar i förväg. Dvs inte helst nån tårta (å verkligen inte kladdkaka) där man står i kö å väntar på att få skära sig en bit. Rulltårta är jättebra, då man bara kan ställa på flervåningsfat eller på flera fat så kan folk bara plocka på sig. Går dessutom att variera rätt så bra i med olika fyllningar osv. Annars olika kakrutor. Hallonrutor, vinbärsrutor, ni fattar. Att baka i långpanna är underskattat;)


 6. Alma skriver: 7 juli, 2019

  SÅÅÅ SKOJ INLÄGG!!! Uppskattades till 100


 7. Julia skriver: 7 juli, 2019

  Men wow, tack för detta!!!<3 Ska spara detta till kommande fester att anordna


 8. P skriver: 7 juli, 2019

  Så bra guide! Ett tips på hur man kan slå ihop två av dina tips: istället för att hålla tal där man säger något om varje person så kan man skriva det på en namnlapp som man sedan knyter runt glaset. Då håller gästerna reda på sitt glas samtidigt som de får läsa något fint och personligt om sig själva 🙂


 9. josefin skriver: 7 juli, 2019

  Om det är en fest där folk ska ta med egen alkohol, se till att alltid ha massa extra. Inget dödar en fest så mycket som när man sitter och suger på en öl i en timma, blir pseudo-bakfull och sugen på att dra därifrån eftersom spriten är slut.


 10. Linda skriver: 7 juli, 2019

  Så många bra tips! Sparar till min 30-års fest nästa år! Mitt tips är om man kör på bordsplacering: övertänk inte. Folk ska ha kul på festen, så sätt de som kommer ha kul ihop med varandra, det är ändå viktigare än att alla blandas. Alltså man kan blanda såklart, men låt inte det gå före att gästerna ska ha roligt ihop.


 11. Rebecca skriver: 8 juli, 2019

  Hahahah alltså älskar att du lagt ned så mycket tid på detta inlägg Flora, all cred och bra jobbat, men gud får sån grav ångest över detta. Aldrig varit på en sådan här fest? Vem har ens sådana här fester? Känner mig som universums tråk #1 (((:


  1. M skriver: 8 juli, 2019

   Håller med haha…


  2. N skriver: 9 juli, 2019

   Hahah vad skönt att jag inte är ensam


  3. Jenny skriver: 10 juli, 2019

   Alltså, 1000% samma!! ;(


  4. catarina skriver: 12 juli, 2019

   +1 ..


   1. C skriver: 17 juli, 2019

    Är det såhär rika innerstadskids festar alltså? TACK FÖR BRA GUIDE! <3


 12. Christina skriver: 8 juli, 2019

  Jisses vilket DUNDER-inlägg!! 😀 <3


 13. Hidde skriver: 12 juli, 2019

  Så många kul tips! En fråga- hur exakt går leken m gatukritor till? vore guld om du kan berätta


 14. Emma skriver: 15 juli, 2019

  Mitt bästa tips är danceoke!


 15. fanny_tacos skriver: 19 juli, 2019

  Vem är den rika tjejen till höger på bild nr 6?? Sjukt bra hår


 16. Anna skriver: 5 februari, 2020

  Toppen-tips inför min 40års-fest =)


 17. Lovisa skriver: 20 februari, 2020

  Tack för denna guide! Ska planera min 25års fest och denna hjälpte oerhört mycket.


 18. […] finns det tillfällen då man själv ska anordna en fest och det finns många bra tips för att anordna en riktigt bra fest som alla gäster kommer att älska! Något som alltid är inbjudande är ljusdekorationer som […]


 19. […] Festguide – så fixar du en bra jävla fest […]


 20. En efterlängtad hemmafest | Flora Wiströmflora.baaam.se skriver: 19 september, 2021

  […] också:Festguide – så fixar du en bra jävla fest.Min tjugofemårsfest i […]


Dela på:
Laddar