Annons

Lekar till nyårsafton

Hallo!

Lekar behöver inte vara krångliga eller överdrivet aktiva, utan kan lika gärna vara en stund för eftertanke. Här har jag samlat några lekar som funkar finfint på en nyårsmiddag eller nyårsfest (och många fungerar till andra sammanhang också). Ia har hjälpt mig att fylla på listan sedan förra året. Om ni har egna tips får ni gärna kommentera!

Annons

Uppdrag
När alla gäster kommer till kalajset får alla varsin lapp med ett uppdrag som hen ska utföra under kvällen. Reglerna är att inte berätta för någon annan vad som står på ens lapp, och att vara diskret när det är dags att utföra uppdraget. Man ska knappt märka att det är något fuffens på gång. Exempelvis ”släng ofta in engelska uttryck”, ”säg mmmm för dig själv när du äter något” eller ”utbringa en skål vid minst tre tillfällen”.

Annons

Det bästa och sämsta under året
Berätta för alla vad som varit bäst och sämst under det gångna året. Om man inte vill berätta kan man alltid passa!

Tacksamhet
Det här är ett alternativ på den förra rubriken. Helt enkelt att alla får säga vad de är tacksamma för, kopplat till det gångna året. Så fint.

 

nyarsafton 2016 flora wistrom-63

Spaningar om det kommande året
Fyll en burk med spaningar om det kommande året! Vem kommer göra slut, bli gravid, byta jobb, flytta? Det kan handla om mode, vänner, kändisar och politik, vad som helst som har med det kommande året att göra. Man skriver ner det på lappar utan att visa varandra. NÄSTA år läser ni upp lapparna, pratar om ifall de stämde eller inte, och skriver nya. Det krävs alltså ett års framförhållning för detta 😉

Annons

Elda upp (eller riv sönder) något från det gångna året
Madde introducerade den här leken till oss för något år sedan. Alla skriver ner något man vill lämna bakom sig på en lapp. Förra året skrev jag exempelvis ”besvikelse” och någon annan ”dubbelbokningar”.

Om ni har en brasa så kan varje person gå fram till brasan och slänga in lappen där, en efter en. Man får själv välja om man vill läsa upp det som står på lappen eller inte.

Om ni inte har en brasa (vilket är mer troligt) kan ni riva sönder lappen eller knögla ihop den. Det blir en ceremoniell och känslosam stund.

nyarsafton flora wistrom-25

2018-quiz
Samla massa frågor om vad som hänt 2018 och låt de andra gissa. Man kan också göra följdfrågor som går utanför det gångna året. Tips för skratt är att vara långsökt i sina följdfrågor och leka med orden. Exempelvis:

Annons

Fråga 1 – Från och med vilken månad i år förbjöds mobilanvändning framför ratten i Sverige?
Fråga 2 – ”Ratten”, är namnet på en populär restaurang i Karlskoga. Hur många invånare har just denna stad?

Här kan man hitta händelser under 2018 som inspo till frågorna.

Sardinen
Sjukt kul att göra om man är ett gäng i ett större hus. En person (x) smyger iväg och gömmer sig. Sen får resten av gänget gå runt i huset och leta upp x (obs, sprid ut er!). Den som hittar x lägger/ställer sig intill hen, i tystnad. Så fortsätter det: om man hittar klumpen av människor så gör man dom sällskap, i tystnad. Tillsist är det bara en person kvar, som till slut hittar en stor klump av festfolk. Otrolig fnissig lek.

På spåret

En lek som tar en stund att snickra ihop, men som alltid är uppskattad. Följ helt enkelt konceptet från tv-programmet ”På spåret”, och skriv ledtrådar som leder till en viss plats/stad. Börja med lite klurigare på 10 poäng, och gör ledtrådarna lättare och lättare samtidigt som poängen sjunker.

Annons

Man kan också slänga in milstolpar från gästernas liv som destination, och byta ut ledtrådarna mot anekdoter som har med milstolpen att göra. Det kräver dock att alla känner varandra ganska väl.

För maximal effekt: spela detta klipp samtidigt som frågorna läses upp.

Lappleken
När ni är riktigt leksugna kan ni leka detta som är en blandning av med andra ord/charader och massa annat kul. Här är instruktionerna.

Dansstopp
Alltså denna lek är så oväntat kul? Funkar precis lika bra i vuxen ålder som när man var barn. Ni vet: alla dansar, och när musiken stoppar måste man stå still. Den som vinglar till åker ut!

Annons

nyarsafton 2016 flora wistrom-55

Tid för eftertanke
Detta är mysigt att göra till efterrätten!

1. Alla skriver 4 lappar med olika teman som har med livet att göra. Exempelvis matlagning, psykisk hälsa, vänner, familj, nikotin eller kläder. Vik ihop dessa lappar och lägg dem i en skål.
2. Sen ska varje person dra en lapp ur skålen och prata om den, med tanke på det nya året. Om det står vänner så kanske man säger typ ”nästa år ska jag prioritera mina vänner mer, jag ska se till så att vi har en middagsklubb minst varannan vecka”, eller liknande.
3. Sedan fortsätter nästa person med en ny lapp, och så går det runt.
Det är en enkel, mysig och eftertänksam lek som får en att fundera på framtiden och det gångna året.

Galenpanna
Skriv en karaktär eller person, som alla i rummet vet vem det är, och skicka vidare den till exempelvis den tredje personen till vänster. Alla sätter sedan lappen man fått i pannan och ställer ledfrågor till alla andra som hjälper en komma på vad som står på sin egen lapp. Frågorna måste vara formulerade på ett sådant sätt att man kan svara ja eller nej. Den som klurat ut vad som står i ens panna först – vinner.

Spontancharader
En lek som alla alltid tycker verkar tråkig, men som alltid blir succé till slut. När som helst under kvällen får man säga ”okej nu kör jag” och så drar man av en charad av någon som är med på festen. OBS VAR SNÄLLA MOT VARANDRA!

Annons

2 kommentarer till “Lekar till nyårsafton”

  1. Clara skriver: 27 december, 2018

    Superbra tips! Gillar sardin-leken hehe.. Men första, uppdragsleken.. har aldrig fattat det roliga egentligen? Någon går därifrån och tror att hans bordsdam var efterbliven då hon i hemlighet utfört ett uppdrag. När ska man skratta..? När är det kul? Har man kul för sig själv bara när man utför uppdraget..?


    1. Sofia skriver: 31 december, 2018

      Vi har alltid låtit folk få avslöja sina uppdrag under eller innan efterätten! Så behöver man inte skämmas för sina uppdrag.


Dela på:
Laddar
https://flora.baaam.se/sammanfattningar-och-listor/en-sammanfattning-av-2018/