Annons

Tips på hållbara och personliga julklappar

Håller du också på att gräma dig över alla julklappar som ska fixas eller köpas?

Kapat rakt av från Klimatklubben.se:

Svenskarna uppskattas spendera i runda slängar 23 MILJARDER kronor på julklappar i år (källa Postnord). Samtidigt larmar världens klimatforskare om att vi måste sänka våra utsläpp – rejält – om vi ska ha en chans att ge vår barn en framtid. Svenskarnas utsläpp ligger på runt 11 ton koldioxid per år. Om vi ska ha en chans att rädda mänskligheten från nyckfullare väder, översvämningar, torka och matbrist måste vi ner till 1–2 ton per år. Ju förr desto bättre. Julafton kallas ofta barnens högtid, men let’s face it: om vi forsätter leva som vi gör i dag blir det inte mycket julaftons-fir i framtiden. Eller fir över huvudtaget. Eller pja, framtid. 

Annons

Gå i bräschen för en hållbar jul genom att dra ner på shoppingen. Det här är inte året vi ska slå ännu ett konsumtionsrekord, det här är året vi ska visa för nästa generation att vi är smarta nog att förstå allvaret. Vi vet bättre än att bränna 23 miljarder spänn! Fira med framtiden i åtanke! Ge bort en upplevelse istället för en pryl, sätt en gräns för antalet paket, handla begagnat, välj kvalitet istället för kvantitet och ge bara bort sådant som personen verkligen önskar sig. 

Annons

Här kommer ett gäng tips på hållbara och personliga julklappar:

? Bokstavslåda
Ge bort en låda med en present för varje bokstav i mottagarens namn. Flora skulle kunna bli F = fotkräm, L = ljudbokspresentkort, O = oreos, R = ritblock, A = alkohol. Eller nåt!

? Låda med spagrejer
Fyll lådan med kroppsskrubb (du kan göra ett eget med socker, kokosolja och kaffe!), ansiktsmask, massageolja och liknande. Mys.

? Present baserat på internskämt
Detta känns väldigt givet men jag lägger till den här punkten ändå. Finns det något du och mottagaren ofta pratar om, eller skrattar åt? Kanske kan du hitta en present relaterat till detta. Om ni exempelvis alltid pratar om Harry Potter så kan du göra något roligt merch, eller om ni alltid skrattar åt en viss restaurang så kan du boka bord på just den restaurangen. Du fattar.

Annons

? Tidningsprenumeration
Bang! Vego! Skriva! Filter! Elle!

? Låda med ingredienser till en viss maträtt
Förra året fick jag en snap från en tjej som köpt alla ingredienserna till livets gryta. Hon hade lagt dem i en fin låda och skrivit ner receptet. SÅ bra present!

? Främj en hobby eller ett intresse
Är det något speciellt du vill uppmuntra mottagaren till? Kanske att teckna mer (köp pennor + papper eller anmäl till krokikurs)? Eller fota analogt (köp film och presentkort på framkallning!)? Eller koda hemsidor (köp en bok om det, eller en tidningsprenumeration på ämnet!).

? Prenumeration på streamingtjänst
Exempelvis Netflix/HBO Nordic, Spotify, Bookbeat/Storytel eller Abundo (abonnemang på kulturella evenemang).

Annons

? Fotoalbum eller scrapbook
Eller varför inte en låt, en video eller en podcast som handlar om mottagaren? Detta är ju världens finaste present. Personligare blire inte. Den ovan fick jag av My!

? Lyxiga skafferivaror!
En riktigt god olivolja, en krämig balsamvinäger … Mmm jag älskar att få sånt i present! Gillar också tanken på att ge bort sådant som kommer användas.

? Dina favoritböcker
Kan du tänka dig att ge bort dina favoritböcker? Jag älskar när någon säger ”jag tyckte så mycket om den här boken, nu vill jag att du ska läsa den”. Och så får man ett tummat exemplar. Du kan med stor sannolikhet hitta gamla favoritböcker på second hand. Då kan du ge en hel trave med dem.

? USB-minne
Fyll ett USB-minne med bilder på er, låtar du kopplar till mottagaren eller videoklipp. Eller inom ett visst område – om mottagaren är en filmälskare kan du exempelvis fylla minnet med filmer.

Annons

? Date night med ett visst tema
Åk till typ Italien för en kväll! Ge bort en lyxig pastasort och en spellista med italienska ballader. Detta blir ett roligare presentkort. Boka sedan bord på en italiensk restaurang och gå och se en italiensk film på bio. Eller motsvarande. Kan väl bli mys?

? Köp en kalender för 2019 och boka in dejter
Vore inte det en fin present? Att få en kalender där det varje månad finns något planerat. Typ ”bio + hamburgare”, ”Cosmonova”, ”Stand up”, ”Karaoke”, ”barrunda” etc. Obs att datumen ju kan vara preliminära, så att ni kan komma överens tillsammans. Du kan göra samma grej med en plånbok, där du sticker in kort med olika dejter på.

? Hantverk
Köp något vackert hantverk från din lokala konsthantverkare. Jag tycker exempelvis om att ge bort min styvpappas keramik i present. Hittas här: Calle Forsberg

Annons

Ge bort en prenumeration med serie-fanzines, klistermärken och trycksaker. Allt ekonomiskt överskott från prenumerationen går oavkortat till Asylgruppen i Malmö. De jobbar för asylrätt och antirasism och skapar en drägligare livssituation för papperslösa och asylsökande.

Vill du hjälpa de kvinnor och barn som är utsatta får våld och bor i skyddat boende? Gåvobevis finns att få om du mailar.

Annons

Skänk mellan 250-1000 kronor. Gåvobevis finns!

 

Har du tips på personliga och hållbara julklappar?

14 kommentarer till “Tips på hållbara och personliga julklappar”

 1. Juliagroniabo.fi skriver: 16 december, 2018
 2. Ellen skriver: 16 december, 2018

  Jättebra tips! Själv försöker jag bryta familjens vanor och tankemönster genom att köpa sånt som kaaaanske inte är så roligt att köpa till sig själv, men som kan ändra deras vanor i vardagen. Exempelvis återanvändbara fruktpåsar eller saker av trä för att hjälpa till med plastbantningen. Köpte bland annat en diskborste i trä till vårt julklappsspel. Typiskt bra grej att få! ?


 3. Elin skriver: 16 december, 2018

  Superbra att du uppmuntrar detta!!!


 4. Christina skriver: 16 december, 2018

  Bra inlägg och tips!! 🙂
  Jag är för en gångs skull rätt nöjd med mina inköp hittills i år:
  -Resebadlakan+handduk från Siden Selma. Till mina föräldrar som reser mycket och ibland köper detta på plats på resmålet och slänger när det är dags att åka hem… Jag skaffade och har använt mitt eget set ganska flitigt sen jag tågluffade för något år sedan. Tar väldigt liten plats så man kan rymma annat i väskan. Perfekt att ta med till gymmet också
  -Kökstvål! Från Apotea. Den är dryg och luktar gott, ska dölja fisk och vitlökslukt och sånt
  -Till mina syskonbarn köpte jag varsin bok + spel/pussel på stadsmissionen. Hittade faktiskt saker jag tror de kan uppskatta som jag känner dem. Kostade inte många tior så ska äntligen få tummen ur och starta små fondsparanden också. Tänker att det får växa till sig så kan de få medlemsskap i unga aktiesparare när de fyller 15 eller nåt? Mvh ekonomstudenten :))) Så kan man kombinera det med upplevelsepresenter under födelsedagar och jular framöver nu när de börjar bli större.

  Nästa gång ska jag nog prova bokstavslådan 😀 <3
  Kram!


 5. Sana R skriver: 16 december, 2018

  *2019 hehe


 6. Ebba skriver: 16 december, 2018

  Jättebra tips! Vill bara uppmärksamma att dina inlägg ofta blir nerkortade när man öppnar dem i Bloglovin, lätt att missa innehåll, vilket man inte vill <3 god jul!


 7. Zlatte skriver: 16 december, 2018

  Jag har gjort egna bivaxdukar till nästan alla jag ska ge julklappar till. Superenkelt att göra själv med lite gammalt second hand-tyg. (tips! örngott är billiga och gör sig bra som bivaxdukar. kul också då en får flera olika tyger en kan mixa och matcha med). Utöver tyg behövs bara en ugn och lite bivax som finns för rimliga priser på nätet. En påse räcker väldigt långt!

  En annan grej som är bra är att ge bort saker man redan äger. Jag hade en tröja som mon kompis var helt tokig i och som hon alltid kommenterade när jag hade den på mig. När hon fyllde år slog jag in just den tröjan och gav den till henne. Hon blev SÅ glad och har fått betydligt mer användning för den än vad jag hade fått!


 8. Tove skriver: 16 december, 2018

  Hej Flora! Himla bra tips. Tycker det är toppen att du länkar till Klimatklubben, tipsar om hållbara julklappar och problematiserar flyget (i annat inlägg). Så glad att du vågar och gör det, så grymt när du har så många följare o förhoppningsvis uppmuntrar du även andra bloggare att börja tänka i samma banor 🙂 Heja! Och god jul!


 9. Magdalena skriver: 16 december, 2018

  Så många bra och mysiga idéer!! Och ÄLSKAR att du har med UNHCR <3 <3 <3


 10. Fanny skriver: 16 december, 2018

  Greenpeace har också gåvobevis för klimatet Hehehe (surprise-kommentar, va?)


 11. Cecilia skriver: 16 december, 2018

  Ge bort spellistor!! Så uppskattat! Och kul och lyxigt att få ny musik från någon annan.


 12. student skriver: 17 december, 2018

  Calle Forsberg gör så fint porslin. Jag har två tekoppar sen innan och nu har önskat mig två stycken ”pastaskålar”. En av mamma och en av pappa. Om några decennier kanske jag samlat ihop till en hel servis…
  – hälsar en student


 13. Saganouw.com skriver: 2 januari, 2019

  ÄLSKAR detta inlägg. Heja dig <3


 14. Julklappstips – Planet Valuesplanetvalue.wordpress.com skriver: 30 november, 2020

  […] tycker Flora har härliga listor på personliga (och ofta mer miljövänliga) presenttips (här, här och här). Undertian har en lista som liknar dessa också. Och Husligheter har även användbara […]


Dela på:
Laddar
https://flora.baaam.se/fragor-och-svar/fragor-och-svar-om-flygresor-flora-frida-podden/