Annons

Recept: Melanzane alla parmigiana

Auberginegratäng

Ja det är ett jävla snack om melanzane alla parmigiana på den här bloggen. Har varit i åratal. Länge gick jag efter Jamie Olivers recept men det senaste året har jag gjort min egen variant. Jag har i linser för lite extra protein (har kommit fram att de färdigkokta blir bäst!) och snålar ej på varken olivolja, parmesan eller aubergine.

Annons

För er som inte känner till rätten så är det alltså som en slags lasagne, men med aubergine i stället för pasta och parmesan i stället för bechamelsås. Så kanske auberginegratäng snarare? Som tar mellan 1-1,5 timme att laga men som har få moment: ugnsrosta aubergine, göra en god tomatsås och att riva parmesanost.

Annons

Det godaste som fiiiiiiinns.

Melanzane alla parmigiana i matlåda

Melanzane alla parmigiana

För 5 personer. 

Annons

Du behöver:

  • 5-6 auberginer
  • 1 gul lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • olivolja (går säkert åt en deciliter eller två)
  • en nypa chiliflakes eller lite hackad färsk chili
  • 2 burkar tomater (jag tycker om Mutti Pelati) + några dl vatten
  • någon dl rött vin
  • en nypa socker
  • en skvätt balsamvinäger
  • 1 kruka basilika
  • 1 förpackning färdigkokta gröna linser (jag kör Zetas)
  • 2 st mozzarella (gärna buffelmozzarella)
  • 150 g parmesanost
  • bröd till servering
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Vi har inte varmluftsugn så om du har det kanske du får sänka värmen något. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor. Lägg ut dem på en bricka/plåt/skärbräda och salta dem med vanligt salt. Ställ åt sidan. Det här gör man för att vattna ur dem, så blir de mycket godare sen!
  2. Nu är det dags att sätta igång med tomatsåsen. Finhacka lök och vitlök och stek i generöst med olivolja, utan att löken tar färg, men så att den mjuknar ordentligt. Tillsätt chili.
  3. Tillsätt tomaterna i grytan (använder du hela tomater kan du mosa dem i handen över grytan, eller använda en sax och klippa sönder dem direkt i konservburken). Häll på någon deciliter rött vin, en skvätt balsamvinäger och en nypa socker. Salta och peppra. Låt småputtra utan lock. Häll gärna på några dl vatten så att inte såsen blir för reducerad.
  4. Dags för auberginerna! Ta fram två plåtar som du täcker med bakplåtspapper. Ringla olivolja på pappret. Torka av aubergineskivorna med en ren kökshandduk. Lägg skivorna på plåtarna och ringla över mer olja, samt peppar (salt behövs inte, då de redan har blivit saltade). Sätt in i ugnen och låt dem vara där inne tills de blivit genommjuka och fått lite färg. Man kan behöva vända på dem och tillsätta mer olja. Detta kan ta mellan 20-45 minuter beroende på vad du har för ugn.
  5. Finriv parmesanosten.
  6. När auberginerna är klara är det dags att smaka av tomatsåsen. Tillsätt hackad färsk basilika (spara några blad till servering) och linserna (som du sköljt). Tillsätt mer salt och peppar om det behövs.
  7. Nu är det dags att bygga ihop rätten. Ta fram en ugnsfast form och börja med ett lager tomatsås. Lägg sedan på ett lager aubergineskivor, ett till lager tomatsås och sedan ett lager parmesanost. Fortsätt varva lagren ett par gånger, men toppa med tomatsås och mozzarellan som du drar isär i småbitar. Drizzla med olivolja, peppra och skjuts in i ugnen! Tar kanske 20 minuter?
  8. Ät med något gott bröd! Kanske en liten fänkålssallad till? Funkar svinbra som matlåda och blir bara godare dagen efter. Tips tips!
Annons

Aubergine till melanzane alla parmigiana

Salta ur aubergine

Ursaltad aubergine

Ugnsrostad aubergine

Annons

Auberginegratäng, melanzane alla parmigiana

17 kommentarer till “Recept: Melanzane alla parmigiana”

  1. Sofia skriver: 15 april, 2021

    Lagade det här häromdagen efter att du skrivit om det och JESUS vad gott det var, absolut ny go to-rätt!


  2. saran skriver: 15 april, 2021

    ALLA måste göra detta recept.
    testkörde det ikväll

    kan intyga oerhört gott


  3. Fanny skriver: 16 april, 2021

    Perfekt jag som köpte ett gäng auberginer på halva priset härom dagen och insåg igår att jag ej skulle orka panera och steka pga tar såååå lång tid haha. Detta bli söndagsmiddagen!


  4. Ida skriver: 16 april, 2021

    Gick direkt in i köket och lagade detta då det var exakt det jag hade hemma. Sen kom jag på att jag redan ätit middag. Men vad gör det. Perfekt dagen efter sa du ju, tur för mig!


  5. min favorittorsdag – wildernesssar.as skriver: 16 april, 2021

    […] planterade dem samtidigt som jag lagade en melanzane för första gången i livet på rekommendation från florken […]


  6. Christina skriver: 16 april, 2021

    ser gott ut!!! älskar aubergine


  7. Gabriela skriver: 16 april, 2021

    Det ska lagas till helgen! Och så najs med linser i så det blir lite mer matigt.


  8. Emelie skriver: 17 april, 2021

    Aaaah lagade igår, det var så gott! Tack 🙂


  9. Ellen skriver: 19 april, 2021

    Mmm gott med linser i, ska testa det!! Tips för att vattna ur aubergine: salta skivorna och ”ställ” dem sedan upp i ett durkslag bredvid varann. Tar mycket mindre plats och en del av vätskan rinner av undertill istället så det blir mindre att torka sen!


  10. Det händer vecka 16. | Anja Forsnoranja.elle.se skriver: 19 april, 2021

    […] lika gott och jag tror att jag har allt som behövs hemma. Blev även väldigt sugen på Floras melanzane alla parmigiana så det står också på veckans […]


  11. Stina skriver: 20 april, 2021

    Alltså vad gör jag för fel om mozzarellan på toppen bara blir som sega gummiklumpar..?


    1. Flora Wiström skriver: 20 april, 2021

      Får den ingen färg alltså? Kan du ställa in grill/övervärme i några minuter på slutet? Vilken mozzarella använder du? ❤️


    2. julia skriver: 20 april, 2021

      Så blev min också! och jag använde zetas buffelmozzarella.. Tänkte inte alls på att använda grillfunktionen, får bli nästa gång! Kanske även att jag skulle haft den inne lite längre men ändå SÅ GOTT. Jag och sambon hade gäster över på denna rätt och alla tyckte om! <3


  12. […] Melanzane alla parmigiana. […]


  13. Screenshots från min telefon | Flora Wiströmflora.baaam.se skriver: 8 juli, 2021

    […] följare hade lagat melanzane efter mitt recept, i vad som ser ut som Italien? […]


  14. […] Och jag gjorde något snarlikt någon dag senare. Aubergine, parmesanost och tomatsås i lager. Min paradrätt om jag får säga det själv??? Gulp får man uttrycka sig så framfusigt. Här är recept i alla fall: Melanzane alla parmigiana. […]


  15. Kristina skriver: 29 oktober, 2021

    Nu har jag äntligen testat det här receptet, såååå gott! Kommer definitivt laga igen


Dela på:
Laddar